Hlavní obsah

Kdo je tady prezident? Ptám se já vyzpovídalo Pavla, Nerudovou a Středulu

Hosty speciálu Ptám se já byli prezidenští kandidáti Petr Pavel, Danuše Nerudová a Josef Středula.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Prezidentské volby se blíží, proto si moderátorky Ptám se já do pražského Kina 35 pozvaly několik kandidátů, o kterých se v posledních týdnech nejvíce mluví.

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Median by v prvním kole prezidentských voleb svedl těsný souboj o první místo generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš, který pozvání Seznam Zpráv do speciálního vysílání Ptám se já – Kdo je tady prezident? v pražském Kině 35 nepřijal.

Těsně za nimi se v současnosti drží ekonomka Danuše Nerudová. Favorit současného prezidenta Miloše Zemana předseda ČMKOS Josef Středula se zatím pohybuje na páté příčce.

První kolo voleb je přitom už v polovině ledna. Kandidáti tak mají dva měsíce, aby přesvědčili možné voliče. Jak to chtějí udělat? A vzali by si ve výkonu funkce příklad ze současného prezidenta?

+16

„Ráda bych podporovala rovné příležitosti. To není jen muži versus ženy, to jsou regiony versus města. To je oblast, kterou v ČR moc neotvíráme. Ale 80 % lidí v ČR žije na venkově. Budu to stavět na rovných příležitostech a je jedno, jestli je to muž, nebo žena,“ řekla Danuše Nerudová.

Dodala, že si uvědomuje, že prezident má omezené pravomoci, ale stále může nastolovat důležitá témata ve Sněmovně i mezi vládními představiteli. Vadí jí přitom, že současný prezident Miloš Zeman těchto možností příliš nevyužívá.

Jisté výhrady k současnému prezidentovi má dokonce i Josef Středula, kterému Zeman vyjádřil podporu.

„Miloš Zeman před sebou má ještě několik měsíců a já doufám, že řadu věcí ještě napraví – ať už je to otázka vztahu k Rusku, Číně, nebo ukrajinskému konfliktu, to udělal skutečně skoro na poslední chvíli. Ale myslím, že první volební období byl Zeman dobrým prezidentem, to druhé volební období je už horší. Opravdu horší,“ přiznal.

Středula dodal, že není členem žádné strany a k politikům má obecně specifický vztah. „Ocením, když udělají věci dobře, ale jsem kritický, když udělají něco špatně,“ vysvětlil.

Na to, že není politickým kandidátem, upozornil také generál ve výslužbě Petr Pavel. Podle něj nebýt politikem je naopak výhoda.

„Rozhodně bych nechtěl dalšího takového politika, jako je Miloš Zeman. Prezident nemusí být celoživotním politikem. Já jsem se na rozhraní politiky i v mezinárodní politice pohyboval dost dlouho na to, abych věděl, jak funguje, abych měl řadu kontaktů, které mohu využít. Ale ne zas tak dlouho, abych si vytvořil vazby, které mě budou zatěžovat,“ řekl v rozhovoru.

Záznam celého speciálu podcastu Ptám se já s názvem Kdo je tady prezident? si můžete pustit v úvodním videu. Jednotlivé rozhovory s Josefem Středulou, Danuší NerudovouPetrem Pavlem najdete na našem webu i ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované