Hlavní obsah

Soudce týral partnerku a pak ji křivě obvinil. Přišel trest

Foto: Seznam Zprávy

Soudce Roman Švaňhal a jeho advokátka Lucie Hrdá na soudu v Třebíči.

Článek

Třikrát stanul před soudem za týraní své partnerky a dvakrát si vyslechl odsuzující verdikt. Soudce Romana Švaňhala teď odsoudili i za křivé obvinění. Seznam Zprávy jeho případ mapují v investigativní sérii Spravedlnost tyrana.

U Okresního soudu v Třebíči se minulé pondělí odehrál pozoruhodný proces. Na lavici obžalovaných usedl Roman Švaňhal, který je sám soudcem ve Žďáru nad Sázavou. Obžalován je ze skutku, který je pro soudce profesně zřejmě nejzávažnější: měl se sám dopustit křivého obvinění. A soud ho na místě odsoudil.

Není to jediná kauza, ve které soudce Švaňhala obžalovali. V předchozích letech od dvou soudů odešel s podmíněným trestem za týrání své partnerky. Nejvyšší soud pak konstatoval, že nešlo o trestný čin a případ poslal do přestupkového řízení.

Přesto soudce Švaňhal o talár nepřišel a dál soudí. Jakkoli se to může zdát absurdní, tak přesně tento obrázek uvidíte na Okresním soudu ve Žďáru nad Sázavou. Jak je to možné, zkoumají Seznam Zprávy v investigativní podcastové sérii Spravedlnost tyrana.

„Žijeme v reálném světě, nežijeme v ideálním světě. Potom, co se doktor Švaňhal vrátil od února do funkce soudce, tak jsem od účastníků řízení ani od advokátů nezaznamenal žádné stížnosti. Ať už na jeho chování nebo na nějaké nezákonné procesní postupy. Takže nemám důvod pochybovat o tom, že doktor Švaňhal vykonává svou funkci řádně,“ obhajoval situaci Aleš Landsman, předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou.

Po verdiktu třebíčského soudu, který Švaňhala odsoudil za křivé obvinění, Seznam Zprávy předsedu Landsmana znovu kontaktovaly. „Dokud nebude odsouzen pravomocně, zůstává z mého pohledu situace stejná,“ odpověděl Landsman. A tak se žďárští občané budou dál potkávat s odsouzeným v taláru.

Poslechněte si první díl série:

Celý příběh ale začal mnohem dříve. V roce 2017 policie Romana Švaňhala stíhala za to, že měl týrat svou partnerku Evu. Jak už bylo řečeno, dva soudy jej odsoudily, podle třetího šlo o přestupek. V rámci policejního vyšetřování ale soudce na Evu podal trestní oznámení, že to byla ona, kdo ho týrala a navíc se mu podle něj vloupala do domu. Jenže policie zjistila, že si to vymyslel, a obvinila ho.

„Trvám na svém trestním oznámení. Je to protiprávní jednání nejmenší intenzity, kterého se kdy vůči mně dopustila,“ tvrdil Roman Švaňhal minulé pondělí před soudem v Třebíči. K tomu předložil i posudek, podle kterého tvrdí, že trpí posttraumatickým stresovým syndromem (PTSD). To je vážné psychické onemocnění, které mají třeba veteráni krvavých válek.

Jenže soudce Jaromír Heralecký mu neuvěřil. Podle něj si trestní oznámení vymyslel a jeho partnerka se nikam nevloupala.

Byl v tom úmysl

„Křivě obvinil svou bývalou družku v úmyslu přivodit jí trestní stíhání. Čímž spáchal přečin křivého obvinění, za což se odsuzuje k peněžitému trestu celkem 60 tisíc korun a je povinen zaplatit poškozené nemajetkovou újmu ve výši 30 tisíc,“ řekl Heralecký při vynesení rozsudku, o kterém jako první informoval Žďárský deník.

V odůvodnění pak vysvětlil, že obhajoba soudce byla zcela vyvrácena. „Musel si být jako osoba práva znalá vědom svého jednání,“ dodal Heralecký a podivil se, jak daleko mohou inteligentní lidé zajít v partnerských sporech.

Soudce Švaňhal se na místě odvolal a tak rozsudek není pravomocný. Při svém odchodu se odmítl vyjádřit. „Nezlobte se, nebudu to komentovat,“ řekl na místě reportérovi Seznam Zpráv a odešel. Hned o pár dní později ve čtvrtek už od rána soudil: od devíti hodin měl naplánováno sedm stání přes celý den.

Proč ministr spravedlnosti nepostavil soudce mimo službu? Co se praví v psychiatrickém posudku na soudce Švaňhala? A co bude dál v kauze týrání partnerky?

Poslechněte si druhou, závěrečnou část investigativní minisérie Spravedlnost tyrana z cyklu Odkryto – najdete ji v přehrávači v úvodu článku.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Někdejší předseda soudu ve Žďáru nad Sázavou bil, týral a křivě obvinil svoji partnerku. Od soudu odešel s trestem, přesto o talár nepřišel a dál soudí. Jak je to v české justici možné?

Doporučované