Hlavní obsah

Vlevo dole: Největší záhada vládní krize. K čemu je premiérovi Lipavský?

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Proč si premiér nechal ve vládě ministra Lipavského? Poslechněte si v podcastu.

Článek

Vládní krize utichla stejně rychle jako začala. A ukázalo se, že vláda Piráty nepotřebuje nejen ve Sněmovně, ale ani ve Strakovce. Kvůli odchodu Pirátů z vlády se nakonec bude měnit jen jeden ministr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a slovy Václava Klause je to vlastně taková nerekonstrukce.

Michalu Šalomounovi se poděkovalo za jeho dobrou práci a zároveň se řeklo, že ji k ničemu nepotřebujeme. A na zahraničí zůstává Jan Lipavský, stačilo jen, aby se veřejně svléknul z černého stranického trička.

Poslechněte si aktuální Vlevo dole:

Navenek to nedává moc smysl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Fiala mohl volné místo po Lipavském využít k větším změnám ve vládě (což je trik úspěšně používaný, když je nějaký kabinet nepopulární) a zároveň uspokojit funkcí vlastní straníky či koaliční partnery.

„Oficiální argument, že je třeba udržet kontinuitu v zahraniční politice, s prominutím neobstojí. Nepochybuji, že by se ve Spolu našel někdo, kdo by taky dokázal do voleb říkat, že Rusko je špatné,“ říká v podcastu Lucie Stuchlíková.

Co tím tedy premiér sleduje? „Za prvé tam trochu cítím, že si to přeje prezident Petr Pavel. Za druhé tak může Petr Fiala dál říkat, že on přece Piráty z vlády nevyhodil,“ myslí si Václav Dolejší. A možné taky je, že část Spolu Piráty chce prostě ponížit, co to jde –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a jak jinak to udělat, než „ukradením“ populárního ministra.

Zůstat ale nedává moc smyslu ani z pohledu Lipavského –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zvlášť ve chvíli, kdy je to jen na pár měsíců, protože tvrdí, že za Spolu nechce kandidovat v příštích volbách. „Možná prostě jenom má rád funkci. A taky není vyloučeno, že si to s tou kandidaturou ještě rozmyslí,“ dodává Dolejší.

Nebude před příštími volbami volná nějaká ambasáda? Má Miloš Zeman kamarády a co si nejvíc přeje k narozeninám? A máte radši Suchánka, nebo Kulhánka? Čerstvou epizodu Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované