Hlavní obsah

Vlevo dole: Maláčová & Konečná, nová hustá dvojka?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Najde Jana Maláčová budoucnost pro sociální demokracii v koalici s komunisty? Poslechněte si v podcastu.

Článek

Dvě lídryně oslabené české levice - Jana Maláčová ze SOCDEM a Kateřina Konečná z KSČM - to chtějí dát dohromady a jít do sněmovních voleb společně. Obě o to dost usilují. Aby se jim to povedlo, musejí ale zavřít oči nad rozdíly.

Jinak by šéfka komunistů Kateřina Konečná musela žádat, ať SOCDEM také začne zpochybňovat členství Česka v EU a NATO. Nebo ať také začne omlouvat válečného agresora Vladimíra Putina tím, že ho vyprovokovali „ukrajinští fašisté“.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

A obráceně, předsedkyně sociální demokracie Jana Maláčová by musela trvat na vyškrtnutí pasáží z programu některých subjektů sdružených ve Stačilo!, kde se mluví o „zákazu propagace homosexuality a genderu na školách nebo o ochraně dětí před genetickými experimenty“.

Shodnou se na jednom - hlasitě kritizují současnou Fialovu vládu. Komunisté i sociální demokraté říkají, že by se rádi stali koaličními partnery v budoucím kabinetu vedeném Andrejem Babišem, lídrem hnutí ANO.

„Jana Maláčová je při námluvách ve slabší pozici, protože podpora SOCDEM je v současnosti extrémně nízká – kolem dvou procent. A ona si to vyhodnotila tak, že nemá jinu alternativu a že je lepší vsadit na rudou než na zelenou. Tedy na spojení s komunisty, protože po liberálním progresivním směru prostě není poptávka,“ říká v podcastu Václav Dolejší.

Obě ženy tvrdí, že se chtějí bavit jen o tom, co je spojuje - tedy o ekonomických a sociálních tématech, jako je patří zvyšování mezd, zlepšování pracovních podmínek nebo řešení krize bydlení. Naopak rozpory v zahraniční politice či hodnotových tématech se vůbec nechtějí zabývat.

Slyšeli jste reportáž Vlevo dole ze sjezdu lidovců?

Šéfka KSČM Konečná by ráda přibrala sociální demokraty do levicové koalice Stačilo!, s níž už bodovala v letošních evropských i krajských volbách. V ní jsou kromě komunistů ale i pravicoví extrémisté bojující s genderovými otázkami nebo různí dezinformátoři, kteří varují před chemtrails.

„Sama jsem zvědavá, jestli členům SOCDEM v případě spojení budou víc vadit antisystémové síly, nebo spíš definitivní prolomení bariéry zvané Bohumínské usnesení, které bránilo vzájemné spolupráci mezi komunisty a sociálními demokraty,“ říká Lucie Stuchlíková.

Sociologové se nicméně domnívají, že levicová obdoba Spolu má šanci uspět u levicově smýšlejících lidí, kteří nemají rádi Andreje Babiše, a proto nechtějí volit hnutí ANO.

Co bude Jana Maláčová ochotná tolerovat, aby vrátila sociální demokracii zpět do hry? Nebudou v případném partnerství problémem silná ega obou lídryň? A obchází Evropou spíš strašidlo komunismu, nebo pravicového extrémismu?

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované