Hlavní obsah

Týral, bil a vulgárně urážel partnerku. Přesto je dál soudcem

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou podle rozsudku dlouhodobě týral svoji partnerku.

Článek

Někdejší předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou bil, týral a vulgárně nadával své partnerce. A byl za to dvakrát odsouzen. Přesto je stále soudcem a sám rozhoduje kupříkladu rozvodová řízení. Absurdní situaci zkoumá investigativní podcastová série Spravedlnost tyrana z cyklu Odkryto.

Roman Švaňhal, soudce ve Žďáru nad Sázavou je už několik let stíhaný, odsuzovaný a nyní prověřovaný městským úřadem za to, že týral svou partnerku Evu. Přitom jako soudce se má podle kodexu Soudcovské unie chovat tak, „aby jeho chování nesnižovalo vážnost soudcovského stavu“.

„Říkal mi, že jsem nicka, že nic neumím (…) Když ho to chytlo, tak mě mlátil PET lahvemi s vodou, jak to šlo. Buď po hlavě nebo po rukách. S tím, že tam prostě s ním budu žít a že nebudu hrát,“ vypráví Eva, profesionální houslistka. Trpí vrozenou vadou řeči, která se projevuje tím, že zejména ve stresu zadrhává. I proto jí soudce říkal opovržlivě kokta, ale nejen to. „Nadával mi, říkal mi třeba, že jsem židovská k***a,“ říká Eva.

Nakonec se po několika letech odhodlala k tomu, že uteče. To se jí povedlo a věcí se začala zabývat i policie. Soudce Švaňhala obvinila z domácího násilí a státní zástupce jej poslal před soud. Podle znaleckých posudků týraná Eva mluví pravdu. Ostatně její slova žádný soud nezpochybnil.

Poslechněte si druhý díl série:

Švaňhal nejprve dočasně přišel o talár. U první soudní instance si pak vyslechl za týrání odsuzující trest dvou let vězení s tříletým podmínečným odkladem. Druhá instance Švaňhalovi nakonec trest o rok zkrátila na dvouletou podmínku s tím, že se dopouštěl domácího násilí „dlouhodobě a opakovaně“. Soudce Švaňhal ale podal dovolání k nejvyššímu soudu a tam uspěl.

Foto: Seznam Zprávy

Lucie Hrdá (vlevo), advokátka obžalovaného soudce Romana Švaňhala (vpravo stojící), u třebíčského soudu.

Soudy nižších instancí podle soudce Josefa Mazáka jednání posoudily nesprávně. Nezpochybnil ale to, co se stalo. „Jednání obviněného vykazuje znaky autoritativního, dominantního a necitlivého jednání, svévole a sebeprosazování,“ píše soudce v rozsudku. Podle něj však nešlo o trestný čin. Odsuzující rozsudky zrušil a věc poslal do přestupkového řízení na městský úřad ve Žďáru nad Sázavou.

Roman Švaňhal se tak stal z pohledu práva bezúhonným a vrátil se na soud. Žádost o rozhovor opakovaně odmítl.

Proč musela zasáhnout i německá justice? Co zaznívá na nahrávkách, které Eva pořídila? A jak jí soudce vyhrožoval?

Poslechněte si první část investigativní minisérie Spravedlnost tyrana z cyklu Odkryto – najdete ji v přehrávači v úvodu článku. Druhý díl vydáme již v úterý.

Foto: Seznam Zprávy

Soudce Roman Švaňhal.

Někdejší předseda soudu ve Žďáru nad Sázavou Roman Švaňhal bil, týral a křivě obvinil svoji partnerku. Od soudu odešel s trestem, přesto o talár nepřišel a dál soudí. Jak je to v české justici možné?

Doporučované