Hlavní obsah

Šéf praktiků: Mladému lékaři dám 40 tisíc, logicky si radši vybere nemocnici

Hostem Ptám se já byl šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.Video: Seznam Zprávy

Článek

​​

Praktičtí lékaři chtějí na konci října na dva dny zavřít ordinace. Vadí jim, kolik peněz mají dostat příští rok, a také to, že více než milion dospělých a dětí v Česku nemá svého praktika či pediatra. O co lékařům vlastně jde?

Hostem Ptám se já byl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Na protest proti podobě úhradové vyhlášky na příští rok nechají praktičtí lékaři zavřené ordinace 29. a 30. října. A přidají se k nim také ambulantní specialisté. Ministerstvo zdravotnictví podle lékařů návrhem úhradové vyhlášky třetím rokem ignoruje inflaci a nárůst nákladů na péči. Chtějí také upozornit na to, že milion lidí v Česku nemá svého praktického lékaře nebo pediatra.

„Stále jsme připraveni jednat. Naším cílem není protest či jakékoli obtěžování pacientů, ale nezbytná náprava stavu úhrad naší péče o ně,“ uvedlo Sdružení ambulantních specialistů. Možnost dalších jednání připustil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Primární péči by podle měj měly příští rok podpořit pojišťovny z rezervních fondů, na kterých mají vyšší jednotky miliard korun.

Protestovat původně chtěli také nemocniční lékaři, podávání výpovědí z přesčasové práce ale odvolali kvůli povodním. Tento týden pak potvrdili, že protesty nechají až na příští rok. Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek ale upozornil, že komora akci praktických lékařů a ambulantních specialistů podporuje. A vstřícný krok nemocnic protesty pozdržet by si podle něj ministr zdravotnictví neměl vykládat jako slabost, ale jako ochotu k dalším jednáním.

Podaří se odvrátit stávku praktiků a ambulantních specialistů? Je primární péče skutečně prioritou, jak prohlašuje ministr zdravotnictví? A kam se české zdravotnictví řítí?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Má váš protest hodně masivní podporu mezi vašimi členy? - Má to masivní podporu mezi našimi členy. My teď komunikujeme prostřednictvím svých okresních sdružení s jednotlivými členy v terénu a ta podpora je masivní. Ale pořád doufáme, že si tuhle nepříjemnou věc všichni budeme moci ušetřit a že se snad dohodneme a nebude potřeba nakonec tu akci realizovat.

2:00 Věříte, že se to podaří odvrátit? - Doufám. A myslím si, že to je jediné rozumné řešení, které může nastat.

3:00 Nejsme skupina, která by vyhrožovala protesty nebo, nebo je realizovala nějak často. Možná si ještě někdo vzpomene na náš protest v roce 2017, kdy jsme uskutečnili pohřeb primární péče, to bylo úplné dno, primární péče ležela úplně v prachu a věděli jsme, že už to takhle dál nejde.

3:30 Od té doby probíhá reforma primární péče na ministerstvu zdravotnictví, na které se podílí i zdravotní pojišťovny. A udělali jsme nějaký pokrok. Ročně se nám vzdělává 200 nových praktických lékařů, daří se nám generační obměna, změnili se kompetence, děláme více preventivních prohlídek, více screeningů a více pacientů se přesunuje z lůžkové péče k nám do ambulantní péče. A ruku v ruce s tím celých sedm let, byť ne vždycky v míře, s kterou bysme byli spokojeni, šel taky nějaký přesun finančních prostředků. A to pro rok 2025, tak, jak je napsaná úhradovka, má skončit. A nikdo nevysvětlil reálně, proč se tak děje.

4:00 Tedy jediné, co v tuhle chvíli může odvrátit váš protest, je rozhodnutí o navýšení finančních prostředků do tohoto sektoru v příštím roce? - Je to tak. Protože ten sektor je na tom ze všech sektorů nejhůře. Ministerstvo dlouhodobě deklaruje, že má růst více než ostatní segmenty, a to i v tom roce, který teď máme, kdy se trošku šetří. Ale bohužel se to v té úhradové vyhlášce neprojevilo a naopak tenhle segment roste méně než některé jiné a méně. - Takže jsou za tím peníze. - Jsou to peníze, ale nejsou to jenom peníze, on je to i poměrně podstatný symbol. Nechceme se vrátit tam, kde jsme byli. Každý rok jako mozaiku skládáme stavbu primární péče. Každý rok tam přidáme nějaký kamínek. Jde o jeden z těch kamínků.

6:00 V roce 2017 jste uspořádali pohřeb zdravotnictví, pak se nastartovaly nějaké dílčí změny. Pamatuji si, jak jste se na nich tehdy dohodli. Ale reálný stav, co se týče nedostatků praktiků, je horší. - Jsou dvě skupiny praktických lékařů, pro děti a dorost a pro dospělé. Tam je poměrně velký rozdíl, praktických lékařů pro děti a dorost stále ubývá a těch důvodů je mnoho a nejsou jenom finanční. U praktických lékařů pro dospělé se ta situace postupně lepší. Tam se daří přivádět doktory do toho systému.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované