Hlavní obsah

Krnov a Opavu jsme varovali den dopředu. Mohli evakuovat, říká Hladík

Hostem Ptám se já byl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).Video: Seznam Zprávy

Článek

Pět dnů předem se Česko chystalo na extrémní povodně, které ještě ničí východ země. Vláda varovala obyvatele, aktivovala protipovodňová opatření a povolala veškeré složky integrovaného záchranného systému. Jak situaci zvládá?

Hostem Ptám se já byl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Česko dál bojuje s ničivými povodněmi. Podle Ústřední povodňové komise, v jejímž čele je ministr životního prostředí, bude ještě do středy pršet na jihu Čech. Pozor proto bude třeba dávat na zvýšení hladin na Lužnici, Malši a Otavě. Třetí stupeň povodňové aktivity trvá na desítkách míst v republice, v povodí Odry ještě voda zůstává na úrovni padesátileté vody, hladiny tam už nicméně klesají.

Nejhůře postižený je právě severomoravský region, zejména Jesenicko, kde od konce minulého týdne spadlo nejvíc vody (celkový úhrn srážek tam dosáhl 500 litrů na metr čtvereční). Odra, která odvádí vodu ze severu Moravy, podle hydrometeorologů už kulminovala. V následujících dnech by měly srážky ustávat, na dolních tocích ale budou hladiny ještě kulminovat.

O pomoci zaplaveným oblastem bude v pondělí večer mimořádně jednat vláda. Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli uvedl, že škody po záplavách budou mimořádné. Stát se chce na jejich odstraňování podílet ve spolupráci s obcemi a kraji. Kabinet by měl také řešit zajištění krajských a senátních voleb, které by se měly konat v pátek a v sobotu.

Dokázala vláda reálně zmírnit dopad extrémních dešťů a snížit ztráty na životech nebo škody? A jak teď i v budoucnu přistupovat k lidem, kteří odmítají včasné evakuace a pak přetěžují záchranáře?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Když dnes vidíte rozsah povodní, které máme na území České republiky, dosáhli jsme úrovně velké vody z let 1997 či 2002, nebo je to horší?  Na Jesenicku, to znamená v toku Bělé, a na Krnovsku, Opavsku, tedy v toku řeky Opavy, jsme jí dosáhli, někde možná i překonali. Opravdu tam byly stoleté povodně. Řeka Opava, která přímo v městě Opavě naštěstí už začala opadávat, už kulminovala, ale my tam samozřejmě nejsme na místě, hydrometeorologové se tam nedokázali dostat, takže data vezměte zatím, prosím, jenom předběžně. Ale podle ukazatelů a měřičů tam dokonce bylo na centimetr stejně vody jako v roce 1997.

Volební štáb Seznam Zpráv

Seznam Zprávy chystají volební studio, kam můžete přijít i vy. V sobotu 21. září od 13:30 budeme na pražském Boršově společně sčítat hlasy v krajských a senátních volbách a natočíme živé speciály vašich oblíbených podcastů. Chcete být u toho? Stačí vyplnit registrační formulář a zarezervovat si místo. Představí se vám podcasty Ptám se já, 5:59, Ve vatě, Vlevo dole a Šťastné pondělí. Těšíme se na vás!

3:00 Naplní se ty predikce i včetně škod? – Tohle budeme vědět, až voda opadne definitivně. Ale už teď se dá říct, že jsme ještě nikdy nezažili povodně na tak rozsáhlém území, vlastně kromě Karlovarského a většiny Plzeňského kraje máme povodňové stupně a třetí povodňové stupně ve všech ostatních krajích. To jsme nikdy nezažili, ani v roce 1997, ani v roce 2002.

3:30 Zároveň jsme to věděli několik dní dopředu, mohli jsme se připravit – a to je další rozdíl. Nikdy jsme neměli čas na to, abychom aktivovali všechny složky.

8:40 Byly nějaké složky celého toho systému, někdo, kdo vaše doporučení třeba nebral úplně vážně, kdo se na povodně nechystal? Protože se to ve veřejném prostoru relativně dlouho objevovalo. – Určitě ano. Bohužel žijeme v době ovlivněné sociálními sítěmi, kde je možné napsat vlastně cokoliv. Spolupráce byla úžasná a skvělá. Je těžké na někoho ukazovat prstem, to v žádném případě. Ale musím říct, a také to včera zaznělo od pana generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Vladimíra Vlčka, že byla města, jako je Krnov nebo Opava, které jsme varovali dopředu. My jsme 24 hodin dopředu věděli, jak velká by ta povodeň byla, hydrometeorologové to přesně spočítali a musím říct, že se nemýlili ani o kousek.

9:00 V čem pochybili v těch dvou městech? Co jste jim doporučovali a oni to neudělali?  Mohli využít 24 hodin pro to, aby ti lidé odjeli, aby tam evakuace byla rapidnější. Litovel jsme varovali včera. Dneska je tam povodeň, včera brzy ráno jsme věděli, kolik centimetrů by v Litovli bylo. A tam místní složky řekly, že nebudou evakuovat Litovel, bylo to jejich rozhodnutí a takhle to musí být podle zákonů.

11:00 To, že na Jesenicku spadne během čtyř dnů 500 milimetrů, jsme věděli dopředu. A to znamená, že před tímhle se nedá ochránit. Ta Bělá není technicky ochranitelná. Samozřejmě u Opavy je ta situace jiná, tam mohly dnes stát Nové Heřminovy a v Opavě nebo v Krnově mohla být pětiletá nebo desetiletá povodeň.

13:00 Kdyby ta přehrada stála, nemuselo se opravdu evakuovat? – Kolegové z Povodí Odry to dopočítali. Dopočítali retenční schopnost, dopočítali průtoky. Samozřejmě nikdy se to nedá úplně vymodelovat stoprocentně, ale je pravdou, že kdyby Nové Heřminovy stály, tak v Krnově a v Opavě je zhruba pětiletá, možná desetiletá povodeň. Což by tato města bez problémů zvládla bez nějaké masivní evakuace.

15:00 A mě to hrozně mrzí. Je to 27 let od poslední ničivé povodně, kdy se to začalo plánovat, byl tam velký odpor obyvatel, velmi složité výkupy, než se to celé dohodlo. Myslím si, že to bude ve veřejné diskuzi, jestli dál neupravovat zákony, aby se pro tyto typy staveb některé věci mohly dělat jednodušeji.

16:00 Měla by se stavba přehrady v Nových Heřminovech co nejvíce urychlit? – Z pohledu životního prostředí