Hlavní obsah

Češi vlezou i tam, kam by si jiní netroufli, říká hydrolog ke kvalitě řek

Hostem Ptám se já byl hydrolog Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského. Video: Marie Bastlová

Článek

Triatlonisté letos zažívají napínavou olympiádu. Kvůli špinavé Seině nemohli trénovat plavání, jejich závod byl několikrát odložen a do poslední chvíle nebylo jasné, jestli je nečeká jen duatlon. Bude se situace ještě opakovat?

Hostem Ptám se já byl Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, který pracuje v oboru hydrologie povrchových vod, zabývá se dopady změny klimatu na vodní zdroje a je také radním pro životní prostředí na Praze 4 za hnutí ANO.

Kvůli velké míře znečištění Seiny v ní platil zákaz koupání už od roku 1923. Francouzská vláda se to po sto letech pokusila změnit a chtěla řeku vyčistit –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nejen kvůli chystané letní olympiádě v Paříži, ale i plánům opět zpřístupnit plavání v Seině veřejnosti. Před startem her si v ní demonstrativně zaplavala i pařížská starostka Anne Hidalgová.

Projekt na vyčištění řeky v přepočtu za více než 30 miliard korun ale spláchly silné deště na začátku olympiády, které do Seiny opět přinesly splašky. Triatlonisté tak nemohli ze zdravotních důvodů dva dny trénovat. Kvůli nadlimitní koncentraci enterokoků a bakterií E. coli se odkládaly i samotné závody.

Právě tomu přitom mělo zabránit jedno z nových opatření –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ rozsáhlá podzemní nádrž poblíž Slavkovského nádraží, která má dešťovou vodu zadržet a zabránit tak vylévání odpadních vod do řeky, když městská kanalizace během dešťů přeteče. Zatímco k podobným situacím dosud docházelo desetkrát až patnáctkrát za rok, s novými opatřeními se to podle hydrologa Tomáše Hrdinky dá očekávat maximálně jednou až dvakrát za rok.

„Bohužel při vší smůle organizátorů se to jednou až dvakrát do roka stalo právě tím, že pršelo ty tři dny od zahájení v pátek do neděle.“ Hrdinka doufá, že k narušení finále smíšené štafety v pondělí 5. srpna už nedojde. „Přeji si, aby tato statistická předpověď vyšla a už s tím ten problém neměli. A trošku se i snížil průtok v Seině tím, že nebude pršet,“ dodal.

Jak se Francii povedl projekt čištění řeky, který má být hlavním odkazem olympiády? Proč ani investice za více než 30 miliard nestačila? A jak jsou na tom řeky v českých městech?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Zaplaval byste si s triatlonisty v Seině? - Já určitě. Jako hydrolog jsem připraven plavat skoro v každém typu vod, včetně i třeba polárních. S tím, co vím dneska o kvalitě vody v Seině, tak bych si v ní s triatlonisty zaplaval.

2:00 Překvapily vás komplikace během olympiády? - Spíš jsem to očekával, protože řeka je médium, které pořád teče. To znamená, že na její kvalitu má vliv spousta faktorů. Řeka Seina byla už 100 let mnohem špinavější řeka než třeba Vltava v Praze. Je to hlavně kvůli tomu, že Paříž má z historických důvodů takzvaně jednotnou kanalizaci, která odvádí jednak srážkovou vodu a jednak splaškovou vodu. A pokud je srážkové vody během nějakých bouřek nebo silných epizod deště mnoho, tak přehltí kanalizaci. A aby se nezničila čistírna odpadních vod nebo samotná stoková síť, tak je na odlehčovacích komorách část té znečištěné vody těmi splaškami odlehčená a jde přímo do Seiny.

4:00 U Seiny to tedy byl dlouhý proces, do kterého se radnice možná i s pomocí státu pustila tři až pět let zpátky. A kromě podzemní nádrže, která má právě za úkol zachytávat tyto znečištěné vody, které přepadnou z kanalizace, a která stála zlomek ceny, zbytek tvořila opatření výše na povodí, aby se intenzifikovaly čistírny nad Paříží.

5:00 Vůbec se třeba neskloňuje, že velkým zdrojem znečištění v samotné Paříži byly lodě a různé baráčky, které byly už 100 lety zpátky na břehu, a násobily znečištění. Vyplavování stokové sítě tam bylo statisticky desetkrát až patnáctkrát do roka. Poté, co postavili tu nádrž, tak statisticky by to množství mělo klesnout na jednou až dvakrát do roka. Bohužel při vší smůle organizátorů se to jednou až dvakrát do roka stalo právě tím, že pršelo ty tři dny od zahájení v pátek do neděle.

6:00 Nakonec se ten (minulý) závod konal, protože se hygienické limity těsně splnily. Ale hodnota, kdy triatlonisty pustili do vody, byla pořád těsně podlimitní. Přičemž ten limit je nastaven tak, aby se skutečně nikomu nic nestalo z hlediska třeba trávicích problémů, kdyby se někdo nalokal vody. A u sportovců se to nepředpokládá, že tu vodu budou pít. Ale třeba potom u rekreantů, u dětí, ty to někdy dělají z legrace, nebo to může být nehoda. A tam by potom zvýšené množství bakterií mohlo způsobit žaludeční potíže nebo trávicí problémy.

7:00 Olympiáda byla proto jenom spouštěcí efekt, ale miliardu eur neinvestujete kvůli jednomu pětiminutovému závodu ve vodě. Byl to nějaký bod, kdy si řekli: hele, máme olympiádu, budeme v televizi, chceme se ukázat světu, chceme to zpopularizovat i pro budoucí turismus, že se dá koupat v Seině. A ta miliarda eur byla utracena hlavně pro následnou rekreaci. A určitě tam statisticky ke zlepšení kvality vody došlo.

8:00 5. srpna tam mají proběhnout další závody. Tak to byste tedy téměř jistě řekl, že už se to opakovat nebude? - Je to statistika. Oni to statisticky skutečně spočítali. Takže já si spíše přeji, aby tato statistická předpověď opravdu vyšla a už s tím ten problém neměli.

9:00 Nelze očekávat, že Seina bude čistá jako Vltava někde ve Žlutých Lázních, i přes přijatá opatření. Vltava má to štěstí, že je na ní soustava Vltavské kaskády, která prostě pouští spodní studenou vodu, která neobsahuje bakteriální znečištění. I v létě je voda chladná, dobře se v ní rozpouští kyslík, je průhledná, pracuje tam UV záření. A ani špinavá Sázava a Berounka ji neznečistí natolik, aby to v Praze pořád nebyla čistá řeka. Ve srovnání se Seinou bude pořád čistší. - Tedy bez ohledu na to, kolik miliard Francouzi investují, Vltava bude čistší? - Ano.

14:00 Jak podle vás dopadne záměr na provozování plovárny nebo lázní pro veřejnost na Seině? - Součástí těch velkých peněz byly i nějaké peníze doposílení turistického ruchu a do marketingové kampaně. Určitě se najde spousta odvážnějších Pařížanů, kteří, si myslím, že se nechají strhnout. A jakmile tam ta infrastruktura bude, i třeba s možností sprch… a to si myslím, že Francouzi nepodcení, tak se to postupně povede.

20:00 Jak si stojí české řeky stran čistoty na koupání a stran toho, jak jsou lidé zvyklí využívat české řeky? - Češi se opravdu koupou velmi rádi. I ve srovnání třeba s jinými národy takzvaně vlezou do nějaké řeky, do které by si třeba nikdo jiný netroufl. Stejně jako třeba rádi sbírají houby a ostatní národy se toho trošku bojí. Určitě nechybí poptávka po koupání se ve volné přírodě, a tím myslím v řekách.

22:00 Obecně lze říci, že nemáme nějaký zdroj bohatý ze sněhu nebo z ledovcové vody, kdy ty řeky jsou typicky modrého, zeleného zabarvení a vypadají úplně úžasně jako třeba ve Slovinsku. Naše jsou takové více dotmava, dohněda. Nejsou líbivé na pohled. Ale co se týče kvality jako takové, tak si myslím, že naše řeky jsou na tom velmi dobře, máme dokonce i docela přísnou legislativu.

25:00 První třída jsou horské toky nebo úseky toků pod přehradami. A třeba i Vltava má hodnocení dva. Čtyřky máme už jenom opravdu tam, kde je znečištění z chemického nebo papírenského průmyslu. A pětky se vyskytují spíše výjimečně - Stalo se někdy, že by byla Vltava znečištěna fekáliemi jako Seina? - Takový případ si nevybavuji. (…) Obecně lze doporučit koupání v českých řekách.

30:00 Kdyby Praha hostila olympiádu, tak olympiáda na Vltavě a ve Vltavě by byla bez problémů? - Jsem přesvědčen, že ano. My jako Výzkumný ústav vodohospodářský bychom toto i určitě doporučili vedení města.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované