Hlavní obsah

Je to neudržitelné, říká odborář k platům policistů

Hostem Ptám se já byl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič. Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

Článek

Policii údajně hrozí odliv stovek lidí a protesty, pokud jim vláda nezvýší platy. Ministr vnitra slíbil navýšení od října, zřejmě k tomu ale dojde až v příštím roce. Je vážně zásadní, zda dostanou přidáno v říjnu, nebo v lednu?

Hostem Ptám se já byl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na začátku letošního roku předběžně slíbil, že platy policistů, hasičů a příslušníků vězeňské služby vzrostou od října o 10 procent. Nepodařilo se mu ale vyjednat podporu v koalici. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by k navýšení platů bezpečnostních složek mohlo dojít nejdříve v lednu. Policejní odbory ovšem trvají na původním termínu, jinak se na podzim chystají na dlouhodobé protesty.

„My nemůžeme stávkovat tak, že bychom zavřeli služebny. Ale jsme schopni se sejít před Úřadem vlády, před Ministerstvem vnitra nebo dalšími ministerstvy, dlouhodobě. Policisté po službě přijdou a budou sloužit osmihodinové služby před Úřadem vlády a protestovat, že nesouhlasí s tím, jak stát myslí vážně bezpečnost našich občanů,“ přiblížil plány policejních odborů jejich předseda Tomáš Machovič.

Podle něj také hrozí odliv stovky policistů (jen v Praze kolem dvou set), kteří už slibům vlády nevěří. „My už v současné době víme, že policisté avizují své odchody v tomto roce, protože skutečně nevědí, co bude dál. Stále se tady slibuje,“ podotkl šéf policejních odborů, který chce s ministrem vnitra znovu jednat na konci srpna.

Jak by policejní odboráři vysvětlili své požadavky zaměstnancům, kteří od vypuknutí velké inflace nedostali přidáno nic? A není namístě omezit velmi štědrý systém výsluh pro členy bezpečnostních složek?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak vážně to s protesty myslíte? - Situace je vypjatá už několik let za sebou, protože se systémově neřeší patová situace u všech bezpečnostních sborů. Dokonce v některých bezpečnostních sborech už to došlo natolik daleko, že nemá kdo by zajišťoval třeba ostrahu střežených věznic. Takže si myslím, že to je priorita. A všichni ústavní činitelé od prezidenta republiky, premiéra a ministra vnitra a dalších činitelů uvádí, že vnitřní bezpečnost je prioritou České republiky.

2:00 A je skutečně zásadní to, jestli k tomu případnému přidání peněz na platech dojde v říjnu, a ne až v lednu? - Je to velký rozdíl. Bezpečnostní sbory stárnou. A stárnou z jednoho prostého důvodu, protože Policie České republiky a další bezpečnostní sbory nastupujícím policistům nemají co nabídnout mimo platu a výsluhových nároků.

2:30 Pokud tady máme lidi, kteří mají odslouženo 30 až 35 let, tak ti zvažují, jestli nadále setrvat v bezpečnostním sboru, nebo odejít. Vždy se rozmýšlejí na konci roku. A pokud bych chtěl udržet tyhle zkušené policisty ještě další roky, protože nejsem schopen naplnit početní stavy, tak je musím motivovat. A pokud jim řeknu ano, vy dostanete přidáno ne letos, ale možná příští rok, ještě nevíme, tak ten člověk si řekne: já s tím nemůžu počítat, stát není schopen se o mě postarat, a proto odejdu.

3:00 My už v současné době víme, že policisté avizují své odchody v tomto roce, protože skutečně nevědí, co bude dál. Stále se tady slibuje. - Když ale vláda rozhodne, že to bude od ledna, tak je to přece dané. Tomu byste nevěřili? - Neřeší to situaci, že ti lidé nedostali přes dva roky přidáno. Přidání v roce 2023 předcházelo to, že policisté nedostali přidáno ani v předchozích letech, takže propad jejich reálných příjmů je opravdu velký. Až 25 procent.

5:00 Jsou ale lidé, kteří nedostali nic. Tak jak byste to vysvětlili jim? - My ty policisty potřebujeme, je podstav. Máme podstav skoro 6 tisíc policistů, primárně chybějí na základních útvarech, kde tu službu lidé využívají. Pokud policisty nezaplatíte a neudržíte je ve své profesi, tak se může stát, že omezíme občanům určitý komfort, možnost cítit se bezpečně. Všichni máme děti, včetně mě. Já chci, aby dítě vystoupilo z autobusu a šlo pokojně domů a nebálo se, že mu někdo ukradne z ruky mobilní telefon. A pokud těch policistů nebudeme mít dostatek, tak dáme širší veřejnosti a podsvětí v podstatě impuls.

6:00 Je i řada dalších profesí, které chtějí přidat. Lékaře také potřebujeme, učitele také potřebujeme, to se určitě shodneme. - Nechci se nějakým způsobem srovnávat s učiteli nebo s lékaři. Pokud chceme, aby stát fungoval, tak je primárně potřeba zabezpečit bezpečnost, aby ostatní profese byly vůbec schopné fungovat. Teď to řeknu extrémně, ale pokud by tady byla nějaká válka, nebyla zajištěná bezpečnost, tak ani nemocnice nebude fungovat bezpečně, anebo ani to dítě nedojde do školy. Teď to ženu do extrému, doufám, že k tomu nikdy nedojde.

6:30 Česká republika je desátá nejbezpečnější země na světě, ale musíme si říct, že i v tom žebříčku stále klesáme. Byli jsme mezi pěti a už se dostáváme do těch prvních deseti a nechceme být na dvacátém nebo třicátém místě do budoucna, protože nemáme dostatečný počet policistů a nejsme schopni je zaplatit, protože jim nabízíme 30 tisíc hrubého.

9:00 Tušíte, o jakém číslu se bavíme? Kolik policistů by reálně mohlo odejít? - My si děláme průzkumy. Třeba v Praze, kde chybí tisíc policistů, by to bylo minus dalších 200 na obvodních ředitelstvích. A vy musíte těch 200 nových policistů přinést a nahradit, to znamená je znáborovat. - Třeba k lednu 2024 odešlo 1430 policistů ze služebního poměru, v lednu 2023 2700 policistů. Tak nedošlo by k tomu stejně? - Ale to jsou lidé (kteří chtějí odejít letos, pozn. red.), kteří chtěli nadále sloužit a odchází právě kvůli nejistotě a propadu reálných mezd. V soukromém sektoru zaměstnavatelé samozřejmě reagují na vývoj ekonomiky a snaží se udržet svoje zaměstnance. Ale u policie se to neděje, není to koncepční.

15:00 Pokud by nedošlo k navýšení platů od letošního října, jak by ty protesty mohly vypadat? - My nemůžeme stávkovat tak, že bychom zavřeli služebny, ale jsme schopni se sejít před Úřadem vlády, před Ministerstvem vnitra nebo dalšími ministerstvy a dlouhodobě. Policisté po službě přijdou a budou sloužit osmihodinové služby před Úřadem vlády a protestovat, že nesouhlasí s tím, jak stát myslí vážně bezpečnost našich občanů.

18:00 A co otázka výsluh? Dnes mají členové bezpečnostních složek nárok na výsluhy po odsloužení 15 let ve služebním poměru. Co kdyby se to protáhlo třeba na 25 let? To by mohla být motivace, aby ve sborech zůstali delší dobu? - Nám policisté slouží od 21 až do 35 let a výše, máme jich skoro 50 procent. Je tedy otázka, zda by to pomohlo. Pokud by o tom někdy někdo uvažoval, tak by nová pravidla musela platit pouze pro nově nastupující policisty.

19:00 Je tady i náborový nástroj. Ale dotyčný nastoupí s malým platem, je to 30 tisíc hrubého. To je prostě neudržitelná situace na to, abyste zaplatil jídlo, ubytování, dáte více než polovinu platu jenom za to ubytování. Takže výsluha je skutečně i motivační nástroj pro to, vstoupit do bezpečnostního sboru.

20:00 Napříč celou Evropou se dostáváme do nižšího průměru platu nastupujícího policisty. Pokud někdy někdo bude uvažovat o prodloužení odsloužených let na výsluhy, tak pro nově nastupující policisty a nastavit to generačně. A nabídnout jim nějaké další benefity. Například pokud se v Německu dostanete na důstojnické hodnosti, tak vám hradí třeba příspěvek na bydlení.

23:00 Policisté umírají dříve. Celoživotně se musíte vzdělávat, ale je to i psychicky náročné. Vyjíždíte například na místa, kde dochází k domácímu násilí, a to vám zůstává nějakým způsobem v hlavě. Jsem z policejní rodiny, můj otec sloužil přes 25 let a já na něm pozoruji to vypětí sil, vidím tu nervozitu, to, jakým způsobem přistupuje ke společnosti. A právě výsluha vás motivuje to vydržet. Je to odstupné za to, co jste musel zvládat s nasazením života.

26:00 Teď se nábory plus minus daří. Ale kriminalita se mění, v současné době se dostáváme do kyberprostoru a potřebujeme specialisty. Když přijdete na základní útvar, na obvodní nebo místní oddělení, máte tam často mladého policistu, který je přece jenom zběhlý v IT. Vezmu si ho, vytáhnu ze základního útvaru a pak vám ten policista sice zpracovává kyberkriminalitu a náročnější trestnou činnost, ale zase vám chybí policista v základním útvaru na hlídky, který jezdí na ohledání místa činu a podobně.

29:00 Jak chcete přesvědčit vládu, že vám má přidat? - Vnější a vnitřní bezpečnost je velmi provázaná, je prioritou v současné době a politické situaci. A pokud se chceme udržet jako jeden z nejbezpečnějších států, tak musíme mít zajištěno dostatečné financování. Nejen na provoz, ale i abychom měli dostatečný počet policistů, příslušníků Vězeňské služby, celníků a hasičů.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované