Hlavní obsah

Fiala děkuje Babišovi. Skomírající „Antibabiš“ náladu vzkřísil za něj

Foto: Seznam Zprávy

Třetí čtení Vlevo dole.

Článek

Jestli na někoho Babišův slovenský smír zapůsobil, jsou to především voliči vládní koalice. A nejde vlastně ani tak o samotné pletky s StB.

Že je Babiš Bureš, si totiž budou myslet už navždycky, bez ohledu na výsledky právní tahanice. V tom se mimochodem svou zavilostí nijak neliší od Babišových podporovatelů, kteří by naopak nezměnili názor, ani kdyby šéf ANO udal jejich vlastní babičku.

Babiš tím ale nechtěně připomněl, co na něm jeho odpůrcům ve skutečnosti nejvíc vadí. A na co už možná někteří trochu zapomněli - co je zač a jaké jsou jeho metody.

Třetí čtení

Máte rádi podcast Vlevo dole? Seznam Zprávy vám v neděli přinášejí jeho část v textové podobě. Může jít o zprávu, která vám v podcastu unikla, ale stojí za přečtení, širší komentář, nebo detail, který si zaslouží větší prostor. Nebo také něco úplně jiného :).

První připomenutí uvidí koaliční voliči v tom, že pokud jde o jeho vlastní prospěch, Babiš klidně obejde nezávislé instituce. Ačkoli šéf hnutí ANO rád opakuje, že všechny soudy ohledně své minulosti vyhrál, ani po letech nemá v ruce pravomocný rozsudek, který by ho očistil.

Koneckonců to nebyla slovenská vláda (která se údajně obává o výsledek soudního sporu), kdo o smír požádal. Byli to Babišovi právníci.

Babiš také připomněl, že opravdu není vybíravý, pokud jde o spojence. Vývoj na Slovensku koaliční voliče znepokojuje. Řada se jich ptá - nebude Andrej Babiš jako Robert Fico? Další se zase obávají, s kým je ANO schopné se po volbách spojit. A tady na názorném příkladu vidí, že účel opravdu světí prostředky.

Slyšeli jste Vlevo dole?

Co se slovenskou dohodou mění pro veřejnost? Proč Babiš dřív svoji spolupráci neřešil? A vede se celá debata vlastně zbytečně? To vše řeší poslední epizoda podcastu Vlevo dole:

A do třetice, úplně nejvíc Babišovy odpůrce pohorší upatlanost celé politické dohody. Nikdo je nepřesvědčí, že je náhoda, když Babiš podpoří nejdřív Fica, pak Pellegriniho a vzápětí mu slovenská vláda vyjde vstříc. Zvlášť když na Slovensku podobné protislužbičky momentálně vypadají jako běžná praxe.

Babiš zkrátka u části společnosti úspěšně oživil „Antibabiš“ náladu, která v poslední době začala skomírat. Řada vládních voličů je zklamaná z výsledků Fialova kabinetu a reptá, že jen strašit opozičním ANO nestačí.

Vládní strany plánují „efekt Antibabiš“ znovu rozdmýchat před volbami a už teď je jasné, že to nepůjde tak snadno jako minule. Petr Fiala by teď měl Andreji Babišovi srdečně poděkovat - prakticky to udělal za něj.

Zároveň se nedá říct, že by si Babiš slovenským razítkem na „čistotu“ nějak pomohl u vlastních voličů. Těm, kteří ho volí dnes, je jeho spolupráce StB úplně jedno. Že by existovala nějaká velká skupina voličů, pro které by škraloup z minulosti byl poslední překážka hodit hlas ANO, to se také předpokládat nedá.

Ani věcně se Babiš neposunul - slovenský Ústav paměti národa jeho svazky vede dál a politická dohoda mu s největší pravděpodobností čisté lustrační osvědčení nezajistí. Pokud by snad vláda dotáhla do konce svůj plán na zpřísnění lustračního zákona, zastavení soudů by mohlo Babišovi v praxi spíš uškodit.

Proč se tedy Babiš do takhle nevýhodného podniku vlastně pustil? Odpověď může být prostá: Babiš rád vyhrává a nesnese být zpochybňován. A ačkoliv by si jeho tým přál opak, ne všechno promýšlí do důsledku a poměřuje to optikou volebních výsledků.

Nakonec v tom ale může hrát roli také načasování. Pro šéfa ANO je dobré, že se celá věc odbyde teď, rok před volbami. Přijít taková dohoda v době kampaně, Fiala a spol. mají vystaráno.

Doporučované