Hlavní obsah

Prezident je v kombajnu, pak dojí krávu. Kouzlo Země živitelky

Foto: Profimedia.cz

Petr Pavel na jubilejním 50. ročníku Země živitelky.

Článek

Proč se všichni politici na konci prázdnin tolik zamilují do zemědělství, že si musejí sednout do traktoru?

Zní to na první pohled nepochopitelně, ale nejoblíbenějším veletrhem, kde si nedovolí chybět skoro žádný prezident ani premiér, je zemědělská výstava. O českobudějovické Zemi živitelce tohle železné pravidlo platilo za komunistů a funguje to i po roce 1989.

Prostě vyfotit se u nějakého traktoru, vylézt si do kabiny kombajnu, pohladit si přes ohradu plemennou jalovici a pak zamířit do pavilonů na ochutnávky potravin a nápojů je program, který si na konci srpna nikdo neodpustí.

Překvapivé je to z toho důvodu, že v Česku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nejprůmyslovější zemi v EU –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ byste čekali, jak roli hlavní výstavy, kde se musí ukázat každý papaláš, bude mít spíše strojírenský veletrh v Brně. Nebo že to bude litoměřická Zahrada Čech, protože Češi přece milují zahrádkaření a kutilství.

Kdepak, je to Země živitelka, která zrovna slaví padesátý ročník. Politiky stále přitahuje i přes to, že „agrosalon“ v Budějovicích nenavštěvuje tři čtvrtě milionu lidí jako za socialismu, ale jen zhruba sto tisíc. I přes to, že zemědělství nemá v české ekonomice takový význam jako v sousedních zemích. Pracuje v něm pouhé jedno procento obyvatel, další dvě pak v potravinářství.

Třetí čtení

Máte rádi podcast Vlevo dole? Seznam Zprávy vám v neděli přinášejí jeho část v textové podobě. Může jít o zprávu, která vám v podcastu unikla, ale stojí za přečtení, širší komentář, nebo detail, který si zaslouží větší prostor. Nebo také něco úplně jiného :)

Tady malá vsuvka, autorova vzpomínka: jako českobudějovický rodák mám s Živitelkou spojený každý konec letních prázdnin. Nejprve jsme tam vyrazili s rodiči. Ne že by nás tolik zajímal pokrok v socialistickém zemědělství, ale protože na výstavišti se ve stáncích daly sehnat věci, které jinak byly nedostupné. A podruhé pak povinně v září se školou, to musela každá třída.

Dodnes vidím ty autobusové zájezdy družstevníků s narvanými taškami banánů, pytlíků brambůrek nebo konzerv lunchmeatu. Spokojení se svou tuzexovou kořistí se pak přesunuli oddechnout do pivovarské zahrady, kde se za vyhrávání dechovky leckteří dokázali pěkně zbořit.

A tu o Slovensku už jste slyšeli?

Komentátoři se předhánějí ve vymýšlení toho, jak pojmenovat divoké letní dění na Slovensku: státní převrat, únos státu, společenská pomsta. Otázka zní, jestli se něco takového může stát i v Česku. Téma pro živě natáčenou epizodu podcastu Vlevo dole!

Zpátky k politikům –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ asi správně cítí, že se sluší poděkovat zemědělcům, kteří se celý rok dřou a zajišťují tu nejzákladnější potřebu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nasytit všechny ostatní. Výjimkou byl první porevoluční prezident Václav Havel, který na Živitelce nikdy nebyl.

Klaus a Zeman, miláčci publika

Zato jeho nástupci Václav Klaus a Miloš Zeman to mezi agrárníky vždy milovali. Do Českých Budějovic jezdili už jako premiéři a teď jako důchodci, byť Zeman letos vynechal. Oba dva zemědělci dodnes milují a vzpomínají na jejich podpůrné projevy na téma „zelená ideologie z Bruselu ničí české zemědělství“, jimž se vždycky tleskalo.

To vloni se při zahájení výstavy Země živitelka nejenže netleskalo, ale dokonce pískalo. Agrárníkům se nelíbil projev premiéra Petra Fialy, v němž mimo jiné mluvil o tom, jak se mnoha zemědělským firmám lépe dařilo díky růstu cen potravin.

I letos, na jubilejní 50. ročník, dorazil premiér Fiala a také prezident Petr Pavel. A možná raději takticky, aby se vyhnuli nepříjemnostem, nebyli na dopoledním slavnostním zahájení v Pivovarské zahradě, kde se pronášejí projevy. Oba dorazili později až odpoledne. Dali přednost debatám se zemědělci a potravináři u jejich vystavovaných strojů a stánků.

Nakonec, při těchto rozmluvách, se ukázalo, že vždycky je nejdůležitější najít společného nepřítele. Takže i když se na Živitelce nadávalo na vládu, zemědělci se přeli s potravináři, kdo víc vydělává na cenách potravin a malí farmáři se dohadovali s velkými agrobarony kvůli dotacím, jedno společné téma nakonec všechny u degustací spojilo. Za všechno mohou zlé obchodní řetězce!

Tak dobru chuť, na zdraví a na shledanou u regálu se slevami v nějakém supermarketu.

Vlevo dole

Pořad Václava Dolejšího (@vacdol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny.

Každý týden na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Doporučované