Článek
Nemoci srdce a cév nás stále decimují. Každoročně stojí za více než 40 procenty všech úmrtí. Stoupá třeba počet lidí bojujících se srdečním selháním. Jak velkou roli hraje i malá změna životního stylu? Dle šéfa internistů a preventivního kardiologa Richarda Češky pomáhají i malé krůčky - třeba konec se zbytečným dosolováním jídel.
Jaké zlozvyky ničí srdce a cévy? A proč už dle dat není největším strašákem infarkt? To jsou některé z otázek, na které v novém dílu podcastu MUDrování s Danielou odpovídá profesor Richard Češka z Centra preventivní kardiologie III. interní kliniky VFN v Praze.
Na nemoci srdce a cév se u nás dle statistik umírá asi o 20 procent víc než třeba ve Francii nebo v Dánsku. Podle profesora Richarda Češky jde o určité dědictví z minulosti, které jde ruku v ruce s podceňováním prevence.
„Když mám cholesterol na 1,5 násobku normy, je to něco, co mě ohrožuje na životě a můžu třeba dostat ve 40 letech infarkt. Ale nebolí mě to, nevím o tom, tak se tím nebudu zabývat,“ popisuje jeden z běžných postojů k rizikovým faktorům ohrožujícím srdce.
Nezájem o vlastní zdraví a o hodnoty krevního cukru, cholesterolu nebo krevního tlaku - to je dle Richarda Češky prvotní příčinou mnoha tragédií i neveselých statistik. Řada lidí je nezná i přesto, že jsou v riziku.
S kým jsme si povídali?
Profesor MUDr. Richard Češka, CSc., FACP, FEFIM, je přední český internista. Působí na III. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze, kde vede Centrum preventivní kardiologie. Zaměřuje se na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění, metabolického syndromu a poruch lipidového metabolismu. Je předsedou České internistické společnosti.

Richard Češka mluvil o nemocích srdce a cév a o zlozvycích, které škodí zdraví
„Pacientům se měří glykemie, krevní tlak, cholesterol… Výsledky mají. Ale když se zeptám, řeknou, že je neví a že je to asi dobrý. Pacient by měl o svých rizikových faktorech vědět,“ míní předseda České internistické společnosti.
Sůl nad zlato?
Dalším a často diskutovaným zlozvykem, kterého se dle Češky stále neumíme zbavit, je přílišné solení pokrmů. To negativně ovlivňuje nejen hypertenzi - tedy vysoký krevní tlak -, ale neprospívá ani ledvinám nebo žaludku. „Omezit sůl je důležité. Sami sobě si s ní děláme dost problémů,“ míní odborník.
Pro srdce a cévy je dle něj prospěšná zejména tzv. středomořská strava založená na velkém množství čerstvé zeleniny, celozrnných výrobcích, luštěninách nebo rybách. Pokud někomu ale taková strava nevyhovuje, stačí podle lékaře alespoň zdravěji přizpůsobovat českou kuchyni.
„V 60 letech někoho těžko přesvědčím ke středomořské dietě. Bude dál jíst svoje knedlo zelo vepřo. Ale když třeba odřízne viditelný tuk, nedá si osm knedlíků, ale tři a k tomu horu zelí, tak to vůbec není nezdravé jídlo. A ten pacient ho bude akceptovat,“ říká lékař.
Výzvy pro medicínu
Richard Češka vede už řadu let Centrum preventivní kardiologie na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN). Data okolo kardiovaskulárních chorob dle něj před lety vypadala ještě hůř. Podařilo se třeba snížit úmrtnost na akutní infarkt, což je podle Češky především vizitkou špičkové české intervenční kardiologie.
Roste naopak počet lidí trpících srdečním selháním, při kterém srdce nedokáže vypumpovat dostatečné množství krve. Stejně tak roste počet polymorbidních pacientů - tedy těch, kteří se potýkají s vícero chronickými chorobami najednou. Internisté však dlouhodobě varují, že jsou jejich odborné kapacity téměř vyčerpané. A nové posily se do jejich řad příliš dostávat nedaří.
Podcast MUDrování s Danielou
Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na Proženy.cz.
Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDrování i odebírat.