Hlavní obsah

Platba jen v hotovosti je indicií, že podnikatel podvádí, říká zástupce odborů

Hostem Ptám se já byl místopředseda ČMKOS Vít Samek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Největší odborová organizace v zemi se pustila do ostrého souboje s vládním konsolidačním balíčkem. Tento týden odboráři zřídili stávkový výbor, na konec června plánují sérii protestů a hrozí generální stávkou. Čeho tím dosáhnou?

Hostem Ptám se já byl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek.

Odboráři tento týden zřídili celostátní stávkový výbor a pohrozili, že jsou kvůli vládnímu úspornému balíčku připraveni koncem června protestovat po celé zemi. Už od poloviny května jsou odborové svazy ve stávkové pohotovosti. „ČMKOS přešla do nové fáze. Důvodem je být připraven na případnou celostátní protestní akci,“ uvedl šéf odborů Josef Středula.

Předáci ČMKOS zároveň vyzvali kabinet k dalším jednáním. Kritizují ho za to, že s nimi o svých záměrech předem nedebatoval a nechal jim na zaslání připomínek ke konsolidačnímu balíčku jen pár dní. Odboráři nesouhlasí se změnami DPH, snížením sumy na platy nebo s obnovením nemocenského pojištění pro zaměstnance. Nelíbí se jim ani vládní plány na změny v penzijním systému. Navrhují proto svých 12 kroků k ozdravení rozpočtu – mezi nimi třeba zrušení daňových změn z posledních let nebo obnovení EET.

Jsou odboráři skutečně připraveni jít do generální stávky? Opravdu vládní balíček tak zásadně zasáhne chudší zaměstnance? A jak by fungovaly návrhy, se kterými přišly samy odbory?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

3:30 Nepošramotili jste si už na začátku vstup do debaty svými výpočty? – Nepošramotili. To je různé vidění světa. Jsou provládní ekonomové, kteří se kloní na stranu vládního přístupu, a ti se na to dívají tak, že do výpočtů, které jsme předvedli, nemůžeme započítat ten první, elementární, to znamená dopad inflace, kterou vláda ignoruje. Vláda nepřijímá opatření, která by mohla. – A když v tom svém balíčku máte, že zrušení odpočtu z daní takzvaného školkovného bude mít dopad na rodinu ve výši 30 tisíc, ale zákon umožňuje 17 tisíc? – To byla chyba, za to jsme se omluvili. Měli jsem na to nějakých sedm až osm hodin času – Další chyba, vy jste kalkulovali s tím, že zaměstnancům ve veřejném sektoru bude snížena odměna o dvě procenta, protože vláda snížila o dvě procenta objem prostředků na mzdy, to ale nebude znamenat plošné snížení. – Ono to ve svých důsledcích bude znamenat. – Není to chyba? – Ne, není. Když vláda říká, že se to těch lidí nedotkne, to je těšínské jablíčko. Lidé to vždy odnesou.

8:00 Tady se pořád vytahuje generální stávka. Já jsem o ní nehovořil nikdy. A když ji kolegové zmínili, tak to berou jako poslední výstrahu, když občané nabydou pocit, že stát si jich nevšímá, že na jejich zájmy nehledí. že si mele pořád svou. – A jste k tomu připraveni přistoupit, nebo ne? – Kdyby ta situace vedla až k takovým dramatickým výsledkům, jako byly v roce 1989, tak bychom samozřejmě ke generální stávce přistoupili. To je to, co zase vláda nechce slyšet. Část veřejnosti nás k tomu i vyzývá. My dostáváme denně výzvy, kdy se nám vytýká, jak se vlády bojíme, i když je evidentní, že to řada lidí odskáče.

13:00 Superhrubá mzda není vynález odborů. To byla ptákovina, se kterou přišla ODS, musím to říct takhle, protože to byla opravdu ptákovina. Aby zaměstnanec platil daně nejen ze svého pojištění, ale i z pojištění zaměstnavatele, to rozum nebere.

24:00 Která politická síla teď nejvíce splňuje vaše požadavky? Poměrně velkou část vašeho balíčku tvoří návrat k EET, což je spojeno s hnutím ANO. Na druhou stranu to byla vláda hnutí ANO, která prosadila celou řadu těch daňových změn, které vy kritizujete. – Tady vidíte, jak jsme apolitičtí. Kritizujeme ANO všude tam, kde si to zaslouží, a podporujeme je tam, kde mají podobný pohled jako my. Souhlasíme s nimi v názoru na EET. Protože EET bylo jednoznačným krokem vpřed. Tak jako máme digitalizaci všude jinde, tak najednou v této oblasti jdeme zpátky do pravěku. Rozumím, že to pro podnikatele byla určitá komplikace, ale na druhou stranu to přinášelo férové podmínky. (…) Teď se mi stává znovu to, co tu během EET nebylo: přijdu do nějakého podniku a tam mi řeknou, že přijímají platby jen v hotovosti. Narůstá zase návrat do šedé a černé ekonomiky. – Tihle podnikatelé podle vás ve významné míře podvádí? – Ve významné míře ano. To je indicie, kterou vám řekne daňová správa. Jakmile daňový úřad zjistí, že někde dramaticky narůstají hotovostní platby, tak je jim jasné, že tím důvodem, proč narůstají, je pravděpodobně to, že budou zaměstnávat osoby na švarcsystém, budou jim dávat minimální mzdu.

29:00 Ve vašem balíčku je pasáž, která trochu zní jako z předvolebního programu SPD ke šrtům na straně státu: Píšete, že na řadu rozpočtových kapitol jsou nalepené organizace, které parazitují na státu. Ty přitom neprocházejí volbami a nepodléhají žádné demokratické kontrole. V oblasti školství se vyskytuje celá řada těchto parazitů. Koho jste tím mysleli? –Já si to prověřím. Tuto větu jsem neformuloval. Ale pochází z toho prostředí a věřte tomu, že tam se přiživuje leckdo. – Kdo se přiživuje? – No, já to nevím. – Tak proč říkáte, že se někdo přiživuje? – No dobře, tak se vám omlouvám. Ale napsali to kolegové z jiného odborového svazu. Já si to prověřím.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované