Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Jestli má koalice pokračovat i po roce 2025, musí razantně přidat, říká Lacina

Hostem speciálního volebního dílu Ptám se já byl místopředseda STAN Jan Lacina.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

Článek

Výsledek krajských voleb je prohrou vládní koalice. Hnutí ANO nezvítězilo jen ve třech z třinácti krajů, kde proběhlo hlasování. Co teď čeká pětikoalici?

Hostem speciálního vysílání Ptám se já ve volebním štábu Seznam Zpráv v sobotu 21. září v pražské Kavárně Na Boršově byl místopředseda hnutí STAN Jan Lacina.

Hnutí Andreje Babiše drtivě vyhrálo krajské volby. Zvítězilo v 10 ze 13 krajů a zopakovalo tak svůj úspěch z roku 2020. Navíc zisk ještě zvýšilo (posílilo o 114 krajských zastupitelů na celkových 292). Vyhrálo i ve Středočeském kraji, ale tam se druhé hnutí STAN pokusí zopakovat koalici se Spolu. „Jsme dva nositelé té sněmovní většiny. Myslím si, že by byla obrovská chyba, kdyby to dopadlo jakkoliv jinak,“ řekl ke středním Čechám Lacina.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Výsledek krajských a senátních voleb je podle Laciny vzkazem pro vládní koalici: „Je to jasný signál nejen pro nás, ale hlavně pro kolegy ze Spolu, případně pro Piráty, aby o ty voliče zabojovali.“

A připomněl, že je to podle něj STAN a jeho kampaň, která začala videem s předsedou Vítem Rakušanem, jež ukazuje možnou cestu pro ostatní vládní strany. „Mohli bychom být vzorem pro ostatní koaliční strany, aby za to vzaly podobně,“ myslí si Lacina.

Jak by měly vládní strany uspět ve sněmovních volbách? Jaká je teď pozice Starostů ve vládě? A měl by premiér vyhodit Piráty z vlády?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

0:30 My jsme slyšeli od kolegů, že se ve volebním štábu hnutí STAN bouchalo šampaňské. Tak vy slavíte? - To bylo z jednoho konkrétního momentu, protože pro nás je hodně důležitý Středočeský kraj a Liberecký kraj jako naše bašty.

1:44 Stihli jste si už potvrdit alespoň rámcově, že spolupráce v těch dvou krajích bude pokračovat? - Předpokládám, že Středočeský kraj je hodně blízko a myslím si, že by bylo hrozně zvláštní, kdyby tam nastala jakákoliv jiná koalice než STAN a Spolu. Bylo by to naprosto logické, protože my jsme jádrem vládní koalice. Jsme dva nositelé té sněmovní většiny. Myslím si, že by byla obrovská chyba, kdyby to dopadlo jakkoliv jinak. - To byl jasný vzkaz koalici Spolu… - Tak.

3:00 Myslím, že pokračujeme v tom trendu, který už ukázaly evropské volby. Totiž že jsme vlastně jedinou stranou z té pětikoalice, která jde nahoru. V evropských volbách jsme udělali lepší výsledek o 50 %. Sice jsou to jenom dva mandáty… - Tam jste si ale věřili na větší výsledek. - To si pamatuji. Tentokrát jsme si trošku dali studený ručník na hlavu a nepočítali jsme s tím potenciálem, který nám průzkumy ukazovaly velký, a tak jsme počítali realisticky s tím výsledkem. Takže co se týče počtu mandátů, tak jsme určitě spokojeni.

3:40 - Naši kolegové z vládní koalice dost dramaticky ztráceli, takže ten výsledek pro vládní koalici tak úplně dobrý není. Ona to není ta Paroubkova oranžová tsunami, co byla kdysi, kdy se vyměnili prakticky všichni hejtmani v republice, ale i tak je to vysoká vlna, kterou vyvolalo hnutí ANO. A myslím si, že z těch 13 krajů to promění v osm hejtmanů.

4:50 Takže ostatní vládní strany táhnou koalici dolů? - Ne, já to trošku zklidním, protože není dobré pouštět ten podtón nahoru. Vysvětlím, jak jsem to myslel u krajských voleb. Účast byla asi 32 % a k těm celostátním chodí prostě dvakrát tolik voličů, takže tady je ještě jednou 2,5 milionu voličů. A je to jasný signál nejen pro nás, ale hlavně pro kolegy ze Spolu, případně pro Piráty, aby o ty voliče zabojovali.

5:00 Jak budete bojovat? - My jako Starostové už od ledna jdeme docela do plných. Snažíme se definovat svoji politiku: Tlačíme před sebou euro, podporujeme důchodovou reformu, kterou připravil Marian Jurečka, je tam celá řada dalších norem. My jako Starostové se snažíme vysvětlovat to veřejnosti co nejsrozumitelněji. To začala ta spanilá jízda Víta Rakušana po těch hospodách a na té vlně do určité míry jedeme. Mohli bychom být vzorem pro ostatní koaliční strany, aby za to vzaly podobně.

8:20 - Bez silného hnutí STAN nebude tato vláda mít repetici. My bychom rádi v roce 2025 sestavovali na stejné nebo podobné bázi tu příští vládu. Víme, že k tomu musí být silný STAN. My víme, že budeme muset udělat výrazně přes 10 %.

9:00 Jaký recept byste nabídli dalším vládním stranám, aby se ten celkový výsledek vládních stran zlepšil? - Já vám ten recept tady od stolu nabídnout prostě neumím. Je to tak, že teď jsme dostali vysvědčení. To vysvědčení je dostatečně výmluvné. Jestliže tato koalice má ambici pokračovat po roce 2025, tak musí razantně přidat. Já vždycky říkám takovou jednoduchou metaforu: z trojky na šestku. V tom autě prostě zdvojnásobit rychlost a jít do toho na plné pecky.

12:30 Jaké kroky vládní koalice by mohly být to, co by mohlo pomoci v příštích sněmovních volbách? - My jsme zastavili hrůzostrašný rozvrat státního rozpočtu. Ono to není úplně vidět, ale tak, jak jsme to zdědili, to bylo hořící auto, které jelo z kopce, a nám se ho podařilo uhasit. Stále jede z kopce, ale už se neřítí. To nevím, jestli veřejnost ocení, ale ten trend tam je.

17:50 Stojí za špatným výsledkem Pirátů nezvládnutá digitalizace stavebního řízení? - Nepochybně. Piráti se etablovali ve veřejném prostoru jako specialisti na digitalizaci a na modernizaci tohoto státu. Vzali si tenhle velký, těžký a komplikovaný úkol a vše nasvědčuje tomu, že ho ne úplně zvládli. A v politice strašně snadno dostanete vítr do plachet a vyletíte vzhůru. A jak se ukazuje, tak velmi snadno zahučíte pod vodu. A já se jenom přiznám, že v jejich situaci bych v tuto chvíli nechtěl být.

19:25  Nenapadlo vás, že byste měli Piráty z vlády vyhodit, protože nezvládli digitalizaci stavebního řízení? Netáhne vás to jako vládu ke dnu? - Ne. Já myslím, že se jenom přeskupují liberální hlasy. Petr Fiala by musel vyhodnotit, jestli se tahle vláda má zbavit relativně velmi úspěšného ministra zahraničí Jana Lipavského, který má veškerý respekt nejen u nás, ale řekl bych, že i v zahraničí. A potom ještě musím říci, že velmi nenápadným členem vlády je ministr, který má na starosti Legislativní radu vlády.

20:00 Velmi nenápadným členem, ano. Možná bychom mohli říct aspoň jeho jméno. Co myslíte? - Teďka zrovna… (zadrhává se) - Já jsem vás chtěla vyzkoušet, jestli si ho vůbec pamatujete! - Pomozte mi. (smích) - To je skutečně nenápadný člen vlády. Myslíte pana Šalomouna. - Pana Šalomouna.

21:00 - Chtěl jsem říct, že Petr Fiala by musel přemýšlet o tom, jestli je dobré tuto symbiózu v tuhletu chvíli bourat. Já si myslím, že ne, protože jedna ze silných stránek té vlády je to, že v takhle širokém vějíři je schopna to táhnout relativně dlouho a bez větších konfliktů.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované