Hlavní obsah

„Co je tohle za hry?“ Expert kritizuje Zemanovy kroky s Ústavním soudem

Hostem Ptám se já byl ústavní právník z Právnické fakulty UK Jan Wintr. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Nově zvolený prezident Petr Pavel už se pustil do práce, mimo jiné skládá svůj tým. Na Hrad s ním půjde řada nových tváří. Kdo mu bude radit s justičními kroky? A co novou hlavu státu v této oblasti po éře Miloše Zemana čeká?

Hostem Ptám se já byl ústavní právník Jan Wintr z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

S novou hlavou státu přijdou v březnu na Hrad nové tváře. Zvolený prezident Petr Pavel chce celý tým představit v příštích týdnech. Jednou z jeho nejbližších spolupracovnic bude Jana Vohralíková, současná vedoucí Kanceláře Senátu. Ta na postu vedoucí Kanceláře prezidenta republiky vystřídá Vratislava Mynáře. V čele poradců má být Tomáš Richter, podnikatel a zakladatel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, který pomáhal s Pavlovou prezidentskou kampaní. Média zmiňují i jméno ekonomického poradce bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, který už dřív sestavoval Pavlův expertní tým.

V souvislosti s poradci v justici Pavel zmínil, že se v průběhu kampaně radil i s ústavními právníky Janem Kyselou a právě Janem Wintrem. Ten v minulosti opakovaně upozorňoval, že dosluhující prezident Miloš Zeman se často pohybuje na hraně, nebo dokonce za hranou nejvyššího zákona, a působí tak řadu problémů. Například blokováním jmenování členů vlády, naposledy Petra Hladíka na post šéfa resortu životního prostředí. Celý desetiletý vztah Zemana s Ústavou odborník na ústavní právo nedávno popsal jako „smutný příběh“.

Jak narovnat Ústavu po éře Miloše Zemana? Kam až můžou sahat pravomoci prezidenta? Jak se osvědčila jeho přímá volba? A co čeká na novou hlavu státu po jejím předchůdci?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:30 Už jste dostal nějakou nabídku na budoucí spolupráci s Petrem Pavlem? - Žádnou nabídku jsem nedostal. My jsme se během volební kampaně dvakrát sešli. Odpovídal jsem na dotazy, které mi pan Pavel kladl. Pro mě to byly velmi zajímavé schůzky. Měl jsem z nich velmi dobrý pocit. Vážím si i toho, že o mně příznivě mluví v médiích.

2:00 Byl byste případně ochoten spolupracovat s novou hlavou státu? - Pokud se na mě pan Pavel obrátí s dotazy, rád s ním budu nějaké otázky konzultovat. Ale primárně jsem profesorem na pražské právnické fakultě a to je moje hlavní práce.

2:30 A můžete prozradit, co s vámi konzultoval? - Ptal se na jednotlivé prezidentské pravomoci. Jak si myslím, že by měly být vykonávány. Jaké jsou meze rozumného výkonu pravomocí. Přišlo mi, že se ptá nejen, jak má odpovídat novinářům, ale i kdyby byl zvolen prezidentem, aby ten úřad vykonával dobře.

6:00 Miloš Zeman nevykonával prezidentský úřad dobře. Byl to výrazný politik v 90. letech, kdy jeho politický talent sehrával významnou roli ve vytvoření levice, sjednocení silné sociální demokracie. Funkci předsedy vlády potom vykonával se značnou energií. Ale myslím si, že do prezidenstkého úřadu tak, jak je koncipován jako úřad v parlamentní republice, kde má být spíše moderátorem, reprezentantem, se způsob politiky Miloše Zemana nehodil. Prezident má především utlumovat konflikty, hledat hodnoty, na kterých se všichni shodnou. V řadě situací ale dělal přesný opak a rozděloval společnost. Vidím určitou naději v tom, že by pan Pavel mohl vykonávat tento úřad pět až deset let, což nás může vrátit zpátky do rozumného výkonu prezidentského úřadu odpovídajícímu designu parlamentní republiky.

11:30 Jaký postup byste novému prezidentovi poradil v případě, že Miloš Zeman ještě jmenuje nového předsedu Ústavního soudu? - Byl by to určitě ústavní přešlap. V odborné obci panuje shoda, že ten krok, kdy by prezident jmenoval předsedu Ústavního soudu na obsazené místo, které se uvolní teprve v srpnu, když prezident končí v březnu, je protiprávní. Diskutujeme o tom, jak s takovým aktem naložit, a není to úplně jednoduchá otázka. Doufám, že se to nestane. Zejména proto, že nikdo ze stávajících ústavních soudců, elit, si nebude chtít uříznout ostudu, aby se na tom podílel.

12:40 Pokud by se to stalo, existuje několik cest, co s tím dělat. Jedna cesta je prezidentova a druhá cesta je cesta soudní. Nový prezident může konstatovat v tom srpnu nebo těsně před tím, že toto jmenování je protiprávní, a nahradí ho svým rozhodnutím s tím, že to staré rozhodnutí trpí tak závažnými vadami, že je protiprávní. A ten případný předseda by se mohl bránit u soudu. Existují i jiné konstelace. Někdo by se musel obrátit na správní soud, někdo, kdo má veřejné subjektivní právo, do něhož bylo zasaženo rozhodnutím prezidenta. A to jsou především jiní ústavní soudci, kteří mají podle Ústavy právo na přístup k veřejným funkcím, včetně funkce předsedy Ústavního soudu.

15:30 Nicméně prezident Zeman tvrdí, že si nechává zpracovávat analýzy, že má názor tří renomovaných expertů, kteří mu říkají, že tato cesta je možná. Znáte někoho takového ze svých kolegů? - Neznám. Musím říct, že na mě dělá dobrý dojem otevřená informační politika nového prezidenta, který říká, s kým telefonuje, s kým se schází a tak dále. V demokracii, která má být pod veřejnou kontrolou, co je tohle za hru, kdy říkám, že mám nějakou analýzu, ale neřeknu od koho. Když někdo podá 106, tedy žádost o informaci Kanceláře prezidenta republiky, ta řekne, že žádná písemná analýza neexistuje. Ale prezident pořád chodí do médií a říká, že nějaké analýzy má. Co to je za způsob komunikace s veřejností. Myslím si, že je velmi dobře, že tento byzantinismus: „Já jsem tady vladař na Hradě a nebudu se nikomu zodpovídat“, se už chýlí ke konci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované