Hlavní obsah

Vlevo dole: Česká paranoia kolem atentátu na Trumpa

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Vyhrocená atmosféra, která přeje projevům politického násilí, je znát i u nás. Víc uslyšíte v podcastu.

Článek

Zatímco ve Spojených státech vyšetřují, co vedlo dvacetiletého muže k atentátu na Donalda Trumpa, v Česku už má spousta politiků jasno. A některé teorie, podobně jako v případě střelby na Roberta Fica, jsou vskutku odvážné.

Tématem se zabývá aktuální epizoda podcastu Vlevo dole, jehož autory jsou političtí reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková.

Poslechněte si čerstvou epizodu Vlevo dole:

Například nový europoslanec Filip Turek za Motoristy z útoku na Trumpa viní „liberální dobytky“. Podle exprezidenta Václava Klause byl zase atentát „pokusem prodloužit válku na Ukrajině, zvýšit závody ve zbrojení a přiblížit nás k celosvětovému konfliktu“.

„Zaprvé mi to přijde paranoidní, vidět za skutky vyšinutých, frustrovaných šílenců nějakou velkou ideologii. A zadruhé, i když je to klišé, tak bych čekal, že politici budou spíše krotit emoce, aby zastavili spirálu nenávisti ve společnosti, nikoliv mluvit o dobytcích,“ míní Václav Dolejší.

Podcasteři rozebírají, že vyhrocená atmosféra je stále více znát také v české politice, kde řada politiků běžně čelí výhrůžkám. Třeba Andrej Babiš před prezidentskými volbami dokonce dostal obálku s prázdnou nábojnicí, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nebo pirátská poslankyně Olga Richterová opakovaně dostávají nenávistné a výhrůžné dopisy.

Naposledy poslankyni ODS Evu Decroix pronásledoval a urážel neznámý agresivní muž na pražském Malostranském náměstí, pomohl jí až opoziční poslanec z ANO Jiří Mašek.

Nenávist se ovšem nevyhýbá ani komunální politice – nepříjemnosti si prožila pražská zastupitelka Kristýna Drápalová, kterou sledovali a zastrašovali či jí vyhrožovali.

„Dlouho jsme se uklidňovali, že u nás se nestřílí, protože přece nejsme barbaři a že my na politiky nadáváme u piva nebo maximálně na ně házíme vajíčka. Atentát na Fica na sousedním Slovensku nebo masakr na filozofické fakultě nám ukázaly, že tahle iluze se rozplynula,“ říká v podcastu Lucie Stuchlíková.

Vozí Alexandr Vondra Filipa Turka i na kroužky? Dá se přežít dovolená bez aplikací předpovídajících počasí? A měli by lidé nad sto let mít zakázáno kandidovat do politických funkcí? Poslechněte si aktuální Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované