Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kubovi nevěřím ani nos mezi očima. Jednání s Fialou proběhlo, tvrdí Michálek

Hostem Ptám se já byl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Video: Seznam Zprávy

aktualizováno •
Článek

Česko má za sebou největší politický otřes za dobu vlády Petra Fialy. Poté, co se premiér rozhodl vyhodit z kabinetu Ivana Bartoše kvůli zpackané digitalizaci stavebního řízení, Piráti zřejmě z vlády odejdou úplně. Co bude dál?

Hostem Ptám se já byl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Pětikoalicí poprvé po třech letech společného vládnutí otřásá zcela zásadní krize. Tu spustilo náhlé úterní oznámení premiéra Petra Fialy (ODS), že navrhne odvolání vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a končícího předsedy Pirátů Ivana Bartoše kvůli nezdařené digitalizaci stavebního řízení. Bartoš na to okamžitě odpověděl, že tímto krokem Fiala „vykopnul“ z vlády Piráty jako celek.

Na následné emotivní tiskové konferenci ani další představitelé Pirátů nešetřili silnými výrazy. Třeba poslankyně Olga Richterová prohlásila, že slabý premiér podlehl kmotrům. Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka tlačila předsedu vlády k odvolání Bartoše část občanských demokratů. Jmenovitě ministři Martin Kupka a Zbyněk Stanjura, hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Toto tvrzení ale všichni popřeli.

Ministr zahraničí Jan Lipavský k tomu řekl, že pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, jako člen strany podá demisi. Odešel by ale rovnou asi i od Pirátů, protože by nebyl schopen podepsat vše, co na zmíněné tiskové konferenci zaznívalo.

Zástupci ODS, lidovců a TOP 09 trvají na tom, že Piráty z vlády nikdo nevyhazuje. Na konto Lipavského premiér zopakoval, že je výborným ministrem zahraničí, který má jeho důvěru. O jeho budoucnosti se budou bavit příští týden.

Opravdu Piráti odcházejí z vlády? Připouštějí si, že je digitalizace stavebního řízení průšvih? A co budou dělat, když ministrem i přes jejich odchod zůstane Jan Lipavský?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Neříkal jste si třeba po té tiskové konferenci, že byla zbytečně zbrklá? Jestli nebylo lepší to o chvíli odložit, než vychladnou hlavy, než se to celé trochu usadí? - Nemyslím si, že by bylo potřeba odkládat nějakou tiskovou konferenci. Mně spíš jde o meritum věci, přemýšlím o tom, co se dalo udělat lépe a samozřejmě mě to i lidsky mrzí. Byť samozřejmě jsme byli v oslabení celou dobu, tři roky, co jsme hráli proti silnějším partnerům, kteří si to náležitě užívali skrz držení rozpočtu, systemizaci a všechny ty další možnosti, kterými mohou vás jako slabšího koaličního partnera škrtit. Tak myslím, že jsme zabojovali a spoustu věcí jsme pro lidi prosadili.

2:30 Tedy na té tiskové konferenci se nedalo udělat něco jinak? - To jsme neřešili. Důležité je, co uděláme pro občany. A my jsme byli připraveni dotáhnout digitalizaci, protože je to důležitý projekt, který měl smysl a pořád podle mě má smysl. Jeho medializace byla významně přefouknutá, bylo to koncentrovaný tlak různých skupin.

3:00 Když si vezmete jiné věci, které se třeba úplně nepovedly, nebyly stoprocentní, měli jsme tady lékovou krizi, měli jsme tady problematiku energií, bylo tady x různých věcí a nezažil jsem, že by byl na něco tak koncentrovaný tlak jako v oblasti stavebního řízení, tam opravdu asi pracovaly i jiné vlivy.

4:00 Vy jste spokojený s tím, jak digitalizace stavebního řízení tři měsíce od jeho spuštění vypadá? - Tvrzení, která zazněla, jsou těžko uvěřitelná, protože nikdo z  těch politiků do toho nevidí tolik jako Ivan Bartoš. A Ivan Bartoš to řeší od rána do večera. Ten systém, tak, jak byl spuštěný, byl nedokonalý, ale fungoval. Spokojený rozhodně nejsem. Ale myslím si, že jsme si zasloužili seriózní jednání jakožto partner v koaliční vládě. A nikoliv to, že nám tam nejdřív nastrčí nějaké lidi k tomu, aby vysílali zprávy, že to budou zachraňovat, a aby nás ostřelovali přes média.

5:00 Ten systém funguje, to je potřeba říct a myslím si, že Ivan Bartoš by to měl ukázat a nenechat si dát tuto nálepku, že všechno je špatně, protože víte, kdo mu dává tu nálepku. Tu nálepku mu dává pan (Michal) Půr, to je lobbista, který je placený z peněz, které nikdo neví, odkud se vzaly. Nikdo neví, kdo pana Půra financuje. A tuhle nálepku živí političtí oponenti, naši koaliční partneři, kteří nám měli ve vládě pomáhat a veřejně tvrdili, že nám budou pomáhat systém zprovoznit. A nakonec nedali ani jeden úvazek na to, aby s tím někdo pomohl. Tahle dávka pokrytectví mě mrzí.

7:00 A co svědectví úředníků z různých stavebních úřadů, kteří říkali a popisovali novinářům, jak to nefunguje. Ti lžou, nebo neumí používat počítač, nebo proč říkají, že to vůbec nefunguje? - Jsou různé případy. Jsou ti, kteří byli zvyklí na starý systém, který se jmenuje Vita. Vita je součástí Unie ICT, kterou vede Zdeněk Zajíček za ODS. To je člověk, který se snažil překazit všechny naše digitalizační projekty, počínaje tím, že jsme vstoupili do vlády a my jsme chtěli, abychom konečně měli jako stát přehled nad tím, kde se zasekávají stavební řízení. - A ti úřednici si to tedy vymýšleli? - Někteří byli zvyklí na jiný informační systém a byla to pro ně nová věc. Jsou lidé, kteří na to nadávají, je to pro ně nepříjemnost. Já to chápu, to se zkrátka děje. Ale pak k tomu přistoupily politické vlivy, politici, třeba i ODS. Obcházeli radnice a říkali: „Nic se neučte. Stejně se vrátí zpátky Vita.“

8:00 A k tomu máte nějaké důkazy? - A proč si myslíte, že to tak není? (…) Jsou veřejně dohledatelné indicie, které ukazují, že se v ODS děje něco, co bude mít velký vliv. (ukazuje různé informace na síti X apod., pozn. red.)

10:00 A tohle jsou vaše zdroje, které stály za tím, že jste včera vystoupil na tiskové konferenci a řekl jste, že za odvoláním Ivana Bartoše je schůzka, na které byl Petr Fiala svými stranickými kolegy dotlačen k odvolání Ivana Bartoše? - To nejsou moje zdroje, ty zdroje mám z interních kuloárních informací, čili od lidí, kteří to mají přímo z vnitřku toho, co se dělo. To jsou moje zdroje a ty budu chránit.

11:00 Aktéři, které jste zmínil, že měli být na té schůzce, Martin Kupka, Martin Kuba, Zbyněk Stanjura a Jan Skopeček popřeli, že by se něco takového stalo. - Já jsem zmínil, že to byla schůzka. - Kdybych měla přesně citovat, zmínil jste jednání. - A v tom je ten rozdíl, protože slovo schůzka použil pan Kuba a spol. Ne já, já jsem použil slovo zákulisní jednání. - A když Martin Kuba říkal včera v Událostech, komentářích, že s premiérem vůbec nehovořil? - Tomu nevěřím ani nos mezi očima. Věřím svým zdrojům.

13:00 Z mého pohledu to byla taková Lánská schůzka a je škoda pro tuhle zemi, že to takhle funguje.

15:00 Takže se nechystáte za ty výroky omluvit. - Čtyři politici ODS mají vždycky větší pravdu než jeden Pirát.

18:00 Vy jste tři roky s ODS seděli ve vládě a říkali jste, že to je dobré, že vláda dělá dobré věci, že dobře funguje. A teď najednou vystoupíte s tím, že je tady jedno velké spiknutí. Kde se to vzalo? - V čem by to mohlo být? Není to náhodou v souvislosti s tím, že za rok se u nás chystají volby do Poslanecké sněmovny, což jsou nejdůležitější volby v zemi a je potřeba načasovat ten útok tak, aby vás zničili dostatečnou dobu před těmi volbami? To je přesně to, co se stalo.

20:00 Proč jste tři roky vládli s kmotry přebarvenými nafialovo? To vám nevadilo? - To nám teda pěkně vadilo, samozřejmě, že nám to vadilo, že tam jsou tyhle tlaky… - Já jsem hledala vaše výroky za ty tři roky, pane Michálku, kdy jste zmiňoval, že jsou to kmotři přebarvení nafialovo, a nebudete mi věřit, ale nenašla jsem ani jeden. - Když jste ve vládě, tak musíte držet basu a nemůžete vyvolávat neustále koaliční konflikty, které by poškodily tuhle zemi.

24:00 Jak bude probíhat váš odchod z vlády? - Nevím, přizpůsobíme se tomu, jak se bude vyvíjet situace. - Zavážete ministry, aby podali demisi? - Budeme fungovat jako jeden tým. Předpokládám, že to angažmá civilizovaným způsobem ukončíme.

25:00 Je varianta, že by vaši další dva ministři ve vládě zůstali? - To bude záležet na tom, jak se samozřejmě rozhodne naše celostátní fórum.

27:00 Jan Lipavský řekl, že bude respektovat politiku své strany, případně demisi podá a odejde z Pirátské strany. Je vám to líto? Vadí vám to? - Honza Lipavský je můj kamarád. To místo ve vládě si zasloužil. (…) Samozřejmě mě to mrzí.

31:00 Kdo by měl být předsedou Pirátské strany, už máte nějaké zájemce? - Myslím, že se zájemci ještě nepřihlásili. Je poměrně brzo, ten termín teď byl teprve vyhlášený, proběhnou volby a koho zvolí celostátní fórum, ten bude pokračovat.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované