Hlavní obsah

V ODS všichni vědí, jak to s TOP 09 je, říká otevřeně Zahradil

Hostem Ptám se já byl končící europoslanec Jan Zahradil (ODS). Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

Článek

Nejdéle sloužící český europoslanec Jan Zahradil po dvaceti letech končí v Bruselu. Při návratu na domácí politickou scénu na sebe hned upoutal pozornost, když šel gratulovat do volebního štábu Motoristů a Přísahy. Kam míří teď?

Hostem Ptám se já byl bývalý místopředseda ODS Jan Zahradil, který byl od roku 2004 až do letoška poslancem Evropského parlamentu.

I přes velké naděje lídrů koalice Spolu, že v eurovolbách porazí svého opozičního rivala, hnutí ANO u voličů zvítězilo. A podle nedávného průzkumu agentury STEM zůstává i nadále ve vedení na domácí politické scéně. Kdyby se v červnu konaly volby do Sněmovny, hnutí Andreje Babiše by podle průzkumu vyhrálo drtivě s téměř 33 procenty hlasů. Druhá by skončila ODS s asi 15 procenty. Potřebnou pětiprocentní hranici by z vládních stran překročili ještě Piráti a STAN.

Podle kritika koalice Spolu a končícího europoslance za ODS Jana Zahradila už udělala jeho vlastní strana v koaličním projektu ústupků dost a měla by s tím přestat. Jinak jí hrozí, že se ve Spolu „rozpustí“. V ODS už podle něj proto také začíná probublávat nespokojenost.

Zahradil se zároveň netají s tím, jak ho dráždí spojenectví jeho strany s TOP 09. „V ODS, přestože to nikdo neřekne nahlas, všichni vědí, jak to s tou topkou je. Ta strana podle mě neexistuje. To je prázdná slupka.“

Pokud Spolu za rok ve sněmovních volbách neuspěje, občanští demokraté by podle Zahradila měli koalici opustit a pokusit se vyjednávat sami za sebe: „Nemyslím si, že je rozumné, aby ODS v tuhle chvíli, celých 15 měsíců do parlamentních voleb říkala: Ne, s Babišem nikdy, je to nepřítel, v žádném případě s ním nepůjdeme.“

Jakou budoucnost má podle Jana Zahradila ODS? Co ho tak fascinuje na Motoristech? A jak velký risk od francouzského prezidenta Emanuela Macrona je vyhlášení předčasných parlamentních voleb?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu. Souhrn článku v audioverzi naleznete na konci textu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 20 let, to je poměrně dlouhá doba. Jste nejdéle sloužící český europoslanec. Odchází se vám lehce? Už se na to těšíte? - V podstatě ano. Já jsem si to rozmyslel už během volebního období, čili někdy před dvěma lety jsem se rozhodl, že tam skončím, před rokem jsem to oznámil. Není to nic, na co bych nebyl vnitřně připraven, a myslím, že těch 20 let opravdu stačilo.

2:00 Jaké máte plány v tuzemské politice? - Mě nic nehoní. V tuhle chvíli samozřejmě mě pořád zajímá, kam se pohne ODS, moje rodná strana. Zatím, jak je známo z mých veřejných vyjádření, s tím jejím ubíráním moc spokojený nejsem. Ale uvidíme. Všechno teď ukážou senátní volby, krajské volby, parlamentní volby příští rok, takže já si nechávám čas na rozmyšlenou. Po prázdninách, které si teď udělám, budu realizovat některé drobnější projekty, spíš takového analytického, přednáškového nebo thinktankového charakteru.

3:00 Láká vás zapojení do tuzemské politiky? - Nevím. Samozřejmě, že počítám s tím, že se budu nějakým způsobem angažovat ve veřejném životě, jestli to bude tou cestou ucházení se o nějakou kandidaturu, to teď opravdu nedovedu říct. Co mě mrzelo a co by asi vedlo k nějakému výraznějšímu pokusu o vstup do politiky, by bylo to, kdyby se ODS opravdu začala rozpouštět v té značce Spolu. Já mám trochu obavy, že je k tomu nakročeno.

3:30 Ústupků, které jsme udělali, a naopak těch benefitů, které získaly ty druhé dvě menší strany, co se teď vlastně pohybují pod čárou ponoru, už bylo dost a myslím, že je načase s tím přestat.

5:00 A kdo a jak moc to vnímá jako vy? Zaslechla jsem, že objíždíte členskou základnu ODS a ptáte se na to, co si kolegové ve vaší straně o koalici Spolu myslí. Jaké máte ohlasy? - Není to tak, že bych systematicky objížděl ODS, ale když mě někam pozve nějaké místní nebo oblastní sdružení, tak si s nimi přijedu popovídat. Já to neumím kvantifikovat, nemám to změřené, ale mám pocit, že tam dole někde na úrovni oblastních, místních sdružení se něco děje, že nespokojenost s tím, že ODS se stává neviditelnou v rámci koalice Spolu a že se všude upřednostňuje značka Spolu před značkou ODS, tam je.

6:00 Já rozhodně neorganizuju nějakou vzpouru proti Petru Fialovi v tuhle chvíli, ale myslím, že naše vedení by se mělo chytit za nos a mělo by si otevřít i druhou možnost, to znamená zase se vrátit k nějaké samostatné existenci ODS mimo koalici Spolu.

6:30 Berete za jisté, že do parlamentních voleb půjde ODS v rámci značky Spolu? - Asi ano, současné vedení na tu značku vsadilo. Jestli se podaří znovu udělat stejný průlom jako v roce 2021, to uvidíme. Zatím to tedy podle těch průzkumů veřejného mínění tak nevypadá.

7:00 Na druhou stranu, z čeho vychází vaše představa, že ODS by se jako samostatné značce dařilo lépe? - Má v každém případě šanci hrát autonomní autentickou politickou sílu, která třeba po parlamentních volbách bude sama za sebe bez ohledu na to, co si o tom myslí topka nebo lidovci. Strana, která bude sama za sebe vyjednávat o nějakém vládním uspořádání. Já nečekám zázraky. Ale mám trochu strach, používám takové heslo, spolu chyceni, spolu pověšeni. Aby to nebylo tak, že když náhodou Spolu nevyhraje volby, tak odejde Spolu do opozice a ODS se ani nebude pokoušet o nějaké samostatné vyjednávání.

8:00 Nůžky mezi hnutím ANO a koalicí Spolu, respektive ODS, se prostě nesvírají, spíše se rozevírají.

9:30 Může se ale pro ODS po volbách otevřít cesta k nějakému jednání s hnutím ANO? - Teoreticky je to možné, samozřejmě by to asi muselo být už pod nějakým jiným vedením ODS, protože těžko si představit, že to vedení, které nainvestovalo všechen svůj politický kapitál do existence koalice Spolu, pak najednou začne vyjednávat o nějaké jiné konstelaci. Ale nepochybně jako zavedená značka bychom se téhle představě neměli bránit. Pokud to nevyjde znovu s koalicí Spolu, tak vyjednávat samostatně.

15:00 A co by na to řekli vaši voliči, kteří od vás celou dobu slyší antibabišovskou rétoriku? - S jednoduchou černobílou rétorikou antiBabiš bychom měli trochu ubrat. My vlastně ty naše voliče zaháníme do extrémů, líčíme Babiše, nebo někteří politici ODS líčí Babiše pomalu jako nepřítele státu. A přitom je to subjekt, který má přes 30 procent podpory. To není úplně fér naznačovat, že je tady třetina voličů, která volí nějaký nesystémový subjekt nebo dokonce subjekt nepřátelský. Já myslím, že to přeháníme, že bychom se měli vrátit k věcným tématům, utkat se s Babišem eventuálně na nějaké věcné rovině. Ale s tímhle jednoduchým antiBabišem už přestat.

16:00 Jestli není jiné téma než antiBabiš, je to smutné. Ono to společnost vlastně štěpí a znemožňuje to jakoukoliv dohodu do budoucnosti. To nás potom zahání automaticky do opozičního tábora. Nemyslím si, že chceme za každou cenu skončit v opozici po roce 2025.

18:00 Pokud bychom opravdu skončili jako Spolu v opozici, tak se tady otevírá jiná riskantní cesta, a to je, že ODS se opravdu potom ve Spolu rozpustí, že tam dojde k nějaké fúzi, že se ta opozice kompletně propojí a že ta značka úplně zanikne.

20:00 A co rozpuštění ve spolupráci s hnutím ANO, toho se nebojíte? Nebojíte se zkušeností sociální demokracie? - Právě s tím pohledem na sociální demokracii bychom v tom museli dělat úplně jinak, včetně nějakých pojistek v koaliční smlouvě a podobně. Je to hudba budoucnosti. Já neříkám, že to tak dopadne, ale nemyslím si, že je rozumné, aby ODS teď v tuhle chvíli celých 15 měsíců až do parlamentních voleb říkala: Ne, s Babišem nikdy, je to nepřítel, v žádném případě s ním nepůjdeme.

21:00 Umíte si představit, že by KDU-ČSL a TOP 09 ještě dokázaly kandidovat jako samostatné politické subjekty? - U KDU-ČSL si to představit dovedu, jakkoliv její podpora v tuhle chvíli nevypadá příliš vesele, tak pořád je to reálná politická strana, 30 tisíc členů, má silnou regionální bázi na jižní Moravě nebo ještě v některých dalších regionech, takže i kdyby třeba se nedostali do parlamentu, tak jako regionální politická síla mohou na české politické scéně přežít.

21:30 U TOP 09 si to nemyslím. Já si myslím, že TOP 09 je dneska virtuální politická strana, to je prostě 10 lidí, kteří se tam ještě tahají různě o funkce. Já se fakt musím smát, když slyším paní Pekarovou někde v médiích vykládat o tom, jak má koalice Spolu našlápnuto k volebnímu vítězství příští rok. Když ona sama stojí v čele nějakého tříprocentního de facto už neexistujícího projektu, tak to je legrační.

22:00 V ODS, přestože to nikdo neřekne nahlas, všichni vědí, jak to s tou topkou je. - Jak? - Ta strana podle mě neexistuje. To je prázdná slupka. To je 10 lidí v parlamentu, dva ministři a jedna předsedkyně Poslanecké sněmovny, které jsme to dali jako dáreček na stříbrném podnose. Nikdy v historii samostatné České republiky nebyl předsedou nebo předsedkyní Poslanecké sněmovny, což je jedna ze čtyř nejvyšších ústavních funkcí ve státě, někdo, kdo stojí v čele tříprocentní strany. To tady ještě nebylo.

23:00 A co vy, budete přecházet k Motoristům? - Rozhodně to není tak, že bych měl naplánovaný nějaký přestup, ať už k Motoristům, nebo ke komukoliv jinému. Já se s Motoristy a s panem Macinkou rád budu bavit, já s ním rád budu chodit na pivo, když pan Turek bude chtít vědět nějaké technikálie, jak to funguje v Evropském parlamentu, tak mu to rád řeknu. Ale nějaký přestup nebo že bych se stal nějakým poradcem Motoristů nebo někde figuroval v nějakých strukturách, to prostě nejde a dělat to nebudu.

23:30 Ale vy jste byl v jejich volebním štábu, co vám na tom projektu přijde sympatické? - Za mnou před volbami přišli někteří straničtí srdcaři, co nikdy nevolili nikoho jiného, se mi téměř omluvit a říkali mi: Hele, já to prostě letos tam nehodím, já Spolu volit nebudu, já prostě toho Niedermayera nebo Pekarovou nepřekousnu, já to hodím Turkovi. A všichni tihleti ódéesáci a i někteří bývalí ódéesáci, mně říkali: Hodím to Turkovi. - Ale proč? - Mám pocit, že je tam nějaká nálada, instinkt nebo nějaký podprahový pocit, který třeba ti lidé ani nedokážou popsat, ale mají najednou pocit, že v tom Turkovi se ztělesňuje nějaký sentiment staré devadesátkové ODS. Nemá to racionální základ.

24:00 Jedna věc mi s tím ale nejde dohromady, Motoristé se spojili s Přísahou Roberta Šlachty. - Šlachta je samozřejmě problém pro spoustu lidí v ODS. I já jsem hodně prožíval pád Nečasovy vlády, to je pravda. A pan Šlachta se na tom podepsal. Čas prostě ty hrany nějak obrousí. Mně to tedy vadí, ale jsem ochoten to překousnout.

25:11 Přece jen vás nějaký pátek v politice sleduji, tak se ptám proto, jestli už Robert Šlachta není někdo, kým svým způsobem opovrhujete? - Pokud jsem se za těch 20 let v politice něco naučil, tak to je radši dopředu neopovrhovat nikým, protože se vám může stát, že z toho včerejšího opovržení budete muset rychle přeřadit … - To byste v tom případě měl brzdit vůči Markétě Pekarové Adamové. - To máte možná pravdu. Na druhou stranu tam mám pocit, že není co ztratit, protože to je subjekt, který vlastně už neexistuje a žádnou samostatnou naději na české politické scéně nemá.

27:00 Nevím, co mají Motoristé v úmyslu a skutečně se může stát, že se z toho vyklube jednorázová záležitost a že v parlamentních volbách nebo v jakýkoliv dalších volbách už neuspějí. ODS by si to měla nějak zanalyzovat, měla by to brát vážně a měla by se třeba pokusit nějak upravit svoji rétoriku a svoji politiku, aby voliči, kteří dnes volili Turka, zase za rok třeba volili ODS.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované