Hlavní obsah

Komentář: Postrach, nebo požehnání kampaně? Povodně ovlivní i volby

Foto: ČTK

Povodně uťaly plánované kampaně před krajskými volbami. Jak zareagují politici?

Článek

Místo rozdávání balonků plnění pytlů s pískem. Plánovaný finiš kampaně před krajskými a senátními volbami utnuly záplavy.

Andrej Babiš nepojede na dětský den na Ústecko, Marian Jurečka zrušil debatu na Náchodsku, předvolební akce zastavili hejtmani. Kampaň před krajskými a senátními volbami zrušily všechny strany kromě SPD, protože na facebooku povodně nehrozí.

Třetí čtení

Máte rádi podcast Vlevo dole? Seznam Zprávy vám v neděli přinášejí jeho část v textové podobě. Může jít o zprávu, která vám v podcastu unikla, ale stojí za přečtení, širší komentář, nebo detail, který si zaslouží větší prostor. Nebo také něco úplně jiného :).

Poslední víkend a týden před volbami jsou přitom pro kampaň klíčové. Strany pochopily, co dlouhodobě říkají sociologické průzkumy - drtivá většina voličů se rozhoduje až těsně před otevřením volebních místností. O prázdninách partaje logicky voliče moc neobtěžovaly, takže energii hodlaly soustředit na pár posledních dní.

Politici se teď musejí rychle přeorientovat na novou disciplínu: dát o sobě vědět v době krize. „Překryje to pravděpodobně až do krajských voleb všechno ostatní,“ říká pro ČTK politolog Lubomír Kopeček. Situace okolo povodní podle něj nabízí docela velkou příležitost pro přitažení pozornosti regionálním i celostátním politikům, kteří se budou podílet na odstraňování následků živlu.

Politicky „vydělat“ na přírodní katastrofě ale není jen tak. Opravdu nestačí jen natáhnout holinky a nechat se vyfotit na břehu řeky s pytlem písku a ustaraným výrazem. Musíte být uvěřitelní a nesmíte vypadat, že se cpete někam, kam nemáte. A musíte se vyvarovat školáckých chyb - jako když se Andrej Babiš nechal vyfotit ve vesnici zničené tornádem s úsměvem od ucha k uchu.

Slyšeli jste Vlevo dole z tohoto týdne?

Kampaň ke krajským volbám je zatím až na výjimky stejně povrchní jako zájem voličů o vlastní hejtmany. Podcast Vlevo dole ale dal dohromady pět jmen, jejichž osudy se vyplatí v těchto volbách sledovat:

O něco snazší to v tomhle ohledu budou mít obhajující hejtmani bez ohledu na stranické barvy, na něž bude vidět při opravdové práci. Kdo se v boji s živlem osvědčí, může u voličů zabodovat. A možná na poslední chvíli zlomit krajské prokletí, kdy většina voličů nezná vlastního hejtmana a nedokáže říct, k čemu jim vlastně je.

Tím nechci říct, že snad hejtmani mají z aktuálního nebezpečí nějakou cynickou radost nebo že ho zneužívají - určitě by raději v klidu rozdávali již zmíněné balonky.

„Výhodu“ mohou mít i strany silné v regionech, jejichž starostové budou také pomáhat. A za normálních okolností bych řekla, že i představitelé dotčených ministerstev, které teď vídáme na tiskovkách. Jenže ouha - část společnosti reagovala na varování a přípravy na možnou katastrofu způsobem, nad kterým zůstává rozum stát.

Postcovidová paranoia vyústila v to, že někteří Češi jsou přesvědčení, že vláda povodněmi pouze „straší“ právě proto, aby si vylepšila pověst před volbami. (Ponechme teď stranou naprosté lunatiky přesvědčené o tom, že premiér Petr Fiala povodně dokonce způsobuje a řídí - i když ani ti nejsou na internetu úplná vzácnost.)

„Dřív také pršelo a nikdo kolem toho nedělal divadlo.“ „Když záplavy nepřijdou, bude Fiala souzen za šíření poplašné zprávy?“ „Chtějí, abychom se báli, ale my nejsme ovce.“ To jsou jen jedny z mnoha mouder, která se začala ke konci týdne šířit v mailech a na sociálních sítích.

Pusťte si i další epizody podcastu:

Vláda tak stojí před dost nevděčnou situací - když budou povodně ničivé, Čechy neochránila. A když ne, tak je zbytečně strašila.

Ostatně geniálně tenhle postoj shrnula mluvčí SPD Lenka Čejková: „Stát by se měl postarat, aby byly co nejmenší škody na zdraví a majetku obyvatel, ale nesmí to omezit jejich běžný život. Nevidíme jediný důvod omezovat naši kampaň. Vláda a politici by lidi neměli strašit, ale chránit.“

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované