Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Koalice s ANO ve středních Čechách nás může poškodit, říká Stanjura

Hostem Ptám se já byl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Video: Seznam Zprávy

Článek

Vláda prochází po víkendových volbách krizí. Koalici opouští Piráti poté, co premiér z kabinetu vyhodil jejich předsedu. Uvnitř Spolu navíc stoupá nervozita po slabém volebním výsledku. Je projekt Spolu vyčpělý, nebo má šanci?

Hostem Ptám se já byl ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Vládní pětikoalice zažívá otřes. Kabinet opouští Piráti kvůli rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat ke konci září vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a končícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Fiala už poslal oficiální návrh na odvolání Bartoše prezidentu Petru Pavlovi. Důvodem jsou nevyřešené problémy s digitalizací stavebního řízení, kterou měl ministr na starosti.

Ministerstvo pro místní rozvoj by měl dočasně řídit lidovecký vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Koordinaci problematické digitalizace stavebního řízení převezme tým vedený ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS). Zbylé strany vládní koalice měly podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nejdříve řešit rozdělení ministerstev, teprve poté personální obsazení.

Vládní koalice i po odchodu Pirátů, kteří mají čtyři poslance, udrží ve dvousetčlenné Sněmovně většinu 104 hlasů. S těmi Stanjura počítá i pro schválení státního rozpočtu na příští rok. Ten ve středu i přes třenice v koalici kabinet schválil. Návrh rozpočtu počítá se schodkem 241 miliard korun. Ten je proti původním plánům o 11 miliard vyšší, většina půjde na škody po povodních, jedna miliarda pak na prostředky pro vysoké školy.

Má koalice Spolu šanci uspět za rok ve volbách? Co pro to musí a může udělat vláda? A je tak velký deficit pro ministra financí zklamáním?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak se vám líbil způsob, jakým Petr Fiala vyhodil Ivana Bartoše, odcházejícího předsedu Pirátské strany, z vlády? - Už jsem čekal, že ještě řeknete, že byl vykopnut. No, podle mě to proběhlo standardně. (..) Já jsem se na to pana premiéra ptal, říkal, že 95 procent jejich rozhovoru se týkalo digitalizace stavebního řízení. Že si potvrdil dojem, že Ivan Bartoš si nechce přiznat, jak velký problém to je. A když si nepřiznáte problém, tak je pak těžké ho vyřešit v nějakém reálném termínu s nějakým reálným harmonogramem. Takže se na základě rozhovoru rozhodl, že není možné, aby v té funkci pokračoval. A pak už postupoval standardně, informoval nejprve Ivana Bartoše, pana prezidenta, předsedy politických stran.

1:30 A to, že mu to neřekl rovnou? - Nešel na to jednání oznámit, že chce, aby z vlády odešel, a vysvětloval mu důvody. On šel na to jednání s tím, aby mu Ivan Bartoš řekl, jak zvládne proces digitalizace stavebního řízení. A podle mě se pan premiér nic nedozvěděl. Největší problém je, že Ivan Bartoš, jeho tým a vlastně Piráti jako celek nejsou schopni přiznat, že ten systém nefunguje a že to je velký problém.

3:00 Na druhou stranu, Piráti právě na základě toho působí poměrně dotčeně, stěžují si na způsob té komunikace. Jenom jsem si říkala, jestli to není zbytečně emotivní rozchod. - Když se podíváte na tiskovou konferenci Petra Fialy, tak říká: Neříká se mi to lehce, nemám z toho žádnou radost, ale proto, abychom to dali do kupy, nevidím jiné řešení než navrhnout prezidentovi republiky odvolání Ivana Bartoše z funkce. To není emotivní. Všimněte si, jak se Piráti vyhýbají tomu meritu věci. Pan premiér nevykopl nikoho z vlády. Navrhl odvolání ministra, který to nezvládl manažersky, ocenil práci ostatních členů vlády vyslaných Pirátskou stranou. Oni se rozhodli odejít z vlády. Já to plně respektuji, je to jejich rozhodnutí.

4:00 Jak si rozdělíte resorty, které po Pirátech zůstanou? - Ještě jsme o tom nejednali, ale budeme jednat ve formátu Spolu versus Starostové, protože takhle byla koncipovaná původní dohoda. Já si myslím, že minimálně jeden post ve vládě by měl zaniknout. Jestli jeden zanikne, zůstanou dva, tak je logické rozdělení, že jeden post dostane koalice Spolu a jeden post dostane hnutí STAN. A my se pak uvnitř koalice Spolu domluvíme, která strana ho obsadí, nebo jestli to bude společný návrh. (…) My jsme schopni jako koalice Spolu kvalitně obsadit oba dva. Starostové by vám řekli určitě to samé. Věřím, že se dohodneme velmi rychle. Tady je třeba říct, že nový ministr či ministryně pro místní rozvoj bude mít opravdu těžkou práci se stavebním řízením, to se bez ministra či ministryně nedá dát dohromady.

6:30 Spekuluje se o variantě, že by ve vládě mohl zůstat Jan Lipavský. Sice řekl, že tu demisi podá, že bude respektovat to, co dělá jeho strana, zároveň z té strany ale v takovém případě také odejde. Existuje varianta, že by taková demise nebyla přijata, že by zůstal ministrem zahraničí? - To samozřejmě nevím, ale bude to tak, že Piráti vypovědí koaliční smlouvu, to znamená, že zůstaneme čtyři politické strany. Musíme si nejdřív rozdělit, jestli ten post obsadí Spolu nebo STAN, a pak, pokud se jedna či druhá strana rozhodne, že například tento post nabídne Janu Lipavskému, tak si to představit umím. Tam samozřejmě musí být i zájmy Jana Lipavského. Ale už to nebude hrát žádnou roli nominace nebo nenominace z Pirátské strany.

8:00 Premiér Petr Fiala v reakci na výsledky krajských a 1. kola senátních voleb řekl, že ty výsledky jsou špatné, ale nikoliv tragické, že to není důvod sypat si popel na hlavu. Jak to vidíte vy? - Myslím, že jedna věc je reakce tři hodiny po vyhlášení voleb. Já jsem nebyl ve volebním štábu. My jsme ty volby prohráli a můžeme říkat, jestli hodně nebo málo, nebo mohli jsme je prohrát míň nebo víc. Ty volby jsme prohráli, to je fakt. Hnutí ANO je silnější, než jsme čekali. To je fakt. My jsme neměli centrální linku kampaně, protože si to naše regiony nepřály. To já považuji za chybu. Jak se politika hodně personifikuje, tak si myslím, že centrální linka kampaně prostě potřebná je.

9:00 My můžeme reagovat třemi způsoby. První způsob je, že se v zásadě nic nestalo. Jedeme dál. To už se nestane i díky tomu, co se stalo v úterý. Teď mluvím za vládu nebo i za ODS. To bych považoval za úplně nejhorší reakci. Druhá reakce je taková, že se smíříme s osudem. Řekneme: A už je to hotovo. Podívejte se, jak je Babiš silný. Tak ten rok nějak doděláme a připravujeme se na předání moci. To je moc poraženecké. A třetí varianta, která je mi nejbližší, je, že se poučíme. Nebudeme to ani bagatelizovat, ani to nevzdáme a uděláme si nějakou analýzu, dáme do toho všechno a zkusíme vyhrát.

10:00 A za vás je ta cesta k vítězství jaká? - K tomu potřebuju tu analýzu. Pořád si myslím, že nejlepší cesta pro příští volby je koalice Spolu. Ale neměl jsem dostatek času, abych analyzoval ty výsledky regionálně. (…) Ale myslím, že musíme rozhodnout relativně rychle, protože si umím představit i tu druhou variantu. Podle mě bychom měli rozhodnout velmi rychle poté, co proběhne volební sjezd KDU-ČSL.

11:00 A uvnitř ODS budete také jednat o tom, jestli v rámci Spolu zůstat? Teď narážím i na slova Martina Kuby, který drtivě vyhrál v jižních Čechách, se schovanou značkou. Nikoliv Spolu, ale ODS, dokonce i tu raději umenšil. A ten říkal, že koalice Spolu je vyčpělá. - Myslím, že i bez těchto slov bychom na základě výsledků voleb - ať už evropských nebo krajských, ještě uvidíme, jak dopadnou senátní volby - tuto debatu vedli. Nic není automatické. My jsme demokratická strana. Ani rozhodnutí v roce 2020 nebo zkraje roku 2021 tu koalici vytvořit nebylo jednomyslné. A těm, kteří byli proti, se nic nestalo. Je to normální. Debatujeme.

12:00 S jakým lídrem byste do těch voleb měli jít? - S Petrem Fialou. Ani jsem nepočkal na konec otázky a řekl jsem Petr Fiala. Myslím, že je to jednoznačné a nejsem v ODS zdaleka sám. Je to on, který nás přivedl k volebnímu vítězství a má mít jako premiér šanci obhájit.

12:30 Jsou o pozici Petra Fialy nějaké pochybnosti uvnitř ODS? Narážím na usnesení, které přijala moravskoslezská ODS těsně po vyhlášení výsledků voleb, jež vyzvala k uspořádání programového kongresu strany. - Nerad čtu mezi řádky. Pokud si někdo myslí, že má někdo obhajovat dřív, než je řádný termín, svou funkci, tak ať to řekne veřejně. Ať získá na svou stranu podporu, a pak to strana řešit bude, nebo nebude. Mezi řádky já číst nechci a nebudu. S kolegy jsem o tom mluvil. Měli představu spíše ideové konference.

13:00 A je to jedno, jak to nazveme, stejně bude debata v ODS o tom, jak dál, jak využít ten rok proto, abychom vyhráli. To je trochu vlamování se do otevřených dveří, ale určitě si to vyříkáme příští týden na výkonné radě. I bez toho usnesení bychom debatovali. Vedení musí přijít s nějakým konceptem, v jaké formaci, s jakým programem, kdo jsou naše cílové volební skupiny a co jim chceme nabídnout.

15:00 Často zaznívá otázka, jestli je správná forma komunikace ze strany koalice Spolu směrem k voličům ve stylu Antibabiš. Komunikace zaměřená na vymezování se vůči hnutí ANO. - A na čem vyhrálo hnutí ANO krajské volby? Na tom, že mělo skvělé programové cíle pro své kraje? Nebo na tom, co vám vláda vzala, Fiala je špatně, pojďte proti Fialovi, referendum o vládě? A teď jsme si jasně odpověděli. Negativní kampaň funguje.

17:00 Na druhou stranu, co Martin Kuba? A před chvílí jsme natáčeli Ptám se já s jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem a ten vzkazuje, že to nefunguje. - Možná v jejich dvou krajích. (…) Podle mě je to správné, takže já určitě nebudu říkat: Teď buďme hodní k hnutí ANO. My přece nechceme odevzdat zemi Babišovi a jeho potenciálním spojencům, ať už to budou komunisti nebo policejní strana Roberta Šlachty.

18:00 My jsme volby vyhráli, měli jsme kus negativní kampaně v roce 2021 a zafungovalo nám to, nespadlo nám to z nebe, nebyla to náhoda. - V krajských volbách to ale nefungovalo. - To je pravda, je to jiná účast, jiné volby. Proto říkám, že o tom budeme debatovat. Ale jsem přesvědčený, že negativní část kampaně být musí. Pokud za negativní část kampaně považujeme, že ukážete rizika toho, co by mohli dělat vaši političtí oponenti či vaši političtí soupeři. Jsem o tom přesvědčený. Jak se ODS rozhodne, uvidíme. Já se je budu snažit argumenty přesvědčit, že to je nezbytná část kampaně. Nebude to stačit k tomu, abychom vyhráli, to jasné. Ale bez toho prohrajeme určitě.

20:00 Jaké kroky můžete udělat jako vláda, abyste si pomohli ve volbách vyhrát? - Vláda ještě stihne leccos. Parlament už toho moc nestihne. Musíme se zaměřit na to, co je pro tuto zemi klíčové a co bude klíčové v příštích čtyřech letech, ať už jste v opozici nebo v koalici.

22:00 My jsme tady měli před pár dny Miroslava Kalouska a ten k výsledku vládních stran říkal, že na vině je to, že nedržíte sliby, které jste dali a že se na tiskových konferencích navíc tváříte, že je držíte. - Mně se nechce komentovat výroky Miroslava Kalouska, on není můj oponent. Zatím. Mým oponentem je opozice, hnutí ANO, hnutí SPD.

24:00 A k tomu porušování slibů - nebojíte se, že vám to bude někdo připomínat? Sliby typu: Udržíme platy učitelů na 130 procentech. A pak se najednou lavíruje směrem, ke kterému roku to je ale vázáno. Rozumíte mi? - Je to splněný slib, je to korektní, to číslo nemůže nikdo zpochybnit. - Myslíte, že máte učitele na své straně? - Všechny určitě ne. Nedá se říct, že nějakou profesní skupinu, věkovou skupinu mám na své straně, aspoň ne na dlouhou dobu. Já si myslím, že je máme získat svými činy jako jiné voličské skupiny.

27:00 Je možné, že vznikne nová politická strana. Nepomohlo by vám to? Narážím na model roku 2009/10, kdy vznikla TOP 09. A pak se ODS hodila, díky tomu mohla Občanská demokratická strana složit vládu a vládnout. - Myslím, že ne. Máme roztříštěnou politickou scénu, měli bychom spíše koncentrovat síly.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované