Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kalousek: Nová strana musí vzniknout do konce ledna

Hostem Ptám se já byl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.Video: Seznam Zprávy

aktualizováno •
Článek

Hnutí ANO s velkým náskokem vyhrálo krajské volby, hned v několika regionech získalo až kolem 45 procent hlasů. Vládní Spolu daleko zaostalo a Piráti propadli zcela. Proč vládní strany neuspěly? A jaký rozpočet kabinet nachystal?

Hostem Ptám se já byl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Generálka na sněmovní volby vládě nevyšla. Do krajských zastupitelstev lidé ve velkém volili raději opoziční hnutí ANO. Pětikoalice má teď rok na přesvědčení voličů, aby se opět přiklonili na její stranu.

Ovlivnit nálady ve společnosti může výrazně i to, kolik a komu stát v příštím roce přidá, nebo naopak ubere. Návrh státního rozpočtu na příští rok i novelu toho letošního by měla vláda schvalovat ve středu. Ministerstvo financí navrhlo rozpočet se schodkem 230 miliard korun, šéf resortu Zbyněk Stanjura (ODS) ale s ohledem na dopad povodní počítá s deficitem o deset miliard vyšším.

Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska udělal kabinet chybu, že už vyčerpal většinu vládní rozpočtové rezervy: jinak by ji mohl použít k rychlejšímu řešení škod po povodních. Kalousek se na tom shodl s exministrem financí Ivanem Pilným (dříve ANO) v nedělních Otázkách Václava Moravce. Současný šéf státní kasy se podle nich při čerpání rezervy dostatečně nebránil tlaku svých vládních kolegů.

Jak velká „nevýhra“ je pro vládní koalici Spolu výsledek voleb? Proč tak fatálně propadli Piráti? A je chystaný rozpočet předvolební, nebo je to rozpočet vlády, která chtěla zodpovědně hospodařit?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Petr Fiala po sečtení hlasů v krajských volbách řekl, že to není úspěch, ale ani neúspěch, že si nebude sypat popel na hlavu. Je to hodnocení z vašeho pohledu na místě? - Předsedal jsem stranám, které v těch volbách nepříliš uspěly a také jsem na první reakci nechtěl říct: „No, tak to jsme teda dostali na zadek.“ To předsedové neříkají. Takže od předsedy strany to bylo přiměřené. Přiměřená reakce, pro kterou mám pochopení.

1:30 Pro vládní strany a pro nás všechny, kteří si nepřejeme hypotetickou vládu Babiše, Okamury, Šlachty, je to poslední vážné varování. Prostě voliči něco řekli, většinou nohama, protože nepřišli. Například Pirátům evidentně nepřišli.

3:00 Pro mě tyto volby nebyly nijak překvapivé. Já jsem to takhle očekával, protože se dost pohybuji v regionech a slyším reakce. Vlastně jediné opravdové překvapení pro mě byl výsledek v jižních Čechách, kde jsem sice očekával vítězství Martina Kuby, ale těsné. To, že tam vyhraje o parník a dostane 47 procent, to jsem přesvědčen, že překvapilo i jeho. To je mimořádný výkon.

3:30 Jak to dokázal? - Jižní Čechy znám trochu více než jiné regiony, protože tam mám trvalé bydliště, byť samozřejmě žiju v Praze. To není otázka kampaně. To není otázka zázračného marketingu. To je skutečně výsledek vytrvalé práce a nějakého stylu, kdy on si vybudoval velkou důvěryhodnost. Prostě to, co řekne, také udělá. A nedělá mu problém, když něco nejde, říct, že to nejde, že to prostě udělat nemůže. Ale prostě to slovo platí. Což v porovnání s tím, že vláda něco řekne, a pak to neudělá a přesto tvrdí, že to dělá, je poměrně velký kontrast.

5:00 Je to důvod, proč vláda ve volbách pohořela? - Někdo bude říkat, že vláda takhle dopadla, protože moc šetří. To já si nemyslím. - Je to proto, že příliš rozdává? - Vláda šla do voleb s nějakým étosem, že něco udělá s ekonomikou, že něco udělá s nárokovou společností, že provede příslušné reformy. A neudělala to. Což bych ještě pochopil, protože kdyby mi řekli: „Hele, nám se to v těch pěti prostě nepodařilo domluvit.“ To si umím představit. Ale samozřejmě mi zvedá tlak, když řeknou, že něco udělají, doopravdy to neudělají, ale tvrdí, jak to udělali a jak jim to báječně jde.

6:00 Jinak já tu vládu za řadu věcí chválím. Její zahraniční politika, to, jak zvládla uprchlickou krizi, to si zaslouží velký potlesk. Spoustu toho zvládla. Ale ve veřejných rozpočtech, což je historicky moje téma, se jí to nedaří.

7:30 Ani povodně vládě nepomohly? - Za povodně zaslouží velký potlesk. Skutečně. Nevěřím, že by to kdokoliv zvládnul lépe. (…) To, že jí to příliš ve volbách nepomohlo, je pravda. Prostě holt nejsou jenom povodně.

8:00 Co je podle vás za neúspěchem Pirátů? - Piráti vždy přitahovali protestní hlasy proti establishmentu. Na tom vlastně vyrostli. A teď se Piráti stali součástí establishmentu. Je faktem a z průzkumů vychází, že spousta voličů Pirátů odešla k Motoristům. To je z ideového hlediska naprosto nepochopitelné. To jsou dva úplně různé světy. Ale to, co je tam společné, je protestní hlas. Když nemůžu protestovat u Pirátů, tak budu protestovat u Motoristů.

12:00 Petr Fiala řekl, že má jasnou představu o tom, co je potřeba teď dělat. A že nechce odevzdat zemi do rukou levice. V tomhle kontextu, když Jan Skopeček, co by lídr kandidátky Spolu ve středních Čechách, složí koalici s hnutím ANO, i když by mohl vládnout se STAN, co to bude znamenat? - Voliči se to velmi rozostřuje. Když Jan Skopeček kandiduje s heslem „Jsme jediní, kdo může porazit ANO, a pojďte nám s tím pomoci,“ a váhá, jestli neumožnit hnutí ANO, aby ve středních Čechách vládlo, i když nemusí, tak pak logicky si volič řekne, co z toho všeho, co ty strany říkají, je pravda? Úplně stejně se podle mě chová Martin Půta v Liberci.

15:00 Vy jste na síti X včera večer vzpomínal na předvolební situaci z roku 2009. Nakolik je teď situace podobná? Nakolik je v tuhle chvíli na české politické scéně prostor pro novou stranu, která by mohla zafungovat třeba podobně jako tehdy TOP 09? - V těch vnějších znacích je situace velmi podobná, skoro stejná. Prostor pro vznik nějakého subjektu, který by obsluhoval témata, která dnešní strany, které si říkají pravicové, opustily, tady je zcela určitě je. Já bych se skoro vsadil, že pokud je někde prostor a je velká poptávka, tak také někdo s tou poptávkou přijde. To já si myslím, že je logický zákon trhu. Kdo to bude, kdy to bude, o tom odmítám spekulovat, včetně toho, zda se na tom budu, nebo nebudu účastnit. (…) Na to bych si vsadil.

17:00 Jak dlouho dopředu je nutné s takovým projektem vyjít ven, aby byla šance to připravit zodpovědně, nachystat se na volby? Vy jste s TOP 09 startovali na přelomu jara a léta a volby tehdy měly být na podzim 2009. Nakonec jste měli mnohem více času na přípravu. - Pak bylo mnohem více času. Neříkám to poprvé. To okno pro to, aby někdo představil alternativu, není velké, od soboty, co byly vyhlášeny volební výsledky, je podle mého názoru maximálně do konce ledna. V únoru už je pozdě. To znamená v tomto období buď někdo ten projekt představí, anebo nebude. Já bych si vsadil, že ho představí.

18:00 Jaká témata by takový subjekt mohl voličům nabídnout? To, co slibovala vláda a neudělala, když to zjednoduším? - Ano. Ale také určitý styl komunikace. Voliči mého typu, a těch není málo, vědí, že neexistují jednoduchá řešení. Vědí, že se nemůže všechno povést. A jsou schopni to pochopit.

19:00 Kolik to dnes stojí? Kolik byste tak řekl podle vašeho odhadu, že je na to vlastně potřeba peněz? - Jsou to určitě vyšší desítky milionů.

19:30 A jsou tady lidé, kteří jsou ochotni zafinancovat takovou politickou sílu? - O tom není pochyb. To zcela jistě jsou. To je ten nejmenší problém. A proto já nevím, jak to dopadne, ale daleko větší problém je, zdali jsou tady lidé, kteří jsou ochotni vystoupit ze své komfortní sociální zóny a vrhnout se do veřejného života.

20:00 A ani když si o tom takhle hezky povídáme, mi neřeknete, jestli do toho nového projektu případně půjdete, nebo ne? - Mám svoje zaměstnání, neživím se politikou a nechci spekulovat veřejně o své možné politické budoucnosti. Nikdy jsem ji nevyloučil a rozhodně o ní nebudu veřejně spekulovat. Možná, že o ní přemýšlím. Do konce ledna bude určitě jasno. - A přemýšlíte? - Samozřejmě nelze nepřemýšlet.

22:00 Vy jste kritizoval už v České televizi, že vláda vyčerpala vládní rozpočtovou rezervu, tudíž peněžní balík zmizel a nezbývá jiná cesta než novelizace rozpočtu. - Teď měla rezervu asi 11,5 miliardy. Pokládám za nešťastné, že už je v podstatě utracena, tam zbývají nějaké stovky milionů, protože každá koruna v tom rozpočtu má svůj účel.

22:30 Odehrálo se to, že ti (ministři), kteří nejvíc křičeli, prostě dostali. A když přišla mimořádná událost, tak najednou vláda neměla rezervu. Ale abychom byli poctiví, ta rezerva sama by nestačila. Je potřeba víc peněz.

24:00 Ty škody jsou obrovské, za něco se musí opravit. Teď jde o to, kde se na to vezme. Já bych přehodnotil priority uvnitř rozpočtu. Vláda je přehodnotit nechce. Chce si půjčit víc. Když jí to Sněmovna schválí, má na to právo. Ale bude to zase o něco vyšší dluh a o něco více úroků každý rok.

26:00 Dostáváme se k tomu, jestli si to můžeme dovolit. Když si odmyslíme povodně, v normálních časech, kdy nemáme krizi, máme růst, nemáme nezaměstnanost, prostě jsou normální ekonomické časy, tak jestli si v takových normálních časech můžeme dovolit deficit čtvrt bilionu korun. Samozřejmě nemůžeme.

29:00 Pro příští rok, a to mě mrzí nejvíc, bude strukturální deficit úplně stejný, jako je v letošním roce. Jinými slovy, vláda, která tvrdí, že pokračuje v konsolidaci, v té konsolidaci nepokračuje. Nezhoršuje ji, ale také ji nezlepšuje.

31:00 Pokud nová strana slíbí jednoprocentní roční konsolidaci veřejných financí, je to technicky možné? - Tak je to technicky samozřejmě možné. Je možné i víc. Ale pak po ní musíte chtít taky, aby vám přesně řekla nástroje, kterými to udělá, protože ty nástroje bolí. A volič má právo vědět, jestli podstoupí takhle bolestivou léčbu. Neexistuje nebolestivá léčba.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované