Hlavní obsah

Šťastný podcast: Hřib s Maláčovou už skládají vládu. Mapujeme novou opozici

Foto: Šťastné pondělí

Šťastný podcast o premiérce Maláčové, místopředsedech Šlachtovi a Hřibovi… Ptáte se na Babiše? Toho potřebovat nebudou.

Článek

Za rok touto dobou bude jasné, kdo Čechům nově povládne. Ve Šťastném podcastu trojice Šídlo–Povolná–Lasák situaci na straně vládního odporu zmapovala s předstihem. A mají jasno. „Sto jedničku“ složí dravci Maláčová, Hřib a Šlachta. A Babiš? Ten znovu zamíří do opozice.

Opozice se probudila a řádí. Příslušné strany si průběžně například volí nová předsednictva, jejichž zástupci poté neustále chodí do médií v rozhovorech kritizovat počínání vládní koalice. Na židli ve studiu Ptám se já se u sekernice Marie Bastlové minulý týden opoziční hosté míjeli téměr ve dveřích. Všem –SOCDEM, Pirátům, Přísaze, SPD i ANO – jde o jedno a totéž: zaujmout potenciální voliče.

Sociální demokraté si v Hradci Králové do svého čela úplně poprvé v historii zvolili ženu. Sekundovat jí bude neokoukaná tvář Lubomír Zaorálek, prostřednictvím kterého dokonce kandidaturu na post v září na síti X oznámila.

„Jana Maláčová celý týden odpovídá v zásadě jen na jeden dotaz. Každému je jedno, co navrhují sociální demokrati. A jediná otázka, kterou jí všichni kladou, zní, zda půjde do holportu s Kateřinou Konečnou,“ komentuje vrchní analytik Jindřich Šídlo dění v této straně s obměněným vedením.

„Snad jako by nová šéfka zasela nějaké semínko pochybnosti…,“ směje se Tereza Povolná a naráží na výroky nové předsedkyně, kde koketuje se spojenectvím s koalicí Stačilo! „Nemůžeš rovnou jasně říct, že za volitelné křeslo v Ústeckém kraji podepíšu komunistům sloučení. Mně nebylo Jany Maláčové nijak líto,“ hodnotí stav české levice Šídlo.

Ten ve Šťastném podcastu neopomněl přidat vlastní stanovisko k takzvanému Bohumínskému usnesení z roku 1993, ve kterém se tehdejší ČSSD zavázala, že nikdy nevstoupí do vlády s extrémisty, mimo jiné tedy s komunisty. „Vážení přátelé, toto bylo od té doby porušeno asi milionkrát, je to vyhaslé jak Benešovy dekrety, tak.“

Dalším subjektem, který si bude na podzim vybírat nové vedení, jsou Piráti. Ti v posledních několika volbách utrpěli hořké porážky a jako třešničku na dortu jim premiér z vlády odstranil předsedu Bartoše. Do boje o nástupnictví v čele strany se přihlásili bývalý senátor Lukáš Wagenknecht a pražský náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib.

Lukáš „u ničeho jsem nebyl“ Wagenknecht

„Rozhovor s kandidátem Wagenknechtem u Marie Bastlové hodnotím jako opravdu fantastický. Já jsem si z toho odnesl hlavně to, že za nic nemůže, u ničeho nebyl, žádný program není a o ničem nám nic neřekne,“ diví se nad alibistickým stylem odpovídání na otázky pirátolog Ondřej Lasák. „Předstíral, že byl teď tři roky v komatu a že vůbec vlastně nevěděl, s kým to Piráti vládli,“ přidává údiv Tereza Povolná.

„Nevypadá na startu souboje jako suverén,“ utrousil Jindřich Šídlo. „Jeho konkurent Zdeněk Hřib dělá v Praze řadu věcí dobře, třeba zvětšování tramvajových ostrůvků. To kvituji do chvíle, než musím kolem Krejcárku jednou týdně projet autem. Ten den bych Hřiba rozhodně nevolil,“ stýská si motorista Šídlo.

A Motoristé sobě taky vaří plány na příští podzim. Musí se rozhodnout, zda na Sněmovnu potáhnou opět v poutech s Přísahou břeclavského senátora Róberta Šlachty. Ovšem ideové shody s policejním hnutím Přísaha v rozhovoru pro týdeník Respekt nedávno odhalil Pirát Michálek… Vzniká tedy nová nadějná opoziční koalice, která do 101 hlasů ani nebude potřebovat armádu hnutí ANO. Více podrobností o tomto odhaleném plánu se dozvíte ve Šťastném podcastu, který si můžete pustit v přehrávači v samotném úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Doporučované