Hlavní obsah

Takové vyjádření je šílené, říká Hradilek k šéfovi ruského olympijského výboru

Hostem Ptám se já byl Vavřinec Hradilek.Video: Seznam Zprávy

Článek

Už zítra začínají olympijské hry v Paříži. O medaile bude bojovat 113 českých sportovců, ale také Rusové a Bělorusové pod neutrální vlajkou. Je to prohra Mezinárodního olympijského výboru?

Hostem Ptám se já byl vodní slalomář, člen sportovní komise Českého olympijského výboru a stříbrný medailista z her v Londýně Vavřinec Hradilek.

Proti účasti Rusů a Bělorusů na olympiádě Hradilek dlouhodobě vystupuje. „Asi si bafuňáři nechtěli někoho politicky znepřátelit,“ komentuje Hradilek účast ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou. Podle něj jde o určitý způsob diplomacie a asi se to dalo čekat.

Šéf Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov označil ruské tenisty, kteří na olympiádě budou, za družstvo zahraničních agentů. „V tomhle tom měl hrát větší roli MOV a chránit sportovce, kteří by se mohli dostat pod tlak. Prostě takovéhle vyjádření je šílené. Jak ten sportovec může mít klid na výkon?“ říká Hradilek.

Jaké to je pro bývalé medailisty, sledovat hry z domu? Kolik přivezeme medailí? A jak velká chyba je, že ruští a běloruští sportovci nakonec na hrách budou?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

3:30 Vy v Paříži závodit nebudete, ale na co se na olympiádě nejvíc těšíte? Bude to obhajoba zlata vodního slalomáře Jiřího Prskavce? - Pro mě samozřejmě, já mám úplně husinu, těším se na to hrozně. Věřím tomu, že naši sportovci budou mít nejlepší formu. Já myslím, že máme velmi silný slalomářský tým.

5:15 Jak odhadujete české medaile? - Naše výprava je nakonec velmi dobrá. Věřím tomu, že budeme mít ty medaile, které jsme třeba nemívali. Třeba Marie Horáčková by mohla získat medaile z lukostřelby, stejně tak Lukáš Krpálek v judu. A doufám, že z vodního slalomu budeme mít čtyři medaile.

8:25 Vy jste dlouho a hlasitě kritizoval to, aby se těch letošních olympijských her účastnili ruští a běloruští sportovci. Ten výsledek je, že mohou sportovat jako neutrální, nakonec se jich těch her má účastnit 15. Co tomu říkáte? - Je to trochu smutné, že kolem toho bylo tolik té politiky a humbuku. Ve výsledku 15 sportovců není mnoho. A asi to k tomu směřovalo. Je to určitý způsob diplomacie, každý trochu věděl, že to tak dopadne. Ale asi si sportovní bafuňáři nechtěli někoho politicky znepřátelit.

9:50 Ruské televize nebudou olympijské hry vysílat, to už teď jasně řekly. A ti sportovci, kteří se těch her účastní, jsou v Rusku kritizovaní tamními sportovními představiteli. Stálo to za to? - To já nemůžu říct. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) po invazi řekl, že ruští a běloruští sportovci nemají přístup na mezinárodní akce. A pak se to samozřejmě trochu rozvolnilo. (…) Je hrozná škoda, že MOV nevytvořil nějakou možnost pro sportovce z Ruska, kteří chtějí svobodně žít a sportovat. Pokud na olympiádu chtějí a jsou ochotni se vymezit proti agresi, tak by MOV pro ně měl mít zajištěnou bezpečnost a podmínky. Tady to úplně neproběhlo.

13:05 MOV rozeslal zhruba 50 pozvánek a velká část těch sportovců je odmítla s tím, že chtějí vlajku své země. Jestli to není zase nějaký sportovně-politický políček vůči MOV? - Sport je v Rusku politika a ti sportovci mají své nadřízené, takže si myslím, že asi to nebylo úplně jenom na nich, jestli pojedou, nebo nepojedou.

14:00 Budou mezinárodní sportovní struktury schopny garantovat těm sportovcům prostředí pro trénink a fungování? Teď se odkazuji na slova šéfa Ruského olympijského výboru Stanislava Pozdňakova, který na konto ruských tenistů řekl, že je to družstvo zahraničních agentů, a vlastně je vyobcoval. - V tomhle tom měl hrát větší roli MOV a chránit sportovce, kteří by se mohli dostat pod tlak. Prostě takovéhle vyjádření je šílené. Jak ten sportovec může mít klid na výkon? Velká část ruských sportovců jsou tenisté, ti žijí od začátku té agrese v prostředí světové Tour.

21:26 Už jsem zmínila, že olympijské hry nebudou vysílat ruské televize, je to poprvé od olympijských her v Los Angeles 1984. Je to nějaký významný moment? - Je to úplně jedno a já si myslím, že je to jenom důkaz toho, že se Rusko izoluje nejenom politicky, ale i v tom sportovním světě. Oni si pořádají nějaké svoje soutěže, svoje rádoby olympiády. - Hry přátelství se to jmenuje… - No, tak hra na přátelství asi v Rusku vypadá jinak než u nás. Já nevím, co bych k tomu dodal. Je to prostě Rusko.

23:10 Už je to několik měsíců, co jste řekl, že s tou vrcholovou kariérou končíte. Máte už nějaké další plány? - Chtěl by se věnovat kajaku pořád a plnit si cestovatelské a expediční sny. Chtěl bych jet do Himálají, do Grónska. A nejenom si to splout, ale přinést taky lidem obrázky a mít i nějaký přesah. Trošku i dokumentovat místní život a nějaké spojení. Například toho kajaku v Grónsku. Inuité vynalezli kajak a já jsem přes 25 let v kajaku jezdil.

26:00 Vy jste v rozhovorech říkal, že nechcete být trenér dětí, protože ti musí být strašně přísní. A své dcery byste netrénoval? - Svoje děti bych nechtěl trénovat. Nechtěl bych, aby trénování bylo mým povoláním. Ale mám velký respekt ke všem trenérům, kteří mají trpělivost a ty dovednosti a zkušenosti těm dětem předávají.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované