Hlavní obsah

Mně to v té frakci voní, reaguje Dostálová na kritiku Patriotů

Hostem Ptám se já byla místopředsedkyně eurofrakce Patrioti pro Evropu Klára Dostálová (ANO).Video: Seznam Zprávy

Článek

Nová frakce europarlamentu Patrioti pro Evropu se dál rozrůstá a je třetím největším co do počtu křesel. Uskupení založené Viktorem Orbánem a Andrejem Babišem ale schytává kritiku, že je proruské. Co od něj máme čekat?

Hostem Ptám se já byla europoslankyně hnutí ANO a místopředsedkyně nové frakce europarlamentu Patrioti pro Evropu Klára Dostálová.

Přestup europoslanců hnutí ANO do nové frakce Patrioti pro Evropu, kterou ANO spoluzaložilo, vyvolává na domácí politické scéně silné reakce. Kritikou nešetří komentátoři ani političtí oponenti z koalice v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS), podle kterého Patrioti slouží Rusku. Nespokojení jsou ale zjevně i někteří europoslanci ANO. Se svými obavami z dalšího vývoje ve frakci se už médiím svěřil Jaroslav Bžoch. Prohlásil, že mu to v ní „úplně nevoní“, a pokud frakce začne adorovat Rusko, odejde.

Podle lídryně hnutí ANO v europarlamentu a místopředsedkyně Patriotů Kláry Dostálové jsou slova jejího stranického kolegy překvapivá: „Od Jardy Bžocha jsem osobně takovou kritiku neslyšela. Ani od žádných jiných europoslanců. Takže se Jardy zeptám, jak to bylo myšleno.“

Označování frakce jako proruské považuje Dostálová za absurdní. „S nikým jsme v rámci frakce nemluvili o Rusku, o Ukrajině, protože ta frakce nevznikla k těmto důvodům. Ale vznikla úplně k jiným důvodům, abychom podpořili členské země, které mají stejný program jako hnutí ANO.“

Patrioti pro Evropu se během pár dní od svého vzniku stali s 84 mandáty třetí nejsilnější skupinou v Evropském parlamentu po lidovcích a socialistech. Uskupení, jehož členy jsou spolu s ANO také česká formace Přísaha a Motoristé, francouzská strana Národní sdružení Marine Le Penové, maďarské hnutí Fidesz premiéra Viktora Orbána nebo Svobodná strana Rakouska, chce bojovat proti imigraci a za suverenitu Evropy.

Má ANO nějaké záruky, že frakce nebude prosazovat proruské zájmy? Kam hnutí vlastně směřuje? A jak chce v Evropě prosadit, co slíbilo voličům?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:30 Jak snášíte kritiku, že jste se stali proruskou frakcí, pátou kolonou Vladimira Putina v Evropě? – Považuji to za úplně absurdní vyjádření. Je to samozřejmě úplný nesmysl. My jsme vůbec ani o Rusku, o Ukrajině v našem manifestu nemluvili, my máme tu frakci založenou na prioritách, které jsme slíbili voličům. To znamená revize Green Dealu, řešení migračního paktu a podpora suverenity členských zemí, to je zachování práva veta.

2:00 Mohu říci i za kolegy, že v Evropském parlamentu vždy hlasovali pro podporu Ukrajiny. Hnutí ANO se nevychýlilo ze žádného směru. My od začátku říkáme, že Rusko je agresor, Ukrajině je potřeba pomáhat. Na druhou stranu je ale potřeba mluvit i o míru, o mírových rozhovorech.

3:00 Váš kolega europoslanec Jaroslav Bžoch ale už ve dvou rozhovorech řekl, že to ne úplně dobře vstřebává a že kdyby v té frakci někdo měl adorovat Rusko, tak on by v ní nebyl a odešel by. Tak co tomu říkáte? A není to už štěpení vašeho miniposlaneckého klubu? – On skutečně říkal „kdyby“. A nic takového se tam neděje. A Jarda od samého začátku, když jsme vystupovali z Renew, znal důvody, že to pro nás prostě není cesta, protože oni vůbec nereflektovali výsledky voleb. Věděl, že budeme hledat partnery, kteří s námi budou naplňovat evropský program, to, co jsme slíbili našim voličům.

4:00 Ale máte nějaké záruky od kolegů ve frakci, že se ani nic takového dít nebude? – My jsme vznikli v pondělí, měli jsme teprve ustanovující zasedání. S nikým jsme nemluvili v rámci frakce o Rusku, o Ukrajině, protože ta frakce nevznikla k těmto důvodům, ale vznikla k úplně jiným důvodům, abychom podpořili členské země, které mají stejný program jako hnutí ANO.

5:00 Jaroslav Bžoch dokonce v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl: „V těchto chvílích to vstřebávám, snažím se v tom najít nějaký pragmatismus, úplně mi to nevoní, to říkám upřímně.“ Vám to tam voní? – Zatím jsme se opravdu shodli na nejdůležitějších věcech a jsem velmi ráda, že tolik členských zemí, protože nás je 12, tolik europoslanců, 84, všichni do jednoho jsme zvedli ruku právě pro statut, kde jsou odraženy nejdůležitější priority. Ten rozhovor (s J. Bžochem) jsem úplně nečetla, znám ten titulek, ale zbytek už úplně přesně nevím. Ale když jste se mě ptal na přímou otázku, tak má odpověď je: Ano, mně to v té frakci voní, protože tam mám partnery, kteří budou sledovat stejné cíle jako hnutí ANO.

5:30 A komu to tam podobně jako panu Bžochovi úplně nevoní? Kdo má nějaké výhrady? Napadá mě Ondřej Kovařík. – Já vím, jak se někdy tvoří články, jak se tvoří titulky. Od Jardy Bžocha jsem osobně takovou kritiku neslyšela, od žádných jiných europoslanců také ne. Takže se na to Jardy zeptám, jak to bylo myšleno, jak to bylo vlastně podáno. Protože žádnou takovou kritiku ani od něj osobně jsem neslyšela.

10:00 A není to tak, že kvůli tomu, abyste prosadili své priority, o nichž jste tady několikrát mluvila, jste schopni se „spojit i s ďáblem“? – Ne, ne, ne. Hrozně se omlouvám, ale takové manipulování otázek tímto směrem je opravdu nesmysl. Každý, kdo se dívá na náš rozhovor, si může otevřít manifest, může se podívat na statut, který byl schválen, a utvrdí se v tom, co říkám. My jsme vznikli k tomu, abychom prosazovali ty společné cíle, budeme opravdu asi největším opozičním uskupením v rámci Evropské unie. A pokud ta vládnoucí vůbec nereflektují výsledky voleb, tak je něco špatně a bude se na to muset upozorňovat. A já věřím, že v těch mnoha věcech společnou cestu ve finále najdeme.

11:00 Ale politické strany mají mít nějaké priority. A to, že chcete změnit Green Deal nebo migrační pakt, je téma na nějakém levelu, ale vedle Evropské unie probíhá válka. Nemělo by to být klíčové téma, podle kterého se politická hnutí nebo strany rozhodují, s kým se spojí a s kým ne? – Znovu říkám: Netahejme národní politiku do evropské politiky, evropská politika je skutečně o konkrétní legislativě vůči lidem. (…) Témata pro evropské volby nebyla Ukrajina, nebylo to Rusko, byla to témata, jako je Green Deal, migrační pakt, suverenita, právo veta a tak dále.

12:00 Vy sami politici hnutí ANO opakujete, že jste proti ruské agresi. Budete o tom s kolegy ve frakci mluvit, něco jim případně vytýkat? – Říkat jim to budeme určitě, protože na našich názorech a postojích se nic nemění. Nikomu nic vyčítat nebudu, protože pro mě je suverenita členských států jednou z velkých priorit a myslím, že si to každý musí obhájit v rámci národní politiky sám. Třeba panu Orbánovi se nasazuje psí hlava, ale on ve finále vždy podpořil pomoc Ukrajině a všechny tyto věci, takže já moc nevím, proč se tady řeší toto téma.

15:00 Členové vaší frakce jako Svobodní v Rakousku krom jiného protestují proti českým jaderným elektrárnám. Nizozemská Strana pro svobodu je zase proti přístupu zahraničních studentů na tamní univerzity. A tak dále. Není to proti našim národním zájmům? – Mohla bych položit úplně stejnou otázku, proč se takto neptáte ODS ve vztahu ve frakci ECR, kde úplně stejné neshody panují mezi Polskem a Českou republikou ohledně dolu Turów. Jsou evropská témata, na kterých se shodneme. Frakce není o tom, že musí být jako vojáci všichni zajedno.

18:00 A bojíte se izolace, kterou hrozí někteří politici v Bruselu a ve Štrasburku vůči vaší frakci? Nebo je to jenom nějaká rétorika? – Jenom doufám, že na půdě Evropské unie máme skutečné demokraty a jsou za námi miliony voličů. Pokud se něco takového jako izolace, o které hovoříte, odehraje, tak je to potírání principů demokracie jako takových a já předpokládám, že pak by na to měla zejména upozorňovat média, že se takto demokracie pošlapává.

24:00 Jak moc jste v evropské politice vy jako lídryně klubu hnutí ANO autonomní, jestli vám pořád volá nebo posílá ty pověstné esemesky Andrej Babiš? Někdy to vypadá, že vás Andrej Babiš některými svými rozhodnutími zaskočil a je to tak vykládáno, že všechno pořád rozhoduje on a vy ostatní musíte poslouchat. – Ono to takhle není, protože s návrhem vystoupit z Renew jsme přišli my jako europoslanci. Informovali jsme vedení hnutí ANO, že to vnímáme tak, že si můžeme vybrat dvě cesty: Buď tedy v uvozovkách políbíme prsten, ale zradíme voliče, anebo vystoupíme z té frakce a pojedeme si tvrdě za programem, který jsme voličům slíbili, a všichni do jednoho, všech sedm poslanců, včetně vedení hnutí, jsme se shodli, že ta druhá cesta je správnější. (…) Já jsem nezaznamenala od žádného kolegy, že by někdo něco takového zpochybňoval, naopak jsme to všichni velmi pozitivně kvitovali.

28:00 Kam teď hnutí ANO směřuje, jak tomu všemu máme rozumět, kde ho teď máme na politické mapě hledat? – Rádi o sobě vždy říkáme, že jsme catchall party, ale chápu, kam míříte tou otázkou. Tak si myslím, že frakce Patrioti pro Evropu je taková středopravá.

Ptám se já

Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované