Hlavní obsah

Vlevo dole: Neviditelný Bělica, či Kuba v pláštěnce? Kdo „vydělá“ na povodni?

Foto: Seznam Zprávy

Ocení voliči nasazení jihočeského hejtmana Kuby? Poslechněte si v podcastu.

Článek

Krajské a senátní volby o víkendu proběhnou, ačkoli část regionů postižených povodněmi volá po odkladu. Místo kampaně se však těsně před otevřením volebních místností budou na řadě míst v Česku uklízet trosky.

Poslechněte si čerstvý Reaktor Vlevo dole:

Politicky vydělat na tom mohou hejtmani, kteří si při zvládání přírodního neštěstí povedou dobře. Slova chvály sklízí především jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) nebo jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Naopak rozporuplné reakce se objevují u hejtmanů z ANO.

Kdy politik v maskáčích a gumákách ještě pracuje a kdy už si dělá předvolební PR? „Sám neumím říct, kde přesně je ta hranice, je hrozně těžké ji trefit. Ale jsem si jistý, že hejtmani v zaplavených regionech o tom takhle cynicky neuvažují,“ myslí si Václav Dolejší.

Kdo je u moci, má v tuto chvíli výhodu –⁠⁠ minimálně nevypadá, že se někam cpe, i když tam nemůže pomoct. Horší to má logicky opozice, která skutečné pravomoci nemá a do velké kritiky vlády se (zatím) bojí pustit.

A ne každá mimovládní strana tuhle nevděčnou roli zvládá se ctí. Tak například zástupci komunistů otevřeně zlehčovali varování, SPD se zase pokouší celou katastrofu ignorovat.

„Část opozice tady pomohla roztleskat přesvědčení, že to tak hrozné nebude a vládní strany si chtějí jen před volbami vylepšit obraz. A druhá část teď naopak bude říkat, že toho udělaly málo,“ říká v podcastu Lucie Stuchlíková.

Kdo vyjde z povodní silnější? Má se premiér jezdit dívat na zatopená místa? A je někde situace nadmíru výtečná? Reaktor Vlevo dole si poslechněte v přehrávači v úvodu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Volební štáb Seznam Zpráv

Seznam Zprávy chystají volební studio, kam můžete přijít i vy. V sobotu 21. září od 13:30 budeme na pražském Boršově společně sčítat hlasy v krajských a senátních volbách a natočíme živé speciály vašich oblíbených podcastů. Chcete být u toho? Stačí vyplnit registrační formulář a zarezervovat si místo. Představí se vám podcasty Ptám se já, 5:59, Ve vatě, Vlevo dole a Šťastné pondělí. Těšíme se na vás!

Doporučované