Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Vláda přichází s věcmi, které zlepšují náladu ve společnosti, říká ministr

Hostem Ptám se já byl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Video: Marie Bastlová , Seznam Zprávy

Článek

Do pěti let by mohlo Česko vyslat na oběžnou dráhu vlastního astronauta. Od projektu Česká cesta do vesmíru si ale vláda slibuje víc. Zvýšit by se měly investice do kosmického výzkumu i vědy jako takové. Jak se nám mise vyplatí?

Hostem Ptám se já byl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Vláda chce v horizontu pěti let poslat do vesmíru astronauta Aleše Svobodu, zkušeného českého armádního pilota, který se na konci roku 2022 stal členem záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury.

Ambiciózní plán představili vládní lídři spolu s akademiky a zástupci průmyslu minulý týden. Záměr s názvem Česká cesta do vesmíru na sebe má navázat také práci tuzemských vědců a komerčních firem. A současně pomoci popularizovat vědu a také dodat Česku sebevědomí, které nám podle ministra dopravy jako zemi někdy chybí.

„Musíme dál řešit rozkopanou D1. Ale zakázat si tuhle ambici a říct, to nás nezajímá, znamená, že zavřete dveře dalšímu rozvoji firem. Pokud ty firmy s něčím reálně bojují, tak je to nedostatek kvalifikované síly. A jak ji chcete získat do technických oborů, než vzbudit zájem, že to má smysl?“ odůvodňoval cestu do vesmíru Kupka. A dodal, že hned se začátkem školního roku ministerstvo představí první projekty a aplikace pro školy.

Nezarazí ambiciózní plány současné vládní koalice příští kabinet? A jaké plány má vláda pro to, aby měla šanci ve sněmovních volbách opozici konkurovat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu. Souhrn článku v audioverzi naleznete na konci textu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Obvykle se s ministry dopravy bavím o stavbě dálnic nebo železnic. Jak vás napadla cesta do vesmíru? - Česká republika je 15 let členem Evropské vesmírné agentury (ESA), která každý rok realizuje celou řadu vesmírných misí. My jsme byli doposud spíše menším členem ESA. Ale na druhou stranu v Praze je Agentura Evropské unie pro Kosmický program. Ta má například na starosti navigační program Galileo.

2:00 To, že investujeme každoročně v posledních letech 1,6 miliardy korun do programu Evropské vesmírné agentury, tak to přináší obrovský efekt pro celý český vesmírný průmysl. Což je více než 100 firem a jsou úspěšné. Dokonce když porovnáme jejich výsledky v oblasti radiační ochrany nebo například rozvinovacích solárních panelů nebo vesmírné optiky, tak české součástky a systémy jsou vyhledávané po celém světě, pro nejlepší projekty NASA.

4:00 Ministerstvo dopravy má ve své gesci vesmírný program. Vycházeli jsme jednak z odezvy firem, které působí v oblasti vesmírných technologií, ale také z vědecké komunity. A s ohledem na to, že se podařilo v Evropské vesmírné agentuře uspět a je to individuální úspěch Aleše Svobody ve výběrovém řízení, kde se utkal s 22 tisíci konkurenty a stal se záložním astronautem… - Tak jste říkali, že toho chcete využít? - A od té doby chodí jednou za čtvrt roku nabídka letenky na orbit. A aby to ale mělo smysl, aby se investované peníze Česku vrátily, tak chceme, aby to byl ucelený program, který se prováže s vědeckými aktivitami, s aktivitami firem, které produkují vesmírné technologie a vyvíjejí je v České republice.

5:00 Zároveň chceme, aby se to spojilo i s programem ve školách. Protože umožnit let do vesmíru, spojit ho s experimenty, může mít v sobě i obrovský význam pro připoutání pozornosti i dětí pro technické obory.

7:00 Věříte, že dokážete vysvětlit tento projekt i lidem, kteří se posmívají, že neumíme ani dostavět dálnice, nemáme vysokorychlostní tratě a chceme letět do vesmíru? - V tom se hodně věcí změnilo. Vezmete-li si letošní rok, tak letos zprovozníme více než 100 kilometrů nových dálnic a zároveň jsme už v loňském roce řekli, za jakých okolností Česko může a má vybudovat základní dálniční síť do 10 let. A podnikáme k tomu kroky, zrychlujeme přípravu těch konkrétních staveb.

7:30 V případě vysokorychlostních tratí postupujeme krok za krokem. Další důležitá fáze, už hmatatelná i pro veřejnost, je například jednání v rámci posouzení vlivu stavby na životní prostředí v případě Moravské brány, to je nové vysokorychlostní spojení mezi Přerovem a Ostravou. A například zcela nedávno ústecké krajské zastupitelstvo schválilo aktualizaci zásad územního rozvoje, a to otevírá dveře k dalšímu jednání s obcemi a městy o trasování.

