Hlavní obsah

Já s nimi nevládl, já byl v Senátu, říká k Pirátům kandidát na předsedu

Hostem Ptám se já byl kandidát na předsedu Pirátů Lukáš Wagenknecht. Video: Seznam Zprávy

Článek

Piráti mají prvního vážného zájemce o vedení strany. Končící senátor Lukáš Wagenknecht vyslyšel výzvy kolegů a rozhodl se kandidovat. O post šéfa strany usiloval už v roce 2022, tehdy ale neuspěl. Co chce Pirátům nabídnout teď?

Hostem Ptám se já byl kandidát na předsedu Pirátů Lukáš Wagenknecht.

Končící senátor Lukáš Wagenknecht, který oznámil svou kandidaturu na předsedu Pirátů minulý týden. „Můžeme se buď litovat a hledat chyby všude jinde, nebo se z minulosti poučit, sebrat se a postavit se realitě čelem. A zaměřit se na řešení reálných problémů lidí v naší zemi. Lidí, kteří mají dost elitářského chování politiků a ztrácí víru v systém. Máme na to, nabídnout voličům nejlepší opoziční stranu,“ uvedl Wagenknecht ve své kandidátské řeči na stranickém fóru. Vybojovat by chtěl dvouciferný volební výsledek.

Piráti oznámili odchod do opozice po odvolání jejich lídra Ivana Bartoše z vlády. Strana současně hledá nové vedení, protože po neúspěchu v krajských volbách v září rezignovalo celé předsednictvo. Nové mají Piráti vybírat 9. listopadu.

Wagenknecht bude usilovat o post v čele Pirátů podruhé. Bartoše se pokusil vystřídat už v roce 2022, kdy ve druhém kole na sjezdu získal 265 hlasů, vítězný Bartoš 662. Letos v září pak Wagenknecht neúspěšně obhajoval senátorské křeslo v obvodu v Praze 8, kde skončil těsně třetí za Zdeňkem Kučerou (ANO) a vítězkou voleb Vladimírou Ludkovou (ODS).

Proč se Lukáš Wagenknecht rozhodl přijmout nominaci na předsedu Pirátů? A co musí strana podle něj dělat, aby se udržela na politickém výsluní?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Co vás láká na tom, vést Piráty? - Já to vnímám jinak. Mám to tak, a to mám po své babičce, že když člověk někdy dostane ránu, tak je potřeba se zvednout a jít dál. To je taková moje vnitřní motivace. (…) Vyhrálo hnutí ANO na plné čáře v celé republice. Tak bychom se měli zvednout a začít pracovat. O to víc, aby to příští rok nebylo ještě horší.

3:00 Jakou roli ve vašem zvažování kandidatury hrálo to, že se vám teď nepodařilo obhájit senátorský mandát? - Beru to s pokorou a s respektem k voličům. V tom obvodě jsem opravdu pracoval šest let hodně s voliči, s jejich problémy. Dopadlo to, jak to dopadlo. Je potřeba nové paní senátorce poblahopřát, rád jí předám tu agendu, kdyby o to měla zájem. V tom jsem opravdu pokorný.

3:30 Teď řeším hlavně stranu samotnou, to znamená kolegy piráty a pirátky, jak to oni vnímají. Zatím ta podpora vypadá relativně pozitivně, ale to neznamená, že to tak dopadne. Jsem kandidát a bude jich určitě více, uvidíme.

5:00 Kde podle vás leží hlavní příčina několika volebních neúspěchů Pirátů? - Já bych udělal tlustou čáru. Hlavně se v té minulosti nějak nebabrat. To nemá smysl. Chyby se stanou a člověk se z nich musí poučit. Primárně je potřeba bavit se s voliči.

5:30 A ta moje otázka, kde byly podle vás chyby? - Vyhrál to pan Babiš, neprohráli pouze Piráti. Myslím, že prohrála celá koalice. Krajské volby jsou vždycky volby v polovině volebního období, které dávají nějakou zpětnou vazbu. Já nejsem politolog, ale určitě myslím, že je potřeba se více věnovat voličům a jejich problémům.

6:00 Proč se nepodařilo alespoň trochu stranu oživit nebo restartovat v tom krátkém mezidobí mezi evropskými a krajskými volbami? - Teď jsem neviděl žádné analýzy. Jsem auditor, ekonom, rád vidím data a pak se o nich bavím. Ty věci jsem neviděl, takže nevím. - Volební výsledky jsme viděli. - Až ta data budu mít v ruce, pak se k nim budu vyjadřovat. V tuto chvíli říkám: pojďme dál, pojďme ty věci komunikovat lépe.

8:00 V roce 2022, když jste kandidoval poprvé na předsedu Pirátské strany, tak jste říkal, že pro budoucí úspěchy strany je důležité, jak vaši ministři zvládnou klíčové úkoly a že právě Ministerstvo pro místní rozvoj je zásadní. Ministerstvo pro místní rozvoj rovná se v tuto chvíli digitalizace stavebního řízení. Uškodila vám? - Ministerstvo pro místní rozvoj má hlavně strukturální fondy, to je jedna z jeho hlavních agend, pak tam má územní rozvoj, to znamená podpora obcí a krajů, podpora bydlení a tak dále. Není to pouze tato agenda (digitalizace stavebního řízení). A opět říkám, stalo se. Já se tady teď v tom už nechci hnípat. Pojďme dál.

9:00 Premiér Petr Fiala se rozhodl odvolat Ivana Bartoše, vašeho odcházejícího předsedu, z vlády právě kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Piráti tvrdí, že to je zástupný důvod, hovoří o kmotrovské ODS. Slyšeli jsme to na té emotivní tiskové konferenci. Jak to vnímáte vy? - Myslím, že ty emoce je potřeba teď uklidit a fakt jít dál. Nevidím dovnitř toho celého problému, já jsem u toho nebyl, tak to nemůžu komentovat. Za mě jsem rád, že aspoň nějaká snaha o nějakou změnu tady byla. Ale nějaká chyba se stala, pojďme ji napravit.

9:30 A digitalizace stavebního řízení je chyba? - Tak asi úplně to nefunguje, to je objektivně pravda. Na druhou stranu se hodně práce odvedlo, to je taky potřeba říct. (…) Tam byla hlavní věc časová souslednost, která tam byla nějak nastavená. Byl tam spěch na to, aby to bylo financovatelné z evropských fondů. A tam byla ta časová past. - A s tím nešlo nic dělat, nemohl to Ivan Bartoš nějakým způsobem změnit? - To jsou otázky na pana Bartoše, já jsem u toho nebyl. Mě tam mrzel ten proces toho odvolání, jak to probíhalo, bylo to takové trochu bizarní.

10:00 Pro co jste hlasoval ve vnitrostranickém hlasování, abyste odešli z vlády, nebo zůstali? - Byl jsem pro odchod z vlády.

10:30 A jak jste vnímal tu komunikaci vašich pirátských kolegů, když tedy říkali, najednou začali na tu vládu nadávat, najednou se zdálo, že všechno bylo celou dobu špatně. Je to uvěřitelné z vašeho pohledu teď hovořit o kmotrech, když jste s nimi tři roky vládli. - Já jsem s nimi tři roky nevládl, já jsem byl v Senátu, já jsem hodně návrhů, které přicházely i z vlády, třeba jakoby nepodpořil, třeba se týkaly hypotéky, pamatujete, teďka se nám ty hypotéky trochu zdražily. Za mě je podstatné asi už jako v těch emocích nebýt. A pojďme pracovat.

10:45 A vy se trochu tváříte, jako byste s nimi neměl nic společného. - To není pravda. - Když říkáte, já jsem s nimi nevládl. Pirátská strana s nimi vládla, vy jste člen Pirátské strany, teď kandidujete na předsedu. - Já jsem byl senátor Parlamentu České republiky. (…) Já jsem nebyl člen vlády, nebyl jsem ministr. - Ale vaše strana ano, na to se přece ptám. - Myslím, že to bylo hodně v emocích, já bych to takhle nekomunikoval. Je potřeba už ty emoce zchladit a jít dál a dělat svoji práci. V tuto chvíli opoziční.

14:00 Je to něco, co bude Piráty teď tížit, že jste v té vládě byli? Bude se vám to teď špatně komunikovat a vysvětlovat, nebo ne? - Piráti budou mít svůj program, který budou komunikovat, pořád konstruktivní. Budou ho komunikovat se svými voliči. Proč by mělo?

16:00 Jan Lipavský, donedávna člen Pirátské strany, ve vládě po odchodu Pirátů zůstal, současně s tím Pirátskou stranu opustil. Jak tohle vnímáte? - Je to jeho osobní rozhodnutí. Já to nebudu komentovat. Nechává mě to docela chladným.

16:030 Piráti si po odchodu do opozice zvolili jako svoje heslo „lepší opozice“. Co to podle vás je? - Já jsem to heslo nevymýšlel. A já říkám, já mám Piráty 2.0, to znamená, pojďme se posunout dál a řešit ty věci do budoucna. Asi tím myslí, že v té opozici odpracují svoji práci, kterou mají. Myslím, že když byli v opozici v minulosti, tak ukázali, že jsou hodně pracovití. To si myslím, že každý viděl a myslím i kvitoval. A v té práci se teď bude pokračovat dál.

23:00 Pojďte mi, prosím, zkusit říct tři své hlavní programové priority, na kterých by podle vás Piráti měli stavět. - Transparentnost, podpora drobného a středního podnikání, podpora oblasti rodin, ať jsou třeba singels, nebo jsou ty rodiny kompletní. Podpora seniorů.

25:00 Jan Lipavský, když ještě byl členem Pirátské strany, řekl po prvním kole senátních voleb a po volbách krajských, že Piráti „by se měli zbavit komoušů a zavřít svoje vnitrostranické fórum“. S tím souhlasíte, nebo ne? - Odsuzuji komunistický režim, stejně jako fašistický režim. Určitě žádného člena komunistické strany v Pirátech neznám. Pokud by tam nějaký byl, tak myslím, že v té straně nemá co dělat, ale já tam žádného takového neznám. - Myslíte, že myslel členy komunistické strany? - Nevím, co myslel pan Lipavský. Já ho nebudu interpretovat, měl by to vysvětlit on.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované