Hlavní obsah

Bude v Česku kulturní válka o alkohol? O smyslu boje proti pijáctví

Foto: SZ

Piráti přišli s návrhem zregulovat alkohol. Co si o tom myslí Vlevo dole?

Článek

Piráti přišli s návrhem, který se v České republice rovná sebevraždě: zregulovat alkohol. Téma pro jeden z posledních letních soubojů podcasterů Vlevo dole – a aby to bylo trochu napínavé, Lucie a Václav si tentokrát prohodili role tak, jak byste to neočekávali.

Piráti navrhují pro začátek varovné etikety, omezení reklamy a vyšší zdanění. Do budoucna by pak rádi viděli i časové omezení prodeje nebo specializované prodejny. Má něco takového v Česku šanci na úspěch?

Poslechněte si poslední epizodu Horkých hlav:

Václav Dolejší tvrdí, že Česko plné alkoholiků změny potřebuje jako sůl. „V konzumaci alkoholu jsme nejhorší na světě, začínáme pít odmala a pořád si tu držíme kulturu, že kdo nepije, je divný. S tím se musí začít něco dělat,“ říká.

Dodává, že pijani stojí české zdravotnictví spoustu peněz. „A žádné velké peníze do systému neplatí. Když se u nás pije tolik, měli bychom vybírat na spotřebních daních mnohem více než ostatní země – jenže se to neděje, protože zdanění alkoholu máme nízké,“ dodává.

Podle Lucie Stuchlíkové nejsou regulace dobrý nápad. „Většina Čechů si to nepřeje. Starou generaci už stejně nepředěláme a mladí pijí méně a méně. Takže ten náš alkoholismus při troše štěstí postupně vymře,“ říká.

Navíc se nechce dožít toho, že se z alkoholu stane další kulturní válka o svobodu. „Už vidím tu debatu, jak má stát Čechy za nesvéprávné a chce je vychovávat. A alkohol dostane ještě větší příchuť zakázaného ovoce,“ dodává.

Jde v Česku bez alkoholu vůbec žít? Neměli bychom ho podporovat, abychom alespoň v něčem byli nejlepší na světě? A který z podcasterů má dnes pravdu?

Anketa

Má se v Česku začít regulovat alkohol?
Jak říká Václav – s českým pijanstvím je potřeba začít něco dělat.
19,2 %
Jak říká Lucie – ať se každý opíjí, jak chce.
80,8 %
Celkem hlasovalo 12627 čtenářů.

Blíž k Vlevo dole!

Foto: Seznam Zprávy

Letní finále.

Přijďte se podívat na živé superfinále Horkých hlav. Lucie a Václav se střetnou večer 20. srpna v Džungli BKAO. Místo k sezení si můžete zarezervovat ZDE.

Nedostanete se za námi, ale rádi byste se nás na něco zeptali? Pošlete nám otázku do již tradičního otázkového dílu, který naleznete TADY.

Doporučované