Hlavní obsah

Já nebudu kopat dálnici, říká Šlachta po zvolení do Senátu

Hostem Ptám se já byl lídr Přísahy a nově zvolený senátor Róbert Šlachta.Video: Seznam Zprávy

Článek

Přísaha v krajských volbách propadla. Nepodařilo se jí dostat do žádného zastupitelstva a velká očekávání po jejím úspěchu v eurovolbách tak ochladla. Jeden úspěch si ale přece jen připsala, a to křeslo v Senátu. Jak s ním naloží?

Hostem Ptám se já byl lídr Přísahy a nově zvolený senátor Róbert Šlachta.

Hnutí Přísaha Róberta Šlachty získalo první mandát v parlamentu. Do jeho horní komory voliči vyslali lídra hnutí a bývalého protimafiánského detektiva Šlachtu, který ve druhém kole senátních voleb v břeclavském obvodu porazil Miloslava Janulíka z hnutí ANO. Šéf Přísahy zvítězil se ziskem téměř 60 procent hlasů.

Hnutí si tak vylepšilo bilanci po krajských volbách, ve kterých zcela propadlo. Nedostalo se ani do jediného z deseti krajských zastupitelstev, do kterých kandidovalo, a celorepublikově nezískalo ani dvě procenta voličské podpory. Nenaplnilo tak očekávání po úspěchu v evropských volbách, do kterých šlo ve spojení s Motoristy. „V krajských volbách jsou naprosto jiná témata. V Evropě Filip Turek chytil Green Deal a migraci. Jsou to úplně jiné volby,“ vysvětloval důvody neúspěchu v krajích Šlachta.

Přísaha má ovšem stále velké ambice, příští rok by se ráda probojovala do Sněmovny a její šéf se netají tím, že by se v budoucnu rád stal ministrem vnitra.

Proč Přísaha neuspěla v krajských volbách? Co přesně chce lídr Přísahy v Senátu dělat? A chce pokračovat ve spolupráci s Motoristy?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Když jsem si pročítala vaše sociální sítě, tak jsem si říkala, že jsem dlouho neviděla nikoho, kdo si tak užívá svůj senátorský post. - Musím říct, že po krajských volbách pro mě výsledek zklamání. Samozřejmě nejsme ještě zavedené hnutí. Byly to naše první krajské volby, ale třeba v Brně, na jižní Moravě s Petrem Vokřálem jsem očekával, že výsledek bude jiný. Musíme si to vyhodnotit, proč jsme těch 5 procent nepřelezli.

2:00 A k té senátorské radosti… do druhého kola jsem postoupil proti kandidátovi ANO panu Janulíkovi, doktorovi, a většina těch kandidátů, kteří tam byli, mu dala podporu a i Andrej Babiš přijel do Pohořelic ke mně domů a dělal kampaň s paní Schillerovou v Břeclavi. Takže pak už mi ani možná lidi nevěřili, že to přetlačím. Takže ta radost samozřejmě čiší z toho.

3:00 Budete v Senátu v nějakém klubu? - Myslím, že do konce týdne bude jasno, jestli ano, nebo ne. Určitě vím, že nebudu v klubu ODS a TOP 09. - O čem přemýšlíte? O klubu hnutí ANO? - Moc možností samozřejmě nebude. Já jsem v médiích zaznamenal, že pan Havlíček z ANO by neměl problém, kdybych požádal o členství v klubu. Na druhou stranu, když zůstanu nezávislý, zůstanu sám, tak víte sama, že toho moc neuděláte, protože určité politické strany štvu strašně dlouhou dobu a samozřejmě se budou snažit mě i v tom Senátu dostat nějakým způsobem do kouta. Ale moc variant se nenabízí.

6:00 Mám nejkrásnější okres, víno, ženy a zpěv, které máme na Břeclavsku. A nás bolí dálnice D52, o které se už 28 let mluví a je zatížená žalobami. A já jsem v médiích nebo na síti X zaznamenal, jak jsem zvedl nevolí některých politiků, že se do něčeho podobného chci míchat. Ale já nechci stavět tu dálnici. - To nebyla nevole, to byly výhrady k tomu, jaké vůbec pro to máte kompetence jako senátor. - Tím, že jsem zvolen občany, tak mám kompetence. I ohledně Starostů, kteří jsou dotčení touto možná někdy budoucí stavbou. (…) Máte mandát k tomu, abyste dostal maximální informace. Teď moje role a úloha byla v tom, abych si vyslechl jednu stranu, vyslechl jsem si starosty. A samozřejmě z toho budu chtít nějakým způsobem možná udělat výstup, proč nejsme schopni se domluvit.

10:00 Další téma, které jste si vybral hned v prvních dnech po zvolení, bylo chráněná krajinná oblast Soutok. Což je téma, kterému jste se věnoval už v jednom ze svých předvolebních videí. Ve kterém jste vystupoval s jedním ze svých sponzorů v rámci kampaně. Přijde vám, že je to úplně transparentní? Není to tak, že jste dostal peníze a někdo si koupil váš zájem o dané téma? - Soutok a vyhlášení CHKO zajímá hodně lidí, celý region. Věnoval se tomu i předchozí senátor. Já jsem natočil video a když se podíváte, kdy jsem točil video a kdy přišly příspěvky, tak na Přísahu přišly naprosto transparentně. - Ale v tom videu s vámi ten sponzor vystupoval. - Ano, je to jeden z dotčených vlastníků.

12:00 Ale nenapadlo vás mu říct, že to třeba není úplně vhodné si ty peníze vzít, když se tak angažuje v jednom konkrétním tématu, kterému se chcete i vy jako senátor věnovat? - Pro mě je důležité, aby stát přistupoval ke všem naprosto rovnocenně. Jestli CHKO má být, nebo nemá být, na to jsou odborníci. - Ale nepřipouštíte nějaké pochybnosti? - Ne, já jsem naprosto, úplně spokojený, protože reportéři Seznam Zpráv jsou tak investigativní, že by určitě něco našli, kdybych uhnul jakýmkoliv způsobem.

16:00 Vy jste za sebe do předvolební debaty ČT poslali Jaromíra Soukupa, byl jste s tím nakonec spokojen? - Že do předvolební debaty zakážeme jít lidem, kteří vlastně kandidují, to se může stát jenom v České televizi. (…) Já jsem si řekl, že buď teda budu někoho shánět, nebo tam necháme volnou židli, že nemáme koho poslat. (…) Soukupovi jsem zavolal, protože se známe. Připravoval se na to, je profesionál. Vůči občanům to nezafungovalo, ale to je můj problém.

18:00 A co spolupráce s Motoristy sobě? Jaké máte další plány stran toho, jak se zkusit dostat příští rok do Poslanecké sněmovny? - Ne zkusit jsem, my se tam dostaneme. My jsme do krajských a senátních voleb šli s podporou Motoristů. Musí doskládat svojí strukturu. S Petrem Macinkou se budeme v nejbližší době bavit. Jedna věc je program, protože v některých věcech jsme rozdělení. Eurovolby byly o dvou, třech tématech, Green Deal, migrace… parlamentní volby jsou úplně jiná disciplína, složitá, to bude řežba.

20:00 Ale máte nějakou představu, k čemu se kloníte? - Já se kloním k tomu, že to fungovalo. A to označení Diesel a Fízl, jakým způsobem nás někde častovali, tak samozřejmě to lidi bavilo. Já si myslím, že si rozumíme lidsky a i témata, o která oni hrají, jsou důležitá.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované