Hlavní obsah

Ukrajinci udělali kozácký výpad a Rusové to nezvládají, říká expert

Hostem Ptám se já byl analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek. Video: Seznam Zprávy

aktualizováno •
Článek

Rusko podle ukrajinských zdrojů stáhlo některé jednotky z jižní Ukrajiny a vrátilo je na své území, kde by se měly pokusit odrazit vpád ukrajinských sil v Kurské a Belgorodské oblasti. Co Ukrajina operací na ruském území sleduje?

Hostem Ptám se já byl analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek (Piráti).

Útok ukrajinských jednotek na ruské území i po týdnu pokračuje. Po Kurské oblasti vyhlásila nouzovou situaci sousední Belgorodská, která podle tamního gubernátora čelí ostřelování ukrajinskými ozbrojenými složkami. Situace je podle něj mimořádně obtížná a napjatá. Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek zničila 117 ukrajinských dronů a čtyři balistické rakety nad příhraničními oblastmi, včetně Kurské a Voroněžské. Ukrajinská protivzdušná obrana v noci sestřelila o stovku dronů méně.

Operace ukrajinské armády v Kurské oblasti začala 6. srpna. Kyjev ji vysvětlil jako reakci na více než dva roky trvající ruskou vojenskou kampaň na Ukrajině. Podle vyjádření ministerstva zahraničí nemá Ukrajina zájem zabírat území Ruské federace. Experti se shodují, že cílem akce může být odlákání ruských jednotek z ukrajinské fronty.

A Rusové podle mluvčího ukrajinské armády Dmytra Lichovyje skutečně stahují část vojáků ze Záporožské a Chersonské oblasti. Ruské úřady také v pondělí uznaly ztrátu 28 obcí v pohraničí Kurské oblasti, Ukrajinci podle nich mají pod kontrolou zónu o šířce 40 kilometrů a hloubce 12 kilometrů. Moskva přesto neustává v útoku na Ukrajinu. Podle serveru Politico se soustředí na Pokrovsk a další města v Doněcké oblasti.

Jak daleko ukrajinská operace zajde? A v jaké kondici je po 900 dnech války Rusko?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jaké pocity jste měl, když jste se dočetl v médiích poprvé informaci o něčem tak nečekaném, jako je ukrajinská ofenziva na ruské území? - Byl jsem mile překvapen. Měl jsem takové jemné mrazení, jestli to náhodou nebude průšvih. Protože takový výpad do hloubi nepřátelského území samozřejmě je riskantní z vojenského hlediska. Ale hned od prvních hodin bylo vidět, že to měli Ukrajinci velice dobře propočítané a rozmyšlené.

1:30 Zatím není žádný důvod se domnívat, že jim hrozí nějaké obklíčení, nebo zničení té úderné skupiny, což je skvělé. A den za dnem vidíme, že dosahují svých cílů. Že prokazují před celým světem, že ruská armáda nezvládá obranu svého území, že není schopná reagovat v řádu hodin nebo i dnů. Protože už jsou tam osmý den a Rusové se stále nezmohli na nic. Akorát neustále hlásí, že vítězně bojují s ukrajinskými jednotkami. Ale to jejich vítězné bojování se posouvá stále do ruského území.

3:00 Oni (Ukrajinci) zvítězili v propagandistickém slova smyslu, protože ruskému publiku ukázali, že Putin je nekompetentní. Svému publiku ukázali, že umí vítězit. A v neposlední řadě ukázali světovému publiku, že Rusko je možné porážet. My jsme až teď do toho útoku v Kursku žili po několik měsíců ve zpravodajském módu, že Rusové pomalu, tupě, za cenu velkých ztrát a velice tupého nerozlišujícího bombardování, postupují. A Ukrajincům nezbývá nic jiného než vždy počkat, až je to úplně rozbité a pak se trošku stáhnout a zase se trošku stáhnout. A svět začínal žít v přesvědčení, že nakonec teda Rusové asi vyhrají. Což bylo velmi nebezpečné i pro politickou sféru a pro další jednání o nějaké pomoci pro Ukrajince.

5:00 Ukazuje to, že Rusko vůbec nebylo připraveno? - Zcela nepochybně to Rusové nečekali. Nevím, jestli je to tím, že neměli dostatek informací přímo z bojiště, nebo jestli si mysleli, že se Ukrajinci neodváží vstoupit na legitimní ruské území. (…) Ukrajinci jsou ve válce. Jsou ve válce, která rozhoduje o existenci jejich státu, chcete-li jejich národa, bojují tak, jak mohou. A bojují zcela legitimně.

8:30 Jaké podle vás mohou být cíle téhle ukrajinské ofenzivy? - Především naprosto změnili narativ o ukrajinské válce, takže už si teď svět nemyslí, že Rusko musí zvítězit. Za druhé vyvolávají nespokojenost v Ruské federaci a zlepšení morálky na své straně. To je také cíl takové operace. A za třetí ničí ruskou vojenskou sílu, což je další a velmi důležitý cíl té operace. Ukrajinci jsou ve válce, takže musí zabíjet své nepřátele.

12:00 Jaký dopad tohle může mít na pozice Vladimira Putina nebo vůbec na náladu uvnitř Ruské federace? - Já se domnívám, že to podlamuje obraz Putina jako toho, který dokáže zařídit věci, který dokáže v té válce vyhrát, který dokáže ochránit Rusko. (…) Všechny jeho plány nebo sliby naprosto zkrachovaly. Nedělám si iluzi, že běžný ruský občan, volič si tohle uvědomí, dá si to dohromady a že vypukne nějaká všeobecná nespokojenost s Putinem. Ale stále čekám, kdy si to uvědomí aktivnější, vzdělanější část společnosti, ta, která je schopná něco podnikat, oligarchická vrstva společnosti. Stále mám naději, že válka skončí právě tím, že od Putina dá ruku pryč tady ta v uvozovkách elita.

15:00 Každopádně Rusko by bylo i nadále bez Putina hrozbou. - My (Západ) jsme nebyli připraveni na alternativu, že Rusko se stane takhle otevřeným agresorem, i když všechno na to ukazovalo. Evropa zavřela oči a odmítala to vidět. Putin potom stupňoval svoji agresivitu vůči Gruzii, odmítali jsme to vidět. Potom přišel rok 2014. Zase jsme to odmítali vidět, nebo z toho aspoň udělat nějaké konsekvence. Takže doufám, že i když tahle válka skončí –⁠⁠ a já bych si moc přál, aby skončila co nejdříve, –⁠⁠ tak se Evropa neukolébá.

19:00 (k západní pomoci Ukrajině) Jdeme správným směrem, ale udělali jsme malý krůček. A bohužel to samé platí pro českou muniční iniciativu. To byl geniální nápad. Určitě to Ukrajině pomáhá, ale kde je milion granátů? Zatím není, zatím se bavíme o desítkách tisíc. Rozhodně je to lepší než nic, ale je to málo. Pro Ukrajinu je to stále málo, pozdě a často i špatně bohužel, takže zatím jsme se z toho nevymanili. Ale Ukrajinci převzali iniciativu bez nějaké velké konzultace se Západem, udělali tady ten kozácký výpad a donutili Rusy, aby improvizovali.

24:00 Nicméně jste zmínil, že by tam Ukrajinci mohli vydržet týdny, než se podaří Rusku zformovat obranné funkce. - Pokud si tam Ukrajinci vybudují dostatečné opevnění tak, aby pro Rusy bylo obtížné je dostat ven, tak jako nejpravděpodobnější scénář vidím to, že nastoupí zase to ruské tupé dobývání měst a vesnic. Když se podíváte na Ukrajinu, oni nedokážou obsadit vesnici nějakým manévrem inteligentně, oni ji rozbombardují, rozstřílejí z děl a z raketometů.

24:30 Ale rozstřílejí si takhle i své vlastní vesnice? - A já jsem přesvědčen, že si v tom Putin nebude vůbec brát žádné servírky. A jeho generalita bude postupovat takto i vůči vlastnímu území, což bude další dodatečný trumf pro Ukrajinu a pro jejich PR, pro jejich propagandu, protože ukážou, jak neschopné je ruské velení. Kdybych byl teď na ukrajinské straně, tak tam pošlu pár influencerů, kteří natočí ty vesnice a města, které mají pod kontrolou, aby bylo vidět, že je všechno v pořádku, že ti obyvatelé, kteří tam zůstali, nějak netrpí. Protože až tam přijdou Rusové, tak to všechno rozstřílí, a pak přijdou jednotky FSB a ty se budou snažit tam vykonstruovat jakousi Buču s obráceným znaménkem. Oni budou hledat nějaké oběti a budou se snažit tvrdit, že tam ti ukrofašisti udělali hrozné věci. A proto bych velice doporučil Ukrajincům, aby dokumentovali stav, který tam v současnosti je, aby zabránili tady té ruské lži.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované