Hlavní obsah

Šokovalo mě, jak prošel sítem. Poslanec o vrahovi z fakulty

Hostem Ptám se já byl předseda sněmovního výboru pro bezpečnost, poslanec za ODS Pavel Žáček. Video: Marie Bastlová

Článek

Policisté ve čtvrtek před poslanci vysvětlovali závěry vyšetřování zásahu po střelbě na filozofické fakultě. Při té v prosinci zemřelo 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Jak policie podle vyšetřování zásah zvládla?

Hostem Ptám se já byl předseda sněmovního výboru pro bezpečnost, poslanec za ODS Pavel Žáček.

Policisté včera na veřejném zasedání bezpečnostního výboru v Poslanecké sněmovně více než šest hodin vysvětlovali svůj postup při zásahu proti střelci, který loni 21. prosince zaútočil na studenty a pedagogy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Výbor vzal informace od zástupců policie a státního zastupitelství na vědomí bez dalších usnesení.

Podle jeho předsedy, poslance Pavla Žáčka (ODS), tím případ pro poslance ale ukončený není. Samotným členům výboru totiž nezbyl dostatek času na širší diskuzi, vyšetřovací spis k případu je příliš obsáhlý. „Mohli jsme to vidět poprvé komplexněji. Určitě tam některé otazníky zůstaly. Já jsem třeba doporučoval představitelům policie, aby nám předložili upravenou časovou osu, aktualizovanou na základě posledních poznatků. Mohlo se to nově zpracovat. Bohužel kolegové od policie toho nevyužili,“ řekl Žáček.

Zároveň uvedl, že si výbor hodlá zmíněnou dokumentaci od policie ještě vyžádat, a doufá, že by ji mohl posoudit třeba už na příštím zasedání v červenci. Nevyloučil ani debatu o zřízení sněmovní vyšetřovací komise, po které volá zejména opozice. „Vedl bych diskuzi o tom, kde jsou nejasnosti, zejména v časové ose, abychom mohli postup policie hájit. Měli bychom ji podporovat v analýze a v sebekritice, aby byla připravena na nějakou další výzvu.“

Od tragické střelby na filozofické fakultě, kvůli které 14 lidí zemřelo a dalších 25 jich bylo zraněno, je to dnes právě půl roku. Policie případ před několika dny odložila. Pachatel, který předtím zavraždil muže a kojence v Klánovickém lese na okraji Prahy a svého otce v Hostouni na Kladensku, spáchal po útoku na fakultě sebevraždu. Kauzu ještě přezkoumá státní zastupitelství.

Jak poslanci hodnotí práci policie? Není namístě znovu zakázat prodej tlumičů? A kam povede střet mezi ministryní obrany a náčelníkem generálního štábu?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu. Souhrn článku v audioverzi naleznete na konci textu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak hodnotíte to, co vám ve čtvrtek na výboru představila policie? - Můj dojem byl poměrně dobrý. Řešíme to poněkolikáté a teprve vlastně včera byl ten den D, kdy jsme byli seznámeni komplexně s celým pohledem. Mohli jsme to vidět poprvé komplexněji. (…) Část našeho jednání byla z důvodu ochrany operativně-taktických postupů policie uzavřená, takže na všechno jsme se mohli zeptat, bylo to z tohoto pohledu dostačující. Všechny otázky byly položeny. Co mi trošku na konci chybělo, byl čas na diskuzi mezi sebou samotnými, bez státní zástupkyně, a policií.

4:00 Určitě tam některé otazníky zůstaly. Já jsem třeba doporučoval představitelům policie, aby nám předložili upravenou časovou osu, aktualizovanou na základě posledních poznatků analýzy obrovského množství dat z různých audionahrávek a videonahrávek, z toho, co policie posbírala, když šla po stopách toho pachatele. Mohlo se to nově zpracovat. A bohužel kolegové od policie toho nevyužili.

4:30 Jsem domluven napříč s kolegy z opozice i koalice, že o to požádám. Abychom tu dokumentaci měli úplnou. A určitě se o tom musím bavit. Ta tragická událost nás bude doprovázet. Stále je to živé, není to ukončené. Než se řada lidí i z řad poškozených seznámí s tím usnesením, které má tři desítky stran. Než to probere, promyslí, případně položí dotazy, nebo se dokonce odvolá…

5:30 Podpořil byste vznik vyšetřovací komise ve Sněmovně? - Vedl bych diskuzi o tom, kde jsou zejména v té časové ose - a mimochodem podpořily to i některé důkazy, dokumenty, audionahrávky, které nám byly prezentovány v té uzavřené části - nejasnosti. A tam neznáme tu časovou osu, abychom mohli hájit postup policie. Abychom měli definitivní ujištění.

7:00 Nikdy nevíte, co se stane. A my na to máme několik málo nástrojů, kterými je mimochodem Policie České republiky. Čili my bychom ji měli podporovat v analýze a v sebekritice, aby byla připravena na nějakou další výzvu.

8:00 Kdy se k tomu chcete na výboru vrátit? - Záleží na tom, kdy to (doplněnou dokumentaci od policie) dostaneme. Je možné, že to stihneme už do dalšího jednání výboru, které máme v řádném termínu v prvním týdnu července, ale uvidíme.

9:00 Tam šlo o některá slovíčka, která byla operačními důstojníky do éteru prezentována pro podřízené policisty a my jsme se v tom nemohli úplně orientovat, těch informací bylo strašně velké množství různého charakteru. My si musíme sednout buď individuálně, nebo skupinově, já jsem nakloněn pro to, jít oběma cestami. A pak se sejít a říci, co nám chybí.

9:40 A pak se teprve rozhodnete, jestli je namístě zřídit vyšetřovací komisi? - Diskuze na parlamentní úrovni nás čeká, jedině kdyby nám připadalo, že tam opravdu ještě potřebujeme někoho, kdo nám k tomu něco řekl. Já si myslím, že to můžeme dát dohromady z písemných informací.

11:00 Co mě tam opravdu hodně překvapilo, byla rozšířená informace paní státní zástupkyně k profilu pachatele, tam mě některé věci opravdu zaskočily. A člověk se zamýšlí, jestli opravdu máme ve společnosti síta s tak obrovskými oky, kterými projde člověk, který potřebuje nějakou pomoc, neumí si o ni říct. A my nejsme schopni ho identifikovat, zachytit.

13:00 Co pro vás z toho vyplývá? - Že je to velmi složité, protože jsme byli ujištěni, že on nebyl nemocný. Byla otázka, nakolik psychiatr nebo psycholog, který ho měl na starosti z popudu právě jeho bývalé spolužačky z gymnázia, ho mohl zmapovat, dokonale vyšetřit. Jestli na ně při své vysoké inteligenci nesehrál nějakou hru. Nebo jestli nastala nějaká vnitřní radikalizace. Útok si velmi systematicky připravil.

13:30 Další šokující věc je, že na toaletě ve čtvrtém patře fakulty (kde se pachatel na útok připravoval) byly plánky toho čtvrtého patra, tam mířil naprosto účelově. Dokonce v těch pláncích bylo napsáno, kolik lidí má být v daný čas na výuce. - Takže vás šokuje, že to uniklo pozornosti celé společnosti. - Přesně tak.

19:00 (k systémovým změnám) Policie to vnímá velmi vážně a má nějaké kontrolní mechanismy, které nastavují zrcadlo a které upravují a vyhodnocují třeba i nedostatky taktického charakteru. Ale musíme se soustředit na měkké cíle, na samotné budovy fakult. Pro mě tak triviální věc, jako kdyby on prošel a musel kartičkou projet v nějakém jednoduchém elektronickém systému, tak pak by bylo jasné, v které budově je. A policisté, kteří tu budovu neznali, by nemuseli tápat a nemuseli odjet do jiné fakulty a dneska by jim to nemuselo být vyčítáno.

21:00 Možná bychom se na to měli chystat úplně jinak, tak jako na Západě. Jsme otevřená společnost, neznáme ani veškeré nástroje, které stát může v tomto smyslu použít, ale měli bychom se poučit. Musíme být připraveni.

26:00 V rámci případu se taky řešilo použití tlumiče, které legislativa umožňuje. Ministryně obrany Jana Černochová, která zákon podpořila, kolegům řekla, že kdyby tam nešel se zbraní, s tlumičem, tak by tam šel s nožem. Co jste říkal takovému výroku? Vzbudil dost emocí, že jde o necitlivé vyjádření vůči obětem. - Já tomu rozumím. Nemůžeme spekulovat, co by, kdyby. (…) Neměli jsme úplné informace, teprve dneska jsme se dověděli, že on prošel vším podle platné legislativy. Teď je otázka zamyslet se, co s tím máme dělat. A přizvěme k tomu experty. I při vědomí toho, jak vedeme některé diskuze s kolegy na určité amatérské úrovni v některých případech. Potřebujeme k tomu odborníky, tvrdá data, než abychom podlehli lidové tvořivosti a pak bychom ve finále v dobré víře třeba situaci ještě zhoršili.

33:00 Jak vnímáte poslední spor mezi ministryní a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou o míru veřejného vystupování na sociálních sítích jednotlivých armádních představitelů? - Já jsem někde uprostřed, neměl jsem na to názor, byť jsem velmi silně vnímal tu diskuzi na výboru, kde se to vlastně poprvé do hloubky otevřelo. Trochu jsem tím byl překvapen. Týmy, které tu komunikaci dělají, by na to měly mít plné kompetence, než aby to potom řešil výbor, který řeší daleko strategičtější věci. Mělo by se především říci, co bude komunikovat ministerstvo, co generální štáb. (…) Je potřeba, aby byla maximální jednota vedení ministerstva a vedení generálního štábu.

33:30 Věřím tomu, že oba jsou natolik profesionálové, že jsou schopni se dohodnout. Ten spor je pod úrovní strategických věcí, měli by si to vyjasnit jejich podřízení v nějakém neveřejném režimu, než aby to takto vyvřelo na výboru pro obranu.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované