Hlavní obsah

Reagovali jsme včas. Ministrova slova jsou nesmysl, brání se primátor Opavy

Hostem Ptám se já je primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Video: Seznam Zprávy

Článek

Opava podle ministra životního prostředí Petra Hladíka pochybila v reakci na letošní povodeň. Město podle ministra pozdě spustilo evakuace. Jsou jeho slova pravdivá? Proč a jak se Opava na velkou vodu chystala?

Hostem Ptám se já je primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Česko už čtvrtým dnem sužují ničivé povodně, které přinesly extrémní deště. Záplavy nejvíce zasáhly sever Moravy, kde mají povodně tři oběti. Kromě obcí na Jesenicku zažili velmi dramatické chvíle například i obyvatelé Opavy. Podle jejího primátora Tomáše Navrátila město postihla katastrofa v ještě větším rozsahu než při povodních v roce 1997.

Radnice proto očekává také výrazně větší škody, které odhaduje na miliardy korun. Zničená je podle primátora sportovní hala, fotbalový stadion, městské sady nebo historický areál koupaliště. Stovky lidí mají zničené domovy.

Opava patří k nejvíce postiženým městům v Moravskoslezském kraji. Pod více než stoletou vodou se o víkendu ocitlo několik okrajových částí, včetně sídliště Kateřinky (kde žije 12 tisíc lidí). Radnice se sice pokoušela organizovat evakuaci, část lidí ale i přes výzvy policie a hasičů neuposlechla a odmítla své domovy opustit.

Průběh evakuace v Opavě a v Krnově kritizoval ministr životního prostředí Petr Hladík: „My jsme to 24 hodin dopředu věděli, hydrometeorologové to přesně spočítali a musím říct, že se nemýlili ani o kousek. Mohli (Opava a Krnov) využít 24 hodin pro to, aby ti lidé odjeli, aby tam evakuace byla rapidnější.“

Selhala Opava během evakuace obyvatel? Mohlo něco ničivé záplavy v oblasti odvrátit? A proč by podle primátora Navrátila měla vláda odložit krajské a senátní volby?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Výběr toho nejzajímavějšího, co zaznělo v rozhovoru:

1:00 Co říkáte na slova ministra životního prostředí Petra Hladíka, která řekl včera v Ptám se já, že Opava a Krnov nevzaly vážně včasná varování, která dostaly od vlády, a málo a pomalu reagovaly? - Za nás je to nesmysl. My jsme reagovali včas, už ve čtvrtek jsme informovali lidi, aby odváželi svá auta. Od pátku od rána se pytloval písek. Vymysleli jsme aplikaci, kde si lidé mohli zadat svoji adresu a přesně viděli, jestli se jich ta záplava bude týkat. Jezdil evakuační autobus i policie s výzvou k evakuaci.

2:30 - Takže tato vyjádření jsou za mě nepravdivá. Já se vůči tomu ohrazuju. Myslím si, že jsme zareagovali včas a u nás v Opavě nikdo netonul. Doma zůstali pouze ti, kteří evakuováni být nechtěli.

2:50 Právě na ty evakuace ministrova kritika mířila, protože říkal, že jste evakuace měli začít dříve, že potom zbytečně musely zasahovat záchranné jednotky. - Chtěl bych poděkovat lidem, že spolupracovali, přeparkovali auta. Hasiči pak neměli problém do těch lokalit zajíždět. Někteří zůstali doma, ale jenom proto, že možná čekali do poslední chvíle, zda se něco nezmění. A že ta řeka prostě nevyteče, protože se udělala spousta úprav břehu. Ale nevěřili do poslední chvíle, že se vylije řeka v Kateřinkách. Těch zásahů bylo hodně, ale nebyly složité.

4:50 Jaké jste měli informace od centrálních úřadů? - Dostávali jsme průběžné informace, pracovali jsme s povodňovou mapou, sledovali průtoky řek. Neměli jsme aktuální informace z Povodí Odry, prostě očekával jsem, že ty informace budou častější. Ty kulminace nám neseděly, protože se stále posouvaly, i to vylití řeky, které predikovaly, tak bylo posunuté o několik hodin.

Volební štáb Seznam Zpráv

Seznam Zprávy chystají volební studio, kam můžete přijít i vy. V sobotu 21. září od 13:30 budeme na pražském Boršově společně sčítat hlasy v krajských a senátních volbách a natočíme živé speciály vašich oblíbených podcastů. Chcete být u toho? Stačí vyplnit registrační formulář a zarezervovat si místo. Představí se vám podcasty Ptám se já, 5:59, Ve vatě, Vlevo dole a Šťastné pondělí. Těšíme se na vás!

6:20 Udělal byste dnes něco jinak? - A vždycky se můžeme poučit a vždycky se dá něco udělat lépe. Nemyslím si ale, že ten zákrok byl špatný. Chtěl bych pochválit krizový štáb, integrované složky. Policie i hasiči reagovali, byli na místě, vyzývali, pomáhali, byli nachystáni s čluny. Prostě u nás v Opavě to zafungovalo skvěle a myslím si, že díky té přípravě nejsou ty škody tak fatální.

7:00 Voda ještě úplně neopadla, ale jak to vidíte se škodami? - Škody jsou obrovské, takovou katastrofu jsme na Opavsku ještě nezažili, byla to více než stoletá voda. Je poničeno více než 12 tisíc domácností. Škody vidím na miliardy. Máme zasaženou základní infrastrukturu, zničené firmy, zničené baráky. A je to totální devastace hlavně v těch oblastech, které se vylily.

8:20 Jakou pomoc teď nejvíce potřebujete? - Jsou to technické prostředky, my potřebujeme urychleně vyklízet nemovitosti, aby se nám nešířily nějaké infekce. Potřebujeme vysoušeče, čerpadla, lopaty, smetáky. Dnes jsme nasadili armádu, máme zhruba 22 lidí z armády, máme šest nákladních aut. Dnes připravíme mobilní stan, kde budeme vydávat jídlo, a také tam bude elektrocentrála.

9:40 - Bylo by dobré, aby dobrovolníci nejezdili živelně. Vítáme každou pomoc, ale poprosil bych: máme na to uvedenou schránku a e-mailovou adresu (dobrovolnici@opava-city.cz), kde koordinujeme veškerou pomoc. Všechny informace jsou na webu opava-city.cz/povodne. Každý, kdo se nám ozve, tak se mu ozveme zpět.

12:00 Budete sankcionovat lidi, kteří se odmítali evakuovat? Za mě ne, protože se dokážu vcítit do těch lidí a chápu, nikdo z nich to nedělal naschvál. Byli to lidé, kteří si mysleli, že ta katastrofa nebude taková, a zkrátka se ta situace změnila, oni to nevyhodnotili správně.

16:00 Vy jste byl jedním z těch, kteří veřejně vyzývali k odložení krajských a senátních voleb. Ty se ale o tomto víkendu konat budou. Jako Opava, zajistíte jejich řádný průběh? - Uděláme pro to všechno, v této chvíli to neumím zaručit. Stát se k tomu vyjádřil tak, že nám dá složky integrovaného systému, že pomohou vojáci a hasiči. Já si myslím, že jsou teď potřeba úplně k jiným zásahům. Za mě je to od vlády nezodpovědné. Já sám kandiduji a já na toto neapeluji, teď moje kandidatura není pro mě důležitá. Lidé se nám odhlašují z volebních komisí, protože řeší, co vůbec bude s jejich životy a kam se vrátí.

18:00 Jak byste si představoval odložení voleb? Protože je to dost komplikované a odborníci upozorňují, že by mohla být zpochybněna jejich regulérnost. - Úplně stejně můžou být napadnuté volby, které proběhnou, jestliže nebudou mít lidé možnost se k volbám dostat, nebudou mít informace, kde jsou volební místnosti. Protože my nemáme možnost lidem, kteří se evakuovali nebo jsou v záplavových oblastech, tu informaci vůbec sdělit.

20:00 Jak teď budete zajišťovat volby? - Volební štáb se od rána rozjel v plné síle, kontroluje volební místnosti a hledá náhradní. Mapujeme situaci a komunikujeme s ČEZ a teplárnami, protože musíme najít budovy, které budou pod proudem. Už máme variantu B a sháníme elektrocentrály.

21:20 Máte náhradní scénář, jak sehnat náhradníky do volebních komisí? - Uděláme pro to vše. Vyzýváme i dobrovolníky, abychom případně doplnili ty minimální počty volebních komisí.

24:00 Vy sám v senátních volbách kandidujete. Můžete vyloučit, že vy osobně byste si po těch volbách stěžoval na jejich regulérnost? - Budu respektovat výsledky voleb, nejsem člověk, který by takové věci napadal. Když neuspěju, neuspěju, prioritně mě teď zajímá Opava, abychom ji dali do pořádku.

25:00 Jste jedním z těch, kteří kritizují, že nestojí přehrada Nové Heřminovy, která podle odborníků mohla pomoci Opavě či Krnovu. Čí je to chyba, že ta přehrada není? - Jsou různé organizace, které to bojkotují, a samozřejmě lidé, kteří tam žijí. Je to nějaký legislativní proces, který musí proběhnout. A za 20 let to neproběhlo a já jsem přesvědčen o tom, že tohle jsou přesně ty věci, kde musí zasáhnout legislativa, která musí být nadřízená a musí se týkat většiny obyvatelstva.

26:00 Ať se přijdou podívat obyvatelé Heřminov, jak to vypadá v Opavě. Já jsem přesvědčen o tom, že kdyby ta přehrada byla postavena, tak k té záplavě by nedošlo. Pokud neukotvíme do legislativy, že nároky většiny prostě jsou důležitější, že se jedná o životy, tak to nikdy nezměníme.

28:00 Nepsal jste třeba svému stranickému kolegovi Richardu Brabcovi, který byl osm let ministrem životního prostředí a s tou přehradou nedokázal udělat nic? - Já jsem v této chvíli ještě nereagoval, na to vůbec nebyl čas, abych toto řešil. Určitě se k tomu vrátím, budu to s kolegy určitě řešit.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované