Hlavní obsah

Korupce v protikorupčním ANO? Babišův problém je jinde

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš má problém.

Článek

Andrej Babiš se ve svém „Čau, lidi“ ostře vymezil proti korupční aféře hnutí ANO v Ústeckém kraji. Nebo lépe řečeno proti tamní krajské buňce, se kterou dnes již samozřejmě hnutí ani jeho šéf nemají vůbec nic společného.

Třetí čtení

Máte rádi podcast Vlevo dole? Seznam Zprávy vám v neděli přinášejí jeho část v textové podobě. Může jít o zprávu, která vám v podcastu unikla, ale stojí za přečtení, širší komentář, nebo detail, který si zaslouží větší prostor. Nebo také něco úplně jiného :)

Sociální sítě zaplavily vtipy o tom, jestli si hnutí konečně přestane říkat protikorupční a Andrej Babiš dokola ujišťovat, že žádná korupce v hnutí není a nebude, on sám se zkorumpovat nenechá a ANO i nadále proti korupci jako jediná strana v Česku bojuje.

Babišova bouřlivá reakce je až překvapivá, protože když se to vezme kolem a kolem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nějaký ten regionální korupční skandálek není pro ANO zásadní problém.

Příznivci ho volí hlavně kvůli Andreji Babišovi, takže zdiskreditovaný politik se zkrátka vymění na billboardu za spolehlivější kádr (zdravíme Richarda Brabce) a jede se dál.

Přízeň si navíc hnutí získává spíš bojem proti vládě, nikoli proti korupci. Ostatně ani když byl Babiš u moci, žádné závratné kroky v boji proti korupci nepodnikal a nikomu to, zdá se, nevadilo.

Problém leží trochu jinde –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ostatně ho shrnul sám Babiš. „Naši nepřátelé a novináři se to snaží využít tuhle kauzu k tomu, aby se vám snažili vysvětlit, že jsme stejní jako tradiční strany,“ rozčiluje se a vzápětí opakovaně ujišťuje voliče, že „nejsme, nejsme a nikdy nebudeme“.

Už jste slyšeli Vlevo dole?

Miroslav Kalousek se vložil do ostré přestřelky s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou, potažmo s celou vládou. Co jim vyčítá, ale hlavně – co je za tím? To je tématem nového dílu Vlevo dole. Stejně jako potíže Andreje Babiše v Ústeckém kraji.

Ano, Babiš se ze všeho nejvíc bojí, že voliči přijdou na to, že ANO je vlastně strana jako každá jiná. Že přijde u voličů o punc výjimečnosti. O pracně budovanou pověst, že jedině do ANO jdou lidé opravdu z nezištných důvodů, že jedině jeho politici mají skutečně čisté úmysly.

Babiš potřebuje před voliči utajit pravdu. A sice, že v žádné straně neuhlídáte, aby se do ní nedostal někdo, kdo zas tak čisté úmysly nemá. Můžete se hodně snažit, můžete to včas řešit, ale úplně vyhnout se tomu nedá.

Jenže šéf hnutí ANO jim namluvil, že dá. A tenhle obraz se teď hroutí. I tady si myslím, že jsou Babišovy obavy trochu přehnané –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ svým voličům už dávno přináší mnohem víc než jen étos „jiné, lepší strany“. Ale nepříjemnost to pro něj každopádně je.

„Já jsem garance“

I proto se Babiš snaží voliče přesvědčit, že už se nic takového nikdy opakovat nebude. (Vsaďme se, že bude.) „Na mě se můžete spolehnout, já jsem vaše garance, nenechám si to hnutí zničit,“ říká.

Sám ale musí cítit, jak slabé takové ujišťování je. Podle toho, jak on sám všechny průšvihy svého ANO popisuje, není zárukou vůbec ničeho.

Andreje Babiše totiž –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ alespoň podle jeho vlastních slov –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vždycky někdo uvnitř hnutí obelže nebo podvede. Tu je to pardubická, tu brněnská, tu ústecká krajská buňka. „Zneužil i moje jméno,“ stěžuje si na chomutovského primátora Hrabáče. „To je jejich chyba, to jsou jejich nominace,“ dodává na adresu krajů.

Tak jak je to tedy, pane předsedo? Jste garance, která má všechno pod palcem, nebo si vaše hnutí za vašimi zády dělá, co chce?

Blíž k Vlevo dole!

Foto: Seznam Zprávy

Letní finále.

Přijďte se podívat na živé superfinále Horkých hlav. Lucie a Václav se střetnou večer 20. srpna v Džungli BKAO. Místo k sezení si můžete zarezervovat ZDE.

Nedostanete se za námi, ale rádi byste se nás na něco zeptali? Pošlete nám otázku do již tradičního otázkového dílu, který naleznete TADY.

Doporučované