9:00 Takže proč tedy nemít ambice letět do vesmíru? - Každý stát by takové ambice měl mít. Každý národ potřebuje pozitivní vzory. Aleš Svoboda jako člověk, který dosáhl úspěchu na mezinárodním poli a může se připravit na cestu do vesmíru a zviditelnit Česko, otisknout významnou a trvalou stopu i do průzkumu vesmíru, je takovým pozitivním vzorem. Druhá věc, Česko je obecně vysoce hodnoceno pro to, jak jsme schopni kreativních návrhů, že jsme schopni hledat a realizovat chytrá řešení, spolupracovat i na mezinárodní úrovni.

9:30 A kdybych naopak měl říct, čím se nám našich schopností třeba nedostává, tak je to negativita a velmi nízké sebevědomí, které nás potom samozřejmě do značné míry limituje v tom, co bychom mohli dosáhnout a udělat takový projekt na mezinárodní úrovni. Znamená to taky trochu posílit to národní sebevědomí, zvlášť pokud to nebude záležitost krátkodechá, ale bude to opravdu ucelený program, který ukáže, že tady špičkoví čeští vědci a technologové dostávají prostor.

11:00 Tedy pojďme negativisticky přestat řešit věčně rozkopanou dálnici D1 a pojďme snít o cestě do vesmíru? - A zároveň musíme řešit tu rozkopanou dálnici. Ale zakázat si tuhle ambici a říct, to nás nezajímá, znamená, že zavřete dveře dalšímu rozvoji firem, které tady jsou. Pokud ty firmy s něčím reálně bojují, tak je to do budoucna nedostatek kvalifikované síly. A jak chcete získat kvalifikovanou sílu do právě těch technických oborů než vzbudit zájem, že to má smysl?

12:00 Bylo by dobře, aby ta česká mise měla v sobě něco ryze specifického českého, a to bychom chtěli v následujícím půlroce vydefinovat. Takže do konce roku bychom měli mít jasnější představu v debatě s vědci a v debatě s důležitými aktéry v průmyslové oblasti, co by mohla být „česká pečeť“. Zároveň cílem je až šestiměsíční mise.

13:00 Druhého září je první školní den, to chceme představit další řadu konkrétních projektů nebo chcete-li aplikací i pro školy, kde bychom chtěli ukázat, co vlastně objevování vesmíru znamená, co může znamenat česká cesta do vesmíru.

17:00 Nebojíte se, že to případná příští vláda zruší? Bavili jste se o tom s opozicí, když je to takový projekt? - Já jsem se už o tom bavil i s Karlem Havlíčkem (ANO). Samozřejmě že ta budoucí vláda na to může mít jiný názor, ale je také moje role, abych ukázal, jaké to má benefity. Věřím, že jak se to nejenom mně, ale i vědcům podaří vysvětlit širší obci, tak to osloví i každého, kdo v budoucnu ponese odpovědnost za to, kam se země má ubírat.

18:30 Dostal jsem na sociálních sítích mnoho zpráv, že obíráme důchodce, což není pravda, a že pak tady chceme vyhodit ty peníze do vzduchu. - Do vesmíru… - V okamžiku, kdy se tento projekt podaří zrealizovat, tak bude české ekonomice přinášet významně víc peněz, než kolik do toho česká ekonomika peněz vloží.

31:00 A teď ještě otázka k aktuální politické situaci: je v ODS spokojenost s výsledkem koalice Spolu v eurovolbách? - Kdybychom byli spokojeni, znamená to, že bychom vlastně ustrnuli na tom výsledku, a to určitě nechceme. Politická strana, která nevyhraje, nemá být spokojená. Má usilovat o to, aby příště ten výsledek byl ještě lepší. V porovnání s Francií a Německem je to pro vládní koalici pozitivnější výsledek. Ale říkám střízlivě pozitivnější, ne pozitivní.

32:00 A já bych rád, aby další volby ukázaly, že Česko v tom složitém uplynulém období dokázalo nejenom držet pevně střelku kompasu správně. Ale že zároveň roste ekonomika. Konečně v letošním roce rostou i reálné mzdy. A to všechno může být pro veřejnost vzpruha. A že zároveň vláda přichází s věcmi, které zlepšují náladu ve společnosti.

34:00 Že by se vám to dařilo komunikovat, volební průzkumy zatím neukazují. Jaké máte reálné kroky, abyste zvládli opozici konkurovat? - Bude to znamenat ukázat, co se už podařilo a co po těch dvou letech už lidé mají na dosah nebo si na to mohou sáhnout. Protože vždycky volební výsledek ovlivňuje to, jak se lidé cítí. Mně nedávno někdo v zahraničí říkal, že jsme pozoruhodná společnost, že objektivně se nám daří lépe, než jak to vnímáme, jinými slovy, že se nám daří relativně dobře, ale špatně to snášíme. A před námi je úkol ukázat, že přes všechny komplikace a přesto, že lidé bojovali a bojují se složitějšími ekonomickými poměry, tak na druhou stranu se už daří přinášet té zemi konkrétní výsledky a prospěch.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované