Hlavní obsah

Jsem bojovník, jdu a dodávám, říká Bartoš k digitalizaci

Hostem Ptám se já byl vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.Video: Seznam Zprávy

Článek

Digitalizace stavebního řízení jako jeden z hlavních projektů vlády se ani po dvou měsících od spuštění pořádně nerozběhla. Úředníci stavebních úřadů jsou naštvaní, opozice tepe vládu a i ministři začínají být nervózní. Co s tím?

Hostem Ptám se já byl vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Se systémem digitalizace stavebního řízení mají úředníci i stavebníci problémy od jeho spuštění 1. července. I přes průběžné opravy dál hlásí jeho uživatelé potíže. Podle vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše je ale vše v zásadě funkční. Konkrétní závady, na které si aktuálně stěžují někteří úředníci, se mají odstranit v řádu dní.

„Ať už je to systém pro úředníky, nebo systém pro ty, kteří staví, tak oba ty systémy běží a plní zákonem dané funkce. To, že to není komfortní, to, že úředníci s tím v tuto chvíli v některých operacích mají více práce, je pravda,“ prohlásil s tím, že v současné době stavební úřady v Česku pracují s 16 tisíci žádostmi, dva tisíce jsou už uzavřené.

Bartoš také zopakoval, že odložení celé digitalizace nebylo možné. Peníze na projekt šlo čerpat z evropských fondů (konkrétně z Národního plánu obnovy), ale za podmínky, že ke spuštění systému dojde v letošním třetím čtvrtletí.

Kabinet původně dal svému vicepremiérovi pro digitalizaci čas na zprůchodnění celého systému do konce prázdnin. Jak řekl v Ptám se já ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), lhůta se teď ještě posouvá o dva až tři týdny. Pak by se mohlo řešit případné setrvání Pirátů ve vládě.

Zda problémy s digitalizací Pirátské straně zásadně uberou politické body, nechtěl její předseda hodnotit. „Má to své bolesti, já jsem bojovník, tak prostě jdu a dodávám. Když před sebou máte těžký úkol, tak s ním prostě bojujete. Na nějaké plakání moc času není. Jde o to, splnit úkol, který jsme slíbili v maximální možné míře, co to jde. V tom mají Piráti svědomí čisté, že jsme nic nedělali naoko a do těch těžkých věcí jdeme. Ať pak zhodnotí lidé, jestli ta snaha byla dostatečná, nebo to pochybení bylo naše,“ uzavřel debatu Bartoš.

Proč ministr Bartoš tak nepřipravený systém vůbec spustil? Byl se podívat, jak ho zvládají úředníci na stavebních úřadech? A jak dlouho zůstanou Piráti ve vládě?

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak tu celou situaci hodnotíte?  Od spuštění systému Ministerstvo pro místní rozvoj reagovalo na výhrady, ať už je to od sdružení tajemníků, nebo na impulzy z praxe ve věci formulářů, ergonomie toho systému, jak se s tím úředníkům pracuje. A během měsíce července a srpna jsme většinu věcí do těch systémů zapracovali. A když se dívám teď na statistiky, které jsou vlastně první čísla, která stát o stavebním řízení ví, tak je tam zhruba 16 tisíc žádostí. Uzavřeny už jsou zhruba dva tisíce žádostí.

3:00 Vy jste nejprve tvrdil, že systém je připravený, že to fungovat bude a že start bude bez problémů. To se nestalo, nefunguje to ani teď. Není to fiasko?  Ať už je to systém pro úředníky, nebo systém pro ty, kteří staví, tak ty systémy běží a plní ty zákonem dané funkce. To, že to není komfortní, to, že úředníci v tuto chvíli v některých operacích s tím mají více práce, je pravda. A má to několik důvodů.

4:00 My jsme měli možnost systémy soutěžit až v květnu loňského roku po schválení stavebního zákona a přes jisté problémy i na antimonopolním úřadě, kdy jsme nabrali asi pět měsíců zpoždění, jsme i přesto všechny věci vysoutěžili a dodali. Zejména u toho systému pro úředníky jsme však dostali jistý limit, a to ten, že jsme mohli plnit pouze deset procent zakázky, pouze zákonem požadované funkcionality. Proto my soutěžíme dál. (…) Zároveň velkou část aktivity stavebních úřadů zabírají věci, které byly podané před 1. červencem. Je zde obrovské množství žádostí a nejsou často kompletní.

5:00 To teď nejvíce zatěžuje úřady a je těžké pracovat na tom, co máte na stole, a zároveň se učit s tím systémem. A to já jsem přiznal, že tento přerod jsme dost podcenili.

5:30 Podle Mariana Jurečky máte na dokončení oprav dva až tři týdny. – Je pravda, že jsme taky tři týdny od krajských voleb, tak si řekněme na rovinu, že situace mezi politickými stranami i kritika jednoho či druhého bývají vypjatější. My jsme slíbili, a tak jsem se o tom bavili i s Petrem Fialou, že v měsíci červenci a srpnu dodáme věci, které jsme slíbili. Existuje fahrplán přidávání dalších funkcionalit, některé soutěžíme, ne tuto zakázku jako celek, ale rozvoj toho systému.

6:00 To, že něco nefunguje, znamená, že ten systém neumožňuje odbavovat stavební řízení. Je to nekomfortní, trvá to déle. Úředníci doposud používali lokální systém, kde všechno bylo na jedno tlačítko a ta věc se odeslala na jiný úřad a tam to zase ti lidé zpracovávali. Spustili jsme systém, kde se pracuje nad stejnou dokumentací. A ty velké požadavky, ať už to je z pohledu načítání velkého množství souborů, automatického vyčítání informací – to byla ta největší kritika –, už ten systém umí. I tak, jak budu vystupovat 10. září ve Sněmovně, tak ukážu, kam jsme se dostali.

8:00 (ke konkrétním problémům úředníků) Ty problémy jsou reálné, souvisejí s tím, jak dobře se úředníkům s tím systémem pracuje, a ten systém není uživatelsky přívětivý tak, jak by mohl.

12:00 Nerozumím tomu, že se vůbec tak nepřipravený systém prostě pustil do světa. Vážně to není fiasko? – My jsme ho nemohli v plné míře otestovat, protože holt zákon nebyl napsán tak, že vám umožnil nějaký pilotní projekt nebo pilotní provoz. Ten start byl k danému datu, nedal se odložit, nedal se oddělit.

14:00 Tady zaznívalo strašně hlasů: Tak to celé odložte, odložte digitalizaci. Ale i z pohledu toho, jak je koncipován Národní plán obnovy a zrychlení stavebního řízení, je pilířem Národního plánu obnovy datum třetí čtvrtletí tohoto roku. Bylo to datum, kdy se ten systém musel spustit, tam nebyl prostor pro to, jít nějakým dalším odkladem, nebo dokonce rozpojit zákon od té digitalizace.

16:00 Když se řešilo například zapojení stavebních úřadů, tak se objevila spousta anomálií, které jsme nepředpokládali. (…) Já chápu i deziluzi těch úředníků, oni se tam přihlásili, ale protože na lokální administraci nebyly nastaveny správně role, tak v tom systému nic neviděli. Jak jsem řekl, některé ty věci jsme nemohli zjistit v tom neostrém provozu, ať už to bylo napojení na ty registry a podobně.

22:00 Kdy to bude opravené? – Podle mě třeba klíčový moment jsou plně automatizované šablony, což si myslím, že jestli to není teď, tak to je otázka několika dnů.

24:00 Myslíte, že celým tím projektem jste Pirátům spíš přidal preference, nebo ubral? – Samozřejmě se to projevilo i na preferencích. Tohle je prostě velmi komplexní projekt ve velmi složitém prostředí. A má to své bolesti, já jsem bojovník, tak prostě jdu a dodávám. Kdybych skončil na jiném ministerstvu, tak pravděpodobně přede mnou leží nějaký takový podobný kostlivec.

31:00 Napsal jste, že Ministerstvo pro místní rozvoj je popelkou při jednání o rozpočtu na příští rok, tak jste to nazval na svých sociálních sítích. – Dal jsem tam střevíček. (směje se) – Střevíček jste sem dal. To je bezvadné. Ta otázka ale míří k tomu, jestli vás chtějí vaši koaliční partneři vystrnadit z vlády? – Já jsem ten rozpočet nenavrhoval, ten přichází jako návrh Ministerstva financí a ke mně se dostala ta tabulka, kterou jsem sdílel, která ukazuje, jaká je distribuce nebo indexace jednotlivých resortů a jak jsou seřazeny. A když se podíváte, tak v červených číslech, protože tam ten střevíček je červený, je dole Ministerstvo pro místní rozvoj.

32:00 Odchází Piráti z vlády, nebo chtějí, abyste byli odejiti? – Já jsem se o tom s Petrem Fialou bavil, on říkal, že ta jednání budou probíhat teď v průběhu tohoto měsíce. Tak první vláda je ve středu, předpokládám, že téma rozpočtu na ní bude otevřeno.

35:00 Marian Jurečka říká, že máte dva až tři týdny na opravu digitalizace stavebního řízení a že už vláda připravuje záložní řešení. Zároveň jste tou popelkou s tím střevíčkem při sestavování státního rozpočtu. To vypadá, jako kdyby vás tam neměli rádi. – Když před sebou máte těžký úkol, tak s ním prostě bojujete. Na nějaké plakání moc času není. Jde o to, splnit úkol, který jsme slíbili v maximální možné míře, co to jde. V tom mají Piráti svědomí čisté, že jsme nic nedělali jenom naoko a do těch těžkých věcí jdeme. Ať pak zhodnotí lidé, jestli ta snaha byla dostatečná, nebo to pochybení bylo na naší straně.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované