Hlavní obsah

Vlevo dole: Paroubek a Zeman na jednom pódiu. „Hlavně kupujte!“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Oba hlavní aktéři mítinku si v proslovech hlavně vyřizovali staré účty.

Článek

Paroubek a Zeman se sešli na jednom pódiu, aby nalákali na volbu ČSSD do evropských voleb. Ne, to není zpráva z minulého tisíciletí, ale realita čtvrtečního odpoledne v Teplicích.

ČSSD v tomto případě není tradiční Česká strana sociálně demokratická, ale Česká suverenita sociální demokracie v podání Jiřího Paroubka a politické turistky Jany Volfové. Duo expremiér a exprezident však na teplické náměstí nepřilákalo víc než stovku lidí.

Poslechněte si reportáž Vlevo dole z Teplic:

„Paroubek to dělá pořád hrozně staromódně, má rád zahájení v luxusním hotelu, pak jde na náměstí, kde potřebuje pódium a pultík, u kterého dlouze řeční. Ale na tom řečnění je vidět, že už to není ten buldozer,“ říká Václav Dolejší.

Ačkoli s někdejší ČSSD neměla akce nic společného, v projevech se o ní hovořilo celkem dost. „Paroubek si sem přišel vyřídit účty s bývalou stranou a ten mindrák je fakt velký - dokonce tady vyjmenovával všechny sociální demokraty, kteří ho v minulosti naštvali. A Miloš Zeman zase potřeboval klasicky pomluvit současnou vládu,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Jak to na akci vypadalo? Podívejte se na fotoreportáž Michala Turka:

+9

Na závěr se mítink proměnil v prodejní akci knihy Spiknutí - pravda o pokusu odstranit prezidenta. Z pódia zaznívaly věty jako „hlavně kupujte“ nebo „skvělá knížka za 250“.

A v jednu chvíli Jana Volfová dokonce popoháněla fanoušky čekající na podpis prezidenta slovy: „Chce to rychle, buď kupujeme, nebo…“ Zkrátka jako by to byla spíš předváděčka hrnců.

„Jsem tím úplně šokovaný, v životě jsem neviděl, že by se na předvolebním mítinku něco prodávalo. I Andrej Babiš všude rozdává stohy těch svých pěti knih, co nenapsal ani nečetl,“ hodnotí Dolejší.

Co všechno nová ČSSD ukradla staré ČSSD? Proč se u Paroubka říká i obyčejnému pojídání chlebíčků banket? A proč vyměnil Lva za Tygra? Poslechněte si reportáž Vlevo dole z Teplic!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované