Hlavní obsah

Krásně se ukazuje ruská systematická lež, říká expert k útoku

Foto: Profimedia.cz

Ukrajina vlevo, Rusko vpravo, hlásá značka na hraničním přechodu nedaleko ruského města Sudža. V pozadí ukrajinská vojenská technika.

Článek

Svět začínal žít v přesvědčení, že nakonec Rusové na Ukrajině asi vyhrají. A oni zastihli Rusy naprosto nepřipravené, říká k ukrajinské ofenzivě analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek.

Operace ukrajinské armády v Kurské oblasti začala 6. srpna. Kyjev ji vysvětlil jako reakci na více než dva roky trvající ruskou vojenskou kampaň na Ukrajině. Podle vyjádření ministerstva zahraničí nemá Ukrajina zájem zabírat území Ruské federace. Experti se shodují, že cílem akce může být odlákání ruských jednotek z ukrajinské fronty.

„Rusové to nečekali. Nevím, jestli je to tím, že neměli dostatek informací z bojiště, nebo jestli si mysleli, že se Ukrajinci neodváží vstoupit na legitimní ruské území,“ řekl v Ptám se já Vladimír Votápek, analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul v Petrohradu.

„Tady se krásně ukazuje ta ruská lež, systematicky budovaná, že Krym je jejich a Donbas je jejich. Protože teprve teď, když Ukrajinci zaútočili na skutečně ruské území, tak všichni začali křičet: No, ale tohleto je naše území, sem Ukrajinci nesmí! Jinými slovy prozrazují, že to, co si napsali do ústavy, ta směšná referenda, ta lež, kterou budovali, ta se jim prostě rozsypala pod rukama,“ řekl v rozhovoru Votápek.

Celý rozhovor si můžete také pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu níže.

Jak hodnotíte ukrajinský protiútok na ruském území?

Ukrajinci zvítězili v propagandistickém slova smyslu, protože ruskému publiku ukázali, že Putin je nekompetentní. Svému publiku ukázali, že umí vítězit. A v neposlední řadě ukázali světovému publiku, že Rusko je možné porážet. My jsme až teď do toho útoku v Kursku žili po několik měsíců ve zpravodajském módu, že Rusové pomalu, tupě, za cenu velkých ztrát a velice tupého nerozlišujícího bombardování, postupují. A Ukrajincům nezbývá nic jiného než vždy počkat, až je to úplně rozbité, a pak se trošku stáhnout.

Videorozhovor s Vladimírem Votápkem.Video: Seznam Zprávy

A svět začínal žít v přesvědčení, že nakonec tedy Rusové asi vyhrají. Což bylo velmi nebezpečné i pro politickou sféru a pro další jednání o nějaké pomoci pro Ukrajince. A oni teď takovým tím drzým, řekl bych, po kozácku provedeným výpadem zastihli Rusy naprosto nepřipravené. Ukázalo se, že jich rozvědka naprosto selhala, že tam nemají žádné zálohy, že proti nim teď museli nasadit záklaďáky.

Takže Rusové to podle vás nečekali?

Zcela nepochybně to Rusové nečekali. Nevím, jestli je to tím, že neměli dostatek informací z bojiště, nebo jestli si mysleli, že se Ukrajinci neodváží vstoupit na legitimní ruské území. Tady se krásně ukazuje ta ruská lež, systematicky budovaná, že Krym je jejich a Donbas je jejich. Protože teprve teď, když Ukrajinci zaútočili na skutečně ruské území, tak všichni začali křičet: No ale tohleto je naše území, sem Ukrajinci nesmí! Jinými slovy prozrazují, že to, co si napsali do ústavy, ta směšná referenda, ta lež, kterou budovali, ta se jim prostě rozsypala pod rukama.

Jaké podle vás mohou být cíle téhle ukrajinské ofenzivy?

Především naprosto změnili narativ o ukrajinské válce, takže už si teď svět nemyslí, že Rusko musí zvítězit. Za druhé vyvolávají nespokojenost v Ruské federaci a zlepšení morálky na své straně. To je také cíl takové operace. A za třetí ničí ruskou vojenskou sílu, což je další a velmi důležitý cíl té operace. Ukrajinci jsou ve válce, takže musí zabíjet své nepřátele.

Jaký dopad tohle může mít na pozice Vladimira Putina nebo na náladu uvnitř Ruska?

Podlamuje to obraz Putina jako toho, který dokáže zařídit věci, který dokáže v té válce vyhrát, který dokáže ochránit Rusko. (…) Všechny jeho plány nebo sliby naprosto zkrachovaly. Nedělám si iluzi, že běžný ruský občan, volič si tohle uvědomí, dá si to dohromady a že vypukne nějaká všeobecná nespokojenost s Putinem. Ale stále čekám, kdy si to uvědomí aktivnější, vzdělanější část společnosti, ta, která je schopná něco podnikat, oligarchická vrstva společnosti. Stále mám naději, že válka skončí právě tím, že od Putina dá ruku pryč tady ta v uvozovkách elita.

Nicméně bylo by Rusko hrozbou i bez Putina?

Ano. Ale to je druhá věc, to je naše interní záležitost. Já nechci být příliš kritický vůči našim nebo evropským elitám, ale musím. My jsme nebyli připraveni na alternativu, že Rusko se stane takhle otevřeným agresorem, i když všechno na to ukazovalo. Evropa zavřela oči a odmítala to vidět. Putin potom stupňoval svoji agresivitu vůči Gruzii, odmítali jsme to vidět. Potom přišel rok 2014. Zase jsme to odmítali vidět, nebo z toho aspoň udělat nějaké konsekvence. Takže doufám, že i když tahle válka skončí –⁠⁠ a já bych si moc přál, aby skončila co nejdříve –,⁠⁠ tak se Evropa neukolébá.

Proč k té ukrajinské ofenzivě došlo zrovna teď? Není součástí dodávka těch dlouho slibovaných stíhaček F-16 nebo muniční pomoc?

(S pomocí Ukrajině) jdeme správným směrem, ale udělali jsme malý krůček. A bohužel to samé platí pro českou muniční iniciativu. To byl geniální nápad. Určitě to Ukrajině pomáhá, ale kde je milion granátů? Zatím není, zatím se bavíme o desítkách tisíc. Rozhodně je to lepší než nic, ale je to málo. Pro Ukrajinu je to stále málo, pozdě a často i špatně bohužel, takže zatím jsme se z toho nevymanili. Ale Ukrajinci převzali iniciativu bez nějaké velké konzultace se Západem, udělali tady ten kozácký výpad a donutili Rusy, aby improvizovali.

Bojíte se, že by se ta ofenziva mohla vůči Ukrajině obrátit?

To riziko tady existuje, ale já věřím tomu, že se to proti ní neobrátí. Věřím, že Rusku bude trvat zase několik týdnů, než vybuduje tu svoji obranu a než si vůbec shromáždí síly. Podle všeho se zdá, že oni skutečně nemají žádné významné zálohy, že teď tam nechávají bojovat záklaďáky. (…) My jsme žili v situaci, kdy se na půlce hranice bojovalo, tam byla fronta a půlka hranice byla jakoby klidná a všichni jsme se tvářili, že to je hranice, která teda nebude. Ne, mezi válčícími stranami neexistují státní hranice, mezi válčícími stranami existuje fronta. A to, že se na ní zrovna nestřílí, je možné. Ale to se může zítra změnit.

Nicméně jste zmínil, že by tam Ukrajinci mohli vydržet týdny, než se podaří Rusku zformovat obranné funkce.

Pokud si tam Ukrajinci vybudují dostatečné opevnění tak, aby pro Rusy bylo obtížné je dostat ven, tak jako nejpravděpodobnější scénář vidím to, že nastoupí zase to ruské tupé dobývání měst a vesnic. Když se podíváte na Ukrajinu, oni nedokážou obsadit vesnici nějakým manévrem inteligentně, oni ji rozbombardují, rozstřílejí z děl a z raketometů.

Ale rozstřílejí si takhle i své vlastní vesnice?

Já jsem přesvědčen, že si v tom Putin nebude vůbec brát žádné servírky. A jeho generalita bude postupovat takto i vůči vlastnímu území, což bude další dodatečný trumf pro Ukrajinu a pro jejich PR, pro jejich propagandu, protože ukážou, jak neschopné je ruské velení. Kdybych byl teď na ukrajinské straně, tak tam pošlu pár influencerů, kteří natočí ty vesnice a města, které mají pod kontrolou, aby bylo vidět, že je všechno v pořádku, že ti obyvatelé, kteří tam zůstali, nějak netrpí.

Protože až tam přijdou Rusové, tak to všechno rozstřílí, a pak přijdou jednotky FSB a ty se budou snažit tam vykonstruovat jakousi Buču s obráceným znaménkem. Oni budou hledat nějaké oběti a budou se snažit tvrdit, že tam ti „ukrofašisti“ udělali hrozné věci. A proto bych velice doporučil Ukrajincům, aby dokumentovali stav, který tam v současnosti je, aby zabránili tady té ruské lži.

Jak je to v tuhle chvíli s českou muniční iniciativou?

Ty informace nejsou zcela otevřené. Občas se dostane informace, že na Ukrajinu už dorazilo 50 000 granátů. Skvělé, ale ta očekávání jsou vysoká. Stovky tisíc nebo milion, to je to očekávání. Cokoliv je méně, není úspěch, to si musíme říct naprosto otevřeně. A tady máme dvě věci, jednak to, že Evropa i český obranný průmysl reaguje neuvěřitelně pomalu. My jsme už 900 dnů ve válce a já se ptám, jak se zvýšila výroba našeho obranného průmyslu, o kolik stovek procent víc vyrábíme střelného prachu ? To je jedna otázka.

A druhá, a to se propadám do nejčernějšího zoufalství, když vidím, že se na tom někdo snaží obohatit. Pokud někdo dodává Ukrajině dělostřelecké granáty za čtyřnásobek běžné ceny, tak je to naprostá tragédie a nechápu, kde jsou vlády, které tomu mají zamezit.

Já tady vidím naprostý nedostatek aktivity ze strany politiků. Jsem z toho opravdu zoufalý. Zatím to vypadá tak, že Ukrajinci tahají kaštany za nás z ohně a my jim v tom pomáháme mnohem méně, než bychom mohli a měli. Tady nejde jenom o to, že zvítězí Ukrajina. Díky tomu zachráníme světový řád. A pro Česko je životním zájmem, abychom ho ubránili. Pokud se rozpadne světový řád a to, co říká Rusko nebo Čína, že bude multipolární světový řád a ta spravedlnost nebude diktována jenom z jednoho centra, tedy z Washingtonu, to jinými slovy znamená, že oni si budou moct dělat, co chtějí.

Jsou v dohlednu nějaká vážně míněná mírová jednání?

Klíčové je to slovo „vážně“. Bylo by to skvělé. Problém je v tom, že Putin zatím nenavrhuje mírová jednání, on navrhuje kapitulaci Ukrajiny. Všechny jeho návrhy se rovnají kapitulaci Ukrajiny: Oni musí odevzdat své území, rezignovat na členství v NATO, zlikvidovat svoji armádu atd. Takovýmhle způsobem se jedná s poraženým protivníkem.

A teď navíc rozezlený Putin, když je zahnaný dokonce do kouta tou porážkou u Kurska, tak najednou odhazuje masky a říká: Žádné jednání nemůže být s tím zločinným ukrajinským režimem, který si dovolil vstoupit na naše území. To, že on už 900 dní zabíjí ukrajinské civilisty kdekoliv může, to jako kdyby neexistovalo v jeho realitě. Takže já momentálně nevidím nějaké mírové jednání.

Ještě před měsícem jednou z reálných variant bylo, že v USA zvítězí Donald Trump a že spolu s Putinem v podstatě donutí Ukrajinu ke kapitulaci. To znamená k míru výměnou za území. A bylo v jednání, jestli jim to osladíme nějakými bezpečnostními garancemi nebo následnými investicemi do rozvoje Ukrajiny. Ten rozdíl byl v tom, že jsme se bavili o kapitulaci Ukrajiny. Dnes se situace změnila. Vypadá to, že by Trump nemusel vyhrát, a pokud v USA bude vládnout dál demokratická administrativa, tak tam snad bude větší ochota podporovat Ukrajinu.

I když já si uvědomuji, že pro USA to ukrajinské bojiště je sekundární. Oni se připravují na konflikt s Čínou a naprosto legitimně říkají: Milá Evropo, ty se postarej o Ukrajinu, my se postaráme o Čínu. Jenže my stále spíme, pořád jsme se neprobudili, pořád se nechystáme na to skutečně převzít odpovědnost za tu ukrajinskou válku. Kdyby se to podařilo v Evropě, byl by to skvělý výsledek.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované