Hlavní obsah

Jsem pesimista. Je tu euforie a sankce nejsou vidět, zní z Moskvy

Hostem Ptám se já byl publicista Jiří Just žijící v Moskvě.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Proti invazi na Ukrajině bojuje svět sankcemi proti Rusku, blokací proruských webů i vyvracením dezinformací. Ruská propaganda je přesto v plné síle. Jak působí na ruské občany? A jaký je jejich postoj v válce?

Hostem Ptám se já byl publicista Jiří Just žijící v Moskvě.

Rozsáhlé sankce, zablokované globální aplikace, pád rublu i plán na odstřižení ruských bank od systému SWIFT komplikuje každodenní život běžných Rusů. Svět na ruskou invazi reaguje silnými kroky dopadající na ruskou ekonomiku a na mnohých místech v zemi dál pokračují protesty proti válce na Ukrajině.

Zatímco se Putinův režim snaží nevoli obyvatel potlačovat, o válce se v tamních médiích mlží a potlačují se i média, která nedrží linii Kremlu. V úterý tak ruské úřady zastavily vysílání liberální rozhlasové stanice Echo Moskvy nebo internetové stránky televize Dožď.

Jaké jsou aktuální nálady v Moskvě? A jak „úspěšně" režim potlačuje hlasy proti invazi?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním v videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - V Moskvě zůstávám. Ale už v neděli bylo oznámeno, že by Češi v Rusku a Bělorusku měli opustit tyto země. Nechci si hrát na hrdinu, ale pro mě zatím není důvod opustit Rusko, ať z profesionálních, tak osobních důvodů. Zatím rizika ani tlaky nevnímám. Od roku 2014, kdy začalo první napadení Ukrajiny, je ta situace vcelku stejná.

2:00 - Část mých známých skutečně odjela, většinou jde o podnikatele, kteří už v Rusku nemají co dělat. Byznys v Rusku je pro ně silně omezen. Návrat do ČR je ale teď problematický. Rusko je odříznuto od evropského nebe. Jde to ale přes Istanbul, nebo jiné destinace, ale napřímo se do Česka nikdo nevrátí.

3:00 - Lidé v metru si čtou, co se děje na Ukrajině, poslouchají streamy, televizní vysílání. Ukrajina dominuje veřejnému prostoru. Pokud se před dvěma týdnu mluvilo o covidu, je teď číslo jedna Putinova agrese proti Ukrajině. Bohužel ale lidé sledují oficiální kanály, lidé se dívají na státní média nebo patriotické blogy. To se dalo čekat, ale je to tragické.

4:00 - Mediální prostor je sterilní. Hovoří se čistě o „ruské zvláštní operaci“, jakoby o válku nešlo. O ztrátách se příliš nemluví, jen pokud to zveřejní hlavy ruských regionů. V médiích se takhle mluvilo asi jen o sedmi lidech, kteří měli padnout na Ukrajině. Nemyslím, že by se Rusové zamýšleli nad ztrátami, Rusové jsou z imperiálního pohledu trochu xenofobní a na Ukrajince nahlíží shora. Je jim tak nějak jedno, že někdo padl, hlavně, že bude Ukrajina „osvobozena“ od nacistů, banderovců. To je ta oficiální rétorika, které hodně lidí věří a jsou pro to ochotni obětovat svoji životní úroveň. Ale jde hodně o lidi mimo Moskvu, kteří jsou na tom už tak špatně a současná situace se na nich tolik nepodepsala.

7:00 - Zákaz některých médií liberální část společnosti vnímá negativně, ale je třeba uvědomit si, že takových lidí je 30 %. Těch 70 % Rusů vnímá celou operaci za „denacifikaci“, jak prohlásil prezident Putin. Řada lidí to vnímá jako správné. Opatření jsou pro ně jako opatření ve válečných časech, které teď mají své místo.

8:00 - Vládne tu zatím mírná euforie. Sankce Rusové pocítí třeba za týden, dva. Zatím to není vidět. Jsou mírnější fronty u bankomatů, větší v bankách, kde si lidé snaží vybrat své vklady. Zdražování, nebo nedostatek věcí do Ruska přijde za týden, dva. Teď jsou věci naskladněné. V obchodě jsem zdražení neviděl. Ale bude to horší a lidé si to snad uvědomí. Ale pamatuji si situaci v roce 2014 a obávám se, že to na ně nezapůsobí. Budou to dávat za vinu zlé západní propagandě, zlému Západu, a neuvědomí si, že jim škodí jejich vůdce Vladimír Putin.

11:00 - Z moskevské střední třídy mě i lidé prosí, zda jim nemůžu z ČR dovézt iPhone. Jedna známá si zase stěžuje, že nemůže kvůli válce na Ukrajině jet na dovolenou na Kubu. Kvůli nefungování ApplePay si lidé nemohou koupit oběd. Lidé něco cítí, ale to nic nezmění, pokud si to neuvědomí 70 % zbylých Rusů, pokud si to neuvědomí Vladimír Putin sám, tak se nic neděje.

12:00 - Z Ruska bude Sovětský svaz 2.0, tím, že se uzavře před vnějším světem a propaganda jim bude tvrdit, že je to kvůli Západu. Část lidí to bude akceptovat, o tom jsem přesvědčen. Ta nová „Železná opona“ teď dosedla tvrdě, připojení Ruska ke globálnímu světu končí.

15:00 - Ti lidé žijí v jiném světě, většina společnosti je postsovětská. Žijí sovětskými narativy. Jsem pesimista.

18:00 - Restrikce, kterým čelí demonstranti, jsou velice tvrdé. Hrozí jim velice vysoká pokuta, nebo 15 dní vězení. Jsou vyhazování z práce. To, co se zdá nám na Západě jako málo lidí, kteří demonstrují, je tady v Rusku obrovská osobní odvaha. Ti lidé čelí pendrekům a brutálním postihům.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované