Hlavní obsah

Je to žena, vnáší tam emoce, říká Výborný k výrokům místopředsedkyně

Hostem Ptám se já byl předseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marek Výborný.Video: Seznam Zprávy

aktualizováno •
Článek

Lidovci mají za sebou sjezd, od kterého si slibují restart strany a zvrat předvolebních preferencí. Své vedení obměnili tak důmyslně, až do čela vybrali hned dva své bývalé předsedy. Jaký mají plán pro záchranu strany?

Hostem Ptám se já byl staronový předseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marek Výborný.

Potápějící se lidovci se rok před sněmovními volbami pokoušejí o záchranu. Na víkendovém sjezdu v Olomouci si zvolili kompletně nové vedení. Předsedou se po zhruba pěti letech znovu stal ministr zemědělství Marek Výborný, který vystřídal dosavadního šéfa strany, vicepremiéra a šéfa resortu práce a sociálních věcí Mariana Jurečku.

S posilováním KDU-ČSL má pomoci nový první místopředseda a poslanec Pavel Bělobrádek, který stranu sám dříve vedl, a noví místopředsedové: starostka Kravař na Opavsku a Miss ČR a Miss Europe z roku 1995 Monika Brzesková (tehdy Žídková), náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník, náměstek ministra zahraničí Eduard Hulicius a poslanec Jiří Horák. Brzesková v rozhovoru označila stranu za „potápějící se Titanic“.

Kompletně obměněné vedení KDU-ČSL na sjezdu podpořilo pokračování spolupráce s ODS a TOP 09 v koalici Spolu. Podle aktuálního volebního modelu společnosti Kantar jsou lidovci pod potřebnou pětiprocentní hranicí pro vstup do Sněmovny.

Jak chce nový šéf lidovců přitáhnout voliče? A co by měla vládní koalice ve zbývajícím roce do sněmovních voleb ještě udělat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Přinese letošní sjezd KDU-ČSL zásadní změnu, ve kterou lidovci doufají? – Jsem přesvědčen, že ano. Nakonec nepamatujeme situaci, kdy by se absolutně změnilo vedení strany. Byť jsem jako ministr byl součástí toho týmu, ale všech šest členů předsednictva nebylo součástí minulého předsednictva. Takže ta změna tady je nesporná. Byť v osobě mé a v osobě třeba Pavla Bělobrádka je tady zjevná kontinuita a navazování nebo mix nějaké zkušenosti a nových tváří.

2:00 Jde mi o to, jestli jste přemýšleli o tom, nakolik si vaši voliči a veřejnost tohle vyloží jako nové směřování KDU-ČSL? Jestli si neřeknou: Nemají kde brát, poslali do čela strany staré tváře. – To by platilo v případě, že by celý ten tým byl nějakým recyklátem z minulosti, ale to takhle není. Je potřeba také vzít v potaz, že my jako lidovci neseme odpovědnost nejenom na půdě Sněmovny, Senátu, ale také na půdě vlády. A myslím, že by bylo nezodpovědné postavit celý tým jenom z nových tváří. (…) Jestli něco lidovou stranu skutečně šlechtí, tak je to schopnost nacházet nové tváře, a jestli najdeme víc podobných typů, jako je třeba Honza Grolich na jižní Moravě, tak si myslím, že i ten volební výsledek se musí dostavit.

4:00 Vaše nová místopředsedkyně Monika Brzesková řekla, že nastupuje na potápějící se Titanic. Také jste nastoupil na palubu potápějícího se Titaniku? – Ne, ne, ne, my nejsme potápějícím se Titanikem. Včera jsme o tom trochu debatovali na předsednictvu. (…) Musíme jednoznačně zlepšit naši komunikaci ve smyslu, jaká témata prezentujeme. To je naprosto zásadní. Já jsem jasně řekl, že politik tady není od toho, aby vychovával. A bohužel lidovcům tohle bývá někdy přisuzováno, že mají tendenci moralizovat, říkat, jak máte žít, s kým máte spát a podobně. Fakt ne.

5:00 A uvěří to voliči právě vám, předkladateli návrhu na zakotvení manželství coby svazku muže a ženy do ústavy? – Tak to bylo v nějaké situaci, já jsem to nepředkládal ad hoc, bylo to v minulém volebním období. Ta kapitola je uzavřena. – Nebylo to přesně tohle, kdy jste se snažili voliče vychovávat? – Tady ano, sebekriticky říkám, že v některých okamžicích jsme to v minulosti dělali všichni, včetně mě. Ale znovu říkám, jednak tohle je uzavřená kapitola, máme jasně definované partnerství, lidovci to podpořili, včetně práv, která jim mají náležet. Stejně tak tady zůstává v platnosti to, že manželství je svazek muže a ženy, a nebudeme se k tomu dál vracet.

5:30 Byla to chyba? – V té době to byla reakce na to, co přišlo. Tehdy bych to za chybu nepovažoval, považoval bych za chybu, kdybychom to téma dneska znovu vytahovali a považovali to za hlavní téma, které máme mít na praporu. Tak to opravdu ne.

7:00 Teď k vašem mandátu. Na sjezdu se trochu zadrhla i volba prvního místopředsedy, vy jste si přál na tu pozici Petra Hladíka. Ten neprošel.  Jsme demokratická strana, delegáti rozhodli. – Není to chyba, že jste vsadil na někoho, kdo měl tak malou podporu uvnitř strany? – To si opravdu nemyslím. Do toho se promítla celá řada dalších věcí. Sjezd demokraticky rozhodl. A je potřeba zdůraznit, že Petr Hladík zůstává součástí týmu coby ministr.

8:00 Takže to není žádná známka rozkolu uvnitř KDU-ČSL nebo toho, kde jste chtěli demonstrovat jednotu, ale trochu se to nepovedlo? – Tady se ukazuje to bohatství lidovců, že my nemáme jednoho kandidáta. Není to tak, že jeden šéf řekne ty, ty, ty a všichni takhle konají. Takže to si myslím, že je vlastně pozitivní informace pro voliče.

12:00 Proč do vedení nekandidoval hejtman Jan Grolich? Je to těžko pochopitelné, je nejúspěšnější volební tváří KDU-ČSL. Proč nechtěl do vedení strany?  On vám to vysvětloval tady v tom pořadu před měsícem. To je spíš otázka na Jana Grolicha. – Pro mě je to otázka na celou KDU-ČSL, proč někdo tak úspěšný nechce do vedení strany. Není tam jen předseda, ale i místopředsedové. – Věnoval jsem hodně času debatě s Janem Grolichem po krajských volbách, protože za mě platilo to, že on by byl volbou číslo jedna z  řady důvodů. Ale respektuji jeho rozhodnutí. I těm argumentům vlastně rozumím – velký mandát od voličů na jižní Moravě a jeho odpovědnost vůči voličům. (…) Bylo to jedno rozhodnutí a Honza Grolich táhne za jeden provaz.

13:30 Když si opět půjčím slova vaší místopředsedkyně Moniky Brzeskové, tak ta také řekla, že ji mrzí, že Jan Grolich nekandidoval, že to považuje za srabácké. – Nechci komentovat Moniku Brzeskovou a její dialog s Honzou Grolichem. – Proč ne? Je to vaše místopředsedkyně. – Řekli si to mezi sebou už na sjezdu. To není náznak nějaké nevraživosti. Možná že to je vlastně lidské. Tak ona je přece jenom žena. A i to je, bych řekl, důležité, že to není jenom chlapácká záležitost u lidovců. – Jak jste to myslel? Že je žena, tak to na začátek trochu popletla? – Ne, myslím, že tam vnáší, co je tam potřeba. A řekněme nějakou tu emoci, naštvanost vůči nám chlapům.

15:00 Co je důležité, Jan Grolich je na palubě. Táhneme společně za jeden provaz na jednom konci. To je to, co zajímá voliče. A ve finále bude důležité, abychom teď dokázali posledních deset měsíců komunikovat témata, která lidi fakt zajímají. Dostupné bydlení, to, aby rodiče měli kam dát děti do mateřské školy, aby žili ve městě, kde bude solidní ovzduší, aby se nemuseli bát, že nebudou mít veškerou občanskou vybavenost, kterou musí mít.

16:00 Nedoručili jsme všechno. Máme na to deset měsíců, všechno nezvládneme. Je potřeba si poctivě sednout a říct: Omlouváme se, ne všechno, co jsme slíbili, jsme splnili. To je bohužel realita.

18:00 Co jste řekli, ale nesplnili? – Nechci se úplně vracet do minulosti, znovu říkám, že musíme komunikovat důvěryhodně. Musíme také vědět, ke komu mluvíme, to je důležité. My nejsme catch-all party, my tady nebudeme pro všechny. Každý ze tří subjektů (koalice Spolu) míří na trochu jiné voliče. A my si musíme s kolegy jasně říct, že my jako lidovci se musíme nalézt v tom programu a musíme umět oslovit rodiče s dětmi, protože to jsou naši voliči, a lidi na venkově.

19:30 Ale co jste slíbili a nedoručili? – Nás teď čeká důležitá revize toho, co máme na stole. Nebude všechno z programového prohlášení vlády, co budeme schopni skutečně dotáhnout do konce. A některé věci si musíme teď říct, že je prostě necháme být. Jsou některá témata, která jsou velmi citlivá otázka, jako otázka národního parku Křivoklátsko a podobně. – Z toho tuším, že ten park tedy nebude. – Myslím, že není nutné to tlačit za každou cenu. Ale o tom musíme vést debatu s Petrem Hladíkem.

20:00 Co tiché víno? Jak vám pomohlo jako KDU-ČSL, pane předsedo? – To je stará věc, to už bych neotvíral. – Ale to je poměrně důležitá bitva tohoto volebního období, to jste asi nemohl čekat, že bychom to takto rychle přešli. – My jsme jasně řekli, že daňové zákony budeme jako vláda měnit jednou za volební období. To se také stalo v rámci konsolidačního balíčku, tam byla nějaká dohoda. Mohu znovu připomenout, že tato daň nikde v Evropě není. (…) Bylo to postaveno na spravedlivých argumentech.

21:00 Já se ptám, jestli vám to stálo za to, jestli máte pocit, že tohle téma bylo dobré, že to KDU-ČSL neublížilo? – Nebyla to jen KDU-ČSL, stejně tak se k tomu vyjadřovala třeba ODS, to je potřeba také říct. Z nějakého důvodu to bylo přišpendleno na lidovce. Nerozumím tomu. – Tak já jsem tady měla vašeho předchůdce pana Nekulu, který říkal: jen přes moji mrtvolu.

29:00 Dnes vás ve Sněmovně čeká první čtení státního rozpočtu, je to dobře sestavený státní rozpočet? Narážím na to, že Národní rozpočtová rada řekla, že není, že tam hapruje zhruba 50 miliard korun. – Je to správně sestavený rozpočet, a co je důležité, je to rozpočet prorůstový, investiční, nikdy v minulosti jsme nedávali tolik prostředků na investice, mimochodem. (…)  Kdo tedy neříká pravdu? – Tu garanci nese vláda, nikoliv Národní rozpočtová rada.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované