Hlavní obsah

S hnutím PRO jsem to uzavřela, říká Konečná

Hostem Ptám se já byla předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná.Video: Marie Bastlová

Článek

Komunistická europoslankyně Kateřina Konečná odstartovala pokus o návrat české levice do nejvyšších pater tuzemské politiky. Se značkou Stačilo! jde po eurovolbách i do krajů. Co musí komunisté udělat, aby se vrátili do Sněmovny?

Hostem Ptám se já byla předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Po úspěchu projektu Stačilo! ve volbách do Evropského parlamentu (ve kterých koalice KSČM, SD-SN a ČSNS získala dva mandáty) jde lídryně komunistů a znovuzvolená europoslankyně Kateřina Konečná s novou značkou i do podzimních krajských a senátních voleb.

„Máme mandát si říct o mandáty v jakýchkoliv dalších volbách proti této pětidemoliční vládě,“ prohlásila Konečná po eurovolbách. Jejím hlavním cílem je příští rok dostat komunisty zase zpátky do Poslanecké sněmovny, odkud museli poslanci KSČM odejít po volbách v roce 2021 (strana u voličů propadla, když získala jen 3,6 procenta hlasů).

O tom, zda si půjdou komunisté pro hlasy voličů s koalicí Stačilo! i v kampani do Sněmovny, se podle Konečné rozhodne do dvou týdnů po krajských volbách. O schovávání komunistické značky za jinou to ale podle ní není: „Jsem předsedkyně KSČM, myslím, že to všichni v téhle republice vědí, já se s tím netajím. Mně jde spíš o to, že chceme nabídnout silnou alternativu. Chceme přijít s novými lidmi, s programem, který bude jasně daný bez těch politiků, kteří tady za 30 let ukázali, že v téhle zemi vládnout neumí.“

Jak si komunisté představují sjednocování české levice? S kým vším jsou ochotni se spojit? A proč Kateřině Konečné vadí akce příslušníků ukrajinské brigády pluku Azov v Česku, třeba proti akcím ruských Nočních vlků ale neprotestovala?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jaké jsou vaše cíle do podzimních voleb? - V krajských volbách být samozřejmě zastoupeni ve všech krajích. Nicméně jsem politická realistka. Ale myslím, že ve většině by se to povést mohlo. Jako samostatná KSČM máme zástupce ve čtyřech krajích a 13  zastupitelů. Navýšení toho počtu bude úspěch. Ukazuje se, že tam, kde v krajích jsme, to má své opodstatnění. Takže věřím, že tam, kde nám voliči nedali před těmi čtyřmi lety důvěru, nám ji třeba tentokrát dají tak, aby tam zase nějaká levicová politika hrála roli.

2:00 A aby to nebylo o koalicích ANO plus pravice nebo ANO plus lidovci, ANO plus někdo další. Protože jen to, jak hnutí ANO ukazuje navenek, jak není schopno jednat s vládou a jak je vláda pro ně to nejhorší možné, ale z druhé strany na krajích se to paktuje, jasně ukazuje, že to tam chce reálnou opozici nebo reálnou sílu, která bude myslet i na lidi.

3:00 S jakými tématy do těchto voleb jdete? - Od evropských voleb je naší jasnou snahou říct vládě stačilo. Ukázat vládě, že takhle už ne. A parlamentní volby mají být definitivním cílem, ale samozřejmě k tomu využíváme všechny předchozí volby, protože když nemáte zastoupení v krajích nebo v Evropském parlamentu, tak těžko můžete dělat politiku globálně ze všech aspektů.

3:30 My si jako jedni z mála uvědomujeme, že kraje mají ve svých rukou například zdravotní péči. Důležitá oblast je pro nás sociální oblast sociálních služeb. Protože to, co se dnes děje, že soukromé firmy v podstatě sanují to, co nezvládají kraje, je podle našeho názoru velká chyba. A samozřejmě třetí fází je dopravní infrastruktura.

5:30 To, že hnutí ANO v mnoha krajích uzavírá třeba i koalice s vládními stranami, je téma, které chcete v těch krajských volbách zdůrazňovat? - My si nehrajeme na to, že někdy se chováme jako opozice, někdy jsme kamarádi a děláme spolu kšefty. To je přesně o pojetí politiky za nás. Já rozhodně to téma nehodlám zvedat, protože pro mě jsou důležitější konkrétní témata v konkrétních krajích. Kampaň rozhodně nebude negativní. (…) Ale to, jak se vládne na krajích, je i do řádných voleb ukázka toho, že pokud nebude silná levice, tak Andrej Babiš je schopný jít s každým.

7:00 Sice říkáte, že nemáte negativní kampaň, ale už název vaší koalice je takový úderný, říkáte vládě stačilo. Bude to v krajích stačilo vůči hnutí ANO, které tam, kde je to příhodné, spolupracuje s vládními stranami? - Stačilo všem, kteří nebudou mít na prvním místě občana. O tom to u nás je. I Seznam Zprávy dnes informovaly o zátahu v Ústeckém kraji. Já bych chtěla vzpomenout roky 2008, 2012, kdy se naši zastupitelé podíleli na krajích a k ničemu takovému nedocházelo.

To, co se třeba děje v Ústeckém kraji pod správou hnutí ANO, jak tam dochází v podstatě k likvidaci Krajské zdravotní, je jasná ukázka toho, že já neříkám, že nakonec nebudeme schopni v některých krajích zasednout společně do vlády. Ale z druhé strany i hnutí ANO si musí vybrat, s kým vlastně chce politiku dělat a jestli to bude politika pravicová, nebo levicová.

9:00 Budete s projektem Stačilo! pokračovat i do sněmovních voleb? - My se o tom budeme bavit v rámci KSČM po krajských volbách. A pokud se to osvědčí, tak samozřejmě jedna z variant je, zda udělat takovou koalici i pro volby sněmovní. Já se domnívám, i po tom velkém úspěchu Stačilo! v evropských volbách, že je to cesta.

11:00 Chcete ke spolupráci lákat i sociální demokraty, aby měla levice silnější pozici? - Pokud si vezmeme, že tvoříme v podstatě levicovou vlasteneckou koalici, tak určitě by tam sociální demokracie, alespoň podle svých zakladatelů, chybět neměla. Neznamená to, že když se vedení SOCDEM rozhodne, že chce vést válku s Kateřinou Konečnou, a ne s Petrem Fialou, tak že to nebude také o tom, že jejich lidé za námi přijdou a řeknou: hele, my chceme být součástí něčeho většího a myslíme si, že to, aby se levice vrátila, je důležitější než osobní ambice nebo sponzoři některých našich šéfů.

12:00 Takže lákáte řadové členy SOCDEM? - Nikoho nelákáme. Ti lidé v krajích oslovovali nás, protože my jsme začali tvořit různé koalice napříč kraji podle toho, jaká je aktuální situace.

13:30 Jaké jsou vaše hranice pro případné spojování s jinými subjekty? - První hranice je program. - Ptám se proto, že nejdřív jednáte s hnutím PRO vy, pak najednou hnutí PRO skončí v náruči SPD. Ondřej Dostál je nejprve tváří Hnutí PRO Jindřicha Rajchla, pak skončí na vaší kandidátní listině, teď je váš europoslanec. Ty tváře se prolínají, tak se mi trochu zdá, že by mohl každý s každým. - To si nemyslím, protože právě v sociální a daňové oblasti jsou tam obrovské rozdíly. Hnutí SPD zrušilo superhrubou mzdu a podobné věci, které udělaly stamiliardové záseky do rozpočtu - peníze, které nám teď zoufale chybí do školství, zdravotnictví. Hrdě se k tomu hlásí. To jsou věci, na kterých my se nikdy nepotkáme.

15:00 Já jsem kauzu s hnutím PRO uzavřela. Tehdy mi přišlo fajn se spojit napříč politickým spektrem, protože v evropských volbách to dávalo smysl právě pro Green Deal, migraci, suverenitu a podobně. Tam jsme všichni říkali to samé. Z druhé strany jsme následně zjistili, že hnutí PRO není tak kritické vůči Evropské unii, jak jsme třeba my. Takže je otázka, jak by to vůbec dopadlo, kdyby to po druhé schůzce nezastavili sponzoři Jindřicha Rajchla. Ale to je jeho věc. Upřímně, nechci spolupracovat s někým, koho řídí sponzoři.

24:00 Jak důležité pro politický úspěch na tuzemské politické scéně podle vás bude, v uvozovkách, schovat KSČM pod název koalice Stačilo? - To vůbec není o upozaďování značky, já jsem předsedkyně KSČM. Já myslím, že to všichni v téhle republice vědí, já se s tím jakkoliv netajím. Mně jde spíš o to, že chceme nabídnout silnou alternativu, což dneska pro mě koalice Stačilo! je. To není to o skrytí značky. My chceme přijít s novými lidmi, s programem, který bude jasně daný bez těch politiků, kteří tady ukázali za 30 let, že v téhle zemi vládnout neumí. A to je asi náš cíl.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované