Hlavní obsah

Havlíček nás nenechá ani vyčůrat? Vydržíme do zničení ledvin, říká Pecková

Hostem Ptám se já byla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). Video: Seznam Zprávy

Článek

Bylo to napínavé, ale už i Středočeský kraj zná své nové vedení. Přes počáteční nervozitu se na spolupráci domluvila staronová koalice STAN a Spolu. Hejtmankou by tak měla zůstat Petra Pecková. Proč se jednání tak protahovala?

Hostem Ptám se já byla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Měsíc od krajských voleb se konečně blíží také finále dohody ohledně vedení ve středních Čechách. Starostové povládnou s koalicí Spolu. Hejtmankou by tak měla i dál zůstat Petra Pecková (STAN). Lídr Spolu Jan Skopeček (ODS) bude mít na starosti regionální rozvoj. Tvář kandidátky vítězného hnutí ANO Karel Havlíček podle svých slov takový vývoj očekával.

Koaliční smlouvu by chtěli Starostové a Spolu podepsat koncem příštího týdne nebo v týdnu následujícím. V novém zastupitelstvu mají dohromady těsnou většinu jednoho hlasu. Z 65 křesel jich vítězné ANO obsadilo 25. Druhý STAN získal 20 mandátů a třetí Spolu 13.

Podle Peckové nebude takové vládnutí snadné, ale zastupitelé nové krajské koalice jsou na to připraveni. V souvislosti s vítězstvím hnutí ANO také podotkla, že je třeba jednoznačně říct, že ANO v krajských volbách ve většině regionů vládní strany „převálcovalo“. „Oni to převálcovali s něčím, co bylo rétorikou na úrovni celostátu a co s těmi kraji vlastně vůbec nesouviselo. A to mě na tom mrzí, že voliči se trošku nechají oblbnout. Ale to je úkol pro nás, protože my jim musíme vysvětlit, proč jsou pro ně kraje důležité. ANO mluví jazykem svého kmene, my to úplně neumíme,“ prohlásila hejtmanka.

Co jsou pro Petru Peckovou hlavní priority pro příští čtyři roky? Co dosavadní vedení kraje udělalo pro školství? A jak se Středočeskému kraji vlastně daří?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak složité bylo domluvit koalici ve Středočeském kraji s koalicí Spolu a Janem Skopečkem? Protože v médiích to vypadalo, že to trochu jiskřilo. - Z naší strany to složité nebylo, z naší strany byla koalice Spolu jedinou alternativou. My jsme nechtěli, aby se hnutí ANO po těch čtyřech letech, co vládlo na kraji v předchozím volebním období, vrátilo zpátky. To jsme slibovali voličům, získali jsme od nich poměrně silný mandát. Pobrahopřála jsem hnutí ANO, ale koalici nesestaví. Ze strany koalice Spolu to bylo trošku protahované. A že uvažovali i o jiném partnerovi, to mě mrzí. Protože čtyři roky jsme spolu kraj řídili, myslím, že jsme měli s kolegy absolutně korektní vztahy, že jsme udělali opravdu velký kus práce.

2:00 Proč to tak bylo? Myslíte, že Jan Skopeček příliš chtěl být hejtmanem? - Já nedokážu motivaci pana Skopečka úplně rozklíčovat, to musí vědět on sám. Ale on se tím netajil, že tu nabídku na pozici hejtmana dostal. My jsme poměrně rychle věděli, že ne všichni partneři z koalice Spolu by do spolupráce s hnutím ANO šli.

4:00 Ale teď už jste se domluvili, takže všechno šlape. - Ano. Samozřejmě to bylo o vyjednáváních, ale my jsme hned na počátku dali velmi dobrou nabídku. A hned na druhém jednání jsme dali nabídku na většinu v radě, pak jsme ještě dokonce přidali jeden post ve výborech a komisích. Takže si myslím, že koalice Spolu musí být spokojená.

4:30 A jste spokojená i vy s tím, že jste Spolu dali většinu? - My si moc nehrajeme na placené funkce. Dali jsme většinu v radě, ale já doufám, že v radě budeme nalézat shodu, jako jsme ji nalézali předchozí čtyři roky. A potom je to o nějakých placených pozicích ve výborech a komisích. A já musím říci, že my nejsme „kumulovači“ funkcí. Našich 20 zastupitelů je připraveno podílet se na řízení kraje ve výborech a komisích, ale nechtějí to jako pozice uvolněné, protože jsou ve svých městech starostové. Chtějí to jako pozice neuvolněné, dělat to o svém volném čase a bez nároku na nějaké větší peníze. Takže my jsme na těch funkcích zase tolik netrvali.

6:00 Co Jan Skopeček? On by se měl stát jedním z členů rady, je také místopředseda Poslanecké sněmovny. Nevadí vám to? Bude to podle vás dostatečně stíhat? Protože když jste o tom hovořila v předvolebních rozhovorech, tak jste trochu zpochybňovala, nakolik jde vůbec stíhat i práce zastupitelská s prací poslance. - Samozřejmě preferuji, aby se člověk věnoval té práci na kraji opravdu na 100 procent. Já jsem sama z pozice starostky odstoupila asi po šesti měsících, když jsem to předala kolegyni, protože jsem viděla, že ta práce se stíhat nedá. A to musím říct, že jsem poměrně výkonný člověk a že opravdu pracuji 14–16 hodin denně. (…) Je to opravdu o výkonnosti člověka, a to si každý musí sáhnout do svého vlastního svědomí.

6:30 Pak to bude na vás, vy jste hejtmanka. - To máte pravdu. Někdy si myslím, že si moji kolegové neuvědomují, že být hejtmanka není jenom to pozitivní, ono je to i spoustu negativního, kdy já zodpovídám za celou práci rady, ale vlastně i zastupitelstva a toho kraje navenek.

7:00 Budu muset zajistit, aby ta práce byla odváděna dobře a aby tam ten výkon byl. Protože to lidé opravdu vnímají. Vy jste tady měla třeba kolegu Honzu Grolicha, měla jste tady Martina Kubu. A to, že jsou kolegové hejtmani ve svých pozicích tak úspěšní, je také proto, že se té práci věnují opravdu na 100 procent. A já to vnímám, že je to bezpodmínečně nutné k tomu, abyste byla v něčem úspěšná.

9:00 Máte v zastupitelstvu většinu jednoho hlasu. Není to něco úplně nového, nicméně na krajích potřebujete opravdu většinu všech zastupitelů, nikoliv jenom těch, kteří jsou aktuálně přítomni na jednání. Což bude poměrně náročné, nebo ne? - Bude to náročné. Známe to z měst a obcí. Teď mi psala třeba spolková tajemnice spolkové země Porýní-Falc, což je náš partnerský region, že drží palce a že s většinou jednoho hlasu vládnou v Německu pět let. Já jsem říkala, že politická kultura v Německu je nějaká a já doufám, že my se jí tedy přiblížíme, že nebudeme všechno jenom bořit, ale bude to náročné.

9:30 Teď to bude náročné i u ustavujícího zastupitelstva. To nám připadlo na lhůtu od neděle 27. října, pak pondělí 28. je státní svátek a potom úterý, středa, čtvrtek, kdy je poslední termín, jsou podzimní prázdniny. Takže hodně ze zastupitelů, kteří mají děti, má třeba domluvené různé dovolené, jsou v zahraničí. Jedna kolegyně má domluvenou plánovanou operaci. A všichni byli připraveni to opravdu odvolat, nechávají rodiny na dovolené. Už si blokují letenky - ty byly třeba opravdu za hodně peněz - aby se vrátili z těch svých cest. Ale uvědomují si, že je to důležité, může se to stát.

10:00 Co s tím budete dělat? Budete zavádět online hlasování? - Je to samozřejmě věc, o které se uvažuje, protože v mnoha krajích hlasování už funguje. Zákon ho umožňuje od doby covidu. Skoro všechny kraje to mají ve svých jednacích řádech, my to v jednacím řádu nemáme, takže bychom ho museli změnit. Ale jsme v jedenadvacátém století, digitalizace je relevantní. (…) Ale byla bych nerada, aby se z toho stala norma, že nebudeme chodit a budeme online.

12:00 Věříte, že vám koaliční většina vydrží celé čtyři roky? - V životě nic není jistého. (…) Já pro to udělám maximum. Jsem připravena samozřejmě jednat se všemi, kteří budou zastupiteli a kteří dostali legitimní mandát od voličů. Věřím, že budeme všichni mít na vědomí to, že při tom ustavujícím zastupitelstvu plníme slib, a slibujeme, že se budeme řídit nejenom zákony téhle země, ale i svým s vědomím a svědomím a budeme postupovat vždycky ve prospěch kraje a jeho občanů. Ono je tam 90 procent agendy čistě technického rázu pro města a obce. Doufám, že se nebudeme kousat úplně zbytečně. Byť pan Havlíček říkal v médiích, že nás nenechá při zastupitelstvu ani vyčůrat. Tak asi jsme ochotni to absolvovat až do zničení ledvin.

12:30 Na druhou stranu, ANO vyhrálo. - Pro mě je to velké poučení pro další čtyři roky, abychom daleko více občanům vysvětlovali, k čemu kraj vlastně slouží. Že na nás záleží veřejná doprava, střední školy, nemocnice, ale že nezvyšujeme platy, nemůžeme zvýšit důchody. Ta rétorika „Vrátíme vám prostřednictvím krajů to, co vám vláda vzala“, zafungovala, protože lidé se o tu problematiku příliš nezajímají.

14:30 Jaké budou tři priority vašeho hejtmanství? - Pro mě to je absolutně elementární věc, kterou musíme dál držet, a to je transparentnost a otevřenost kraje. Dále je to pak určitě to, abychom dál hospodařili odpovědně. My jsme snížili dluh ze 4,7 miliardy o dvě miliardy na 2,7 miliardy. A rekordně jsme investovali, v tom bych chtěla pokračovat, abychom investovali do silnic. Máme řadu projektů, které se mají na středočeských silnicích realizovat. Musíme teď udělat výběrové řízení na správu zimní a letní údržby. Protože se přihlásily stávající firmy a daly nabídku o miliardu dražší.

15:00 Budeme ji rušit nebo respektive už je zrušená, budeme ji vyhlašovat znovu. Je to otázka pro radu kraje, jestli zase dáme podnět k ÚOHS, aby to prověřil. - Co je za tím. Tu zakázku jste špatně vypsali, že jste to umožnili? - Zákon nemůže zakázat, aby firmy podaly nabídku v konsorciu. My jsme ji určitě nevypsali špatně, protože jsme předtím dělali několik měsíců takzvané předběžné tržní konzultace. (…) Myslím, že ÚOHS by se tím zabývat měl. Mě mrzí, že se spíš zabývá zakázkami měst a obcí, které jsou významně menší, nechci říct, že zanedbatelné, to ne, ale kartelovým dohodám se příliš nevěnuje. A myslím si, že by měl.

19:00 Jaké máte další plány, pokud jde o oblast školství? Míst na středních školách je málo, navíc tady je to specifické spojení s Prahou, kde celá řada žáků, studentů dojíždí ze středních Čech do Prahy. Na to si zase stěžuje Praha. - Udělali jsme celou řadu věcí, zvětšili jsme počet míst na středních školách zhruba o asi čtyři tisíce transformovaných a nových míst (nebo 4 a půl tisíce míst). Připravujeme výstavbu několika nových škol, a ty jsou v oblasti, kde historicky školy nebyly. Je to Praha-západ a Praha-východ. Ale spolupráce s Prahou je pro mě zcela zásadní, my nabízíme Praze, že bychom společně postavili kampusy, které budeme spolufinancovat nějakým poměrem podle počtu žáků. Pak budeme pokračovat v rozšiřování gymnázia v Říčanech, rozšiřujeme gymnázium v Hostivici v Berouně.

21:00 A už se podařilo s Prahou na něčem dohodnout? Zatím to tak nevypadalo. - Z mého pohledu dvě zásadní jednání byla ze strany Prahy zrušena, teď, až se ustanoví nové zastupitelstvo nebo nová rada, tak budu chtít, aby ta jednání pokračovala. Z naší strany jako Středočeský kraj máme připravená data, máme připravené varianty. Děláme věci na naší straně. Na druhou stranu si myslíme, že by bylo dobré postavit opravdu větší kampusy na místech, která mají dobrou dopravní dostupnost, i třeba městskou hromadnou dopravu.

35:00 Máte pocit, že vládní strany dostatečně zareagovaly na výsledek krajských voleb, který asi nebyl úplně dobrý? - Myslím, že u nás byl třeba skvělý. My jsme dosáhli nejlepšího výsledku ve Středočeském kraji, co jsme kdy dosáhli. Ale celorepublikově to určitě žádná hitparáda nebyla. To si myslím, že si musíme říct jednoznačně, že hnutí ANO to v krajích převálcovalo. Mě by vlastně nemrzelo, kdyby to hnutí ANO převálcovalo s krajskými tématy a s krajskou vizí a s tím, co v těch krajích chce dělat jinak. Ale oni to převálcovali s něčím, co bylo rétorikou na úrovni celostátu a co s těmi kraji vlastně vůbec nesouviselo. Žádná krajská témata neměli. A to mě na tom mrzí, že vlastně se trošku voliči nechají oblbnout a že je to úkol pro nás, protože my jim musíme vysvětlit, proč jsou pro ně kraje důležité. 

36:00 To ale zdaleka nebylo poprvé, kdy se nějakému politickému subjektu podařilo krajské volby vyhrát s celostátním tématem. - Je to tak. A myslím si, že do parlamentních voleb je rok a za mě je strašně důležité vysvětlovat věci voličům tak, aby jim rozuměli, aby je pochopili. A to hnutí ANO určitě nějakým způsobem umí a mluví jazykem svého kmene a my to příliš neumíme.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované