Hlavní obsah

Fronta na Ukrajině se nehýbe, ztráty jsou obrovské, říká Lipavský

Hostem Ptám se já byl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Šéfové Unie jednají na mimořádném summitu o Ukrajině, migraci a podpoře ekonomik. Na setkání unijních špiček poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu dorazí i prezident Zelenskyj. Jakou podporu se mu podaří získat?

Hostem Ptám se já byl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Dva týdny před prvním výročím ruského vpádu na Ukrajinu, který Moskva zahájila 24. února 2022, projednají politické špičky Evropské unie na mimořádném summitu desátý balík sankcí. Ty by měly omezit příjmy, z nichž Kreml válku financuje. Očekává se, že unijní státy také potvrdí dodávky dalších zbraní, a to včetně dlouho diskutovaných německých tanků Leopard 2.

Jednání se v Bruselu poprvé od začátku války osobně účastní také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten chce s unijními kolegy hovořit o dalších potřebách své země, která usiluje o rychlý vstup do Evropské unie. Prezidenti a premiéři sedmadvacítky by na schůzce měli potvrdit, že Unie bude pomáhat, dokud to bude potřeba.

Pro podporu si Zelenskyj tento týden už zajel do Velké Británie, kde se setkal s premiérem Rishim Sunakem a králem Karlem III. Večeřel také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem.

Česko patří k zemím, které od začátku války na Ukrajině intenzivně pomáhají v humanitární i vojenské sféře. Premiér Petr Fiala (ODS) i šéf rezortu zahraničí Lipavský tento týden zopakovali, že vláda hodlá v podpoře Kyjeva pokračovat i nadále.

Jakou pomoc válkou zasažené Ukrajině unijní lídři schválí? Bude to stačit? A co bude pro naši diplomacii znamenat blížící se změna na Pražském hradě a konec desetileté éry Miloše Zemana?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Ve vzduchu je cítit napětí. Indikace, že může v následujících týdnech proběhnout silná ruská ofenziva, se objevují čím dál častěji. (…) Co ve skutečnosti přijde, se dá těžko odhadovat. Ukrajina si je toho vědoma. Naším úkolem je nepolevit v té dosavadní podpoře.

2:00 Hovoří se o tom, že západní dodávky vojenské techniky, které byly oznámeny v lednu, mohly vést k tomu, že Rusko uspíšilo přípravy na tu ofenzivu, aby přišla dříve, než se tam tato technika fakticky dostane.

3:15 Neexistuje žádná zázračná zbraň. Každý z těch systémů přispívá k tomu, jakým způsobem se bojuje. Už dnes má Ukrajina velké množství tanků a celou řadu dalších zbraní. Nové dodávky jsou nezbytné, v tom úsilí je potřeba vytrvat, ale nepřinesou zcela zásadní zlom. Na druhou stranu vidíme, že Rusko prostě nepolevuje v té své barbarské, až nepochopitelné taktice lidských vln, kdy pro ně lidský život vůbec nic neznamená.

5:45 Fronta se nehýbe, nehýbe se za ohromných ztrát. Jsou na obou stranách. Jak na životech, tak na technice. Otázka je, kdo vydrží a kdo poleví. Samozřejmě informace o tom, že se blíží nějaký další útok, přidávají na nervozitě.

6:30 Ukrajina má dostat takové prostředky, aby se dokázala ubránit barbarské a neospravedlnitelné ruské agresi. Nezískává zbraně kvůli tomu, aby se sama chovala agresivně. Pokud je to reálné, dá se to „uzdrojovat“, tak by samozřejmě stíhačky pomohly.

14:00 Dneska se celé Rusko překlápí do válečné mentality, válečné ekonomiky. Je šílené pozorovat takový až fašismus v tom, jak ruský stát šíří propagandu, manipuluje vlastní obyvatelstvo a potom ho naprosto bezelstně posílá na smrt. Denně umírá na frontě až tisíc ruských vojáků. – Řekl byste úplně jednoznačně, že se Rusko mění ve fašistický stát? – Já bych toto pojmenování klidně použil. Nemám s tím žádný problém. Jsou to otevřené výzvy k nenávisti.

15:30 Hudebník Roger Waters prohlásil před Radou bezpečnosti OSN, že ruská agrese na Ukrajinu byla vyprovokována Západem, co si o tom myslíte? – Pan Waters se měl věnovat hudbě, nikoliv tomu, aby dělal užitečného idiota Moskvě.

22:30 Čekáte aktivní roli zvoleného prezidenta Petra Pavla v zahraniční politice? – Upřímně čekám, protože pro něj je mezinárodní spolupráce něco, co se prolínalo vojenskou kariérou. (…) Je to přirozená součást jeho práce. Jsem připraven plně koordinovat vládní politiku a přispět k tomu, aby reprezentoval tuto politiku, jak jen bude moci.

28:30 Vy se máte v pátek sejít se šéfem Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem kvůli účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách. S čím na tu schůzku jdete? – Je důležité se postavit k problému čelem. Pro mě je velmi těžko představitelné, aby spolu na jednom sportovišti byli sportovci ze zemí, které spolu vedou brutální válku. Olympijské hry staví na myšlenkách míru, sport má být fair play. (…) Budu apelovat na to, abychom sdíleli tyto hodnoty. Pro nás by ta symbolika měla platit.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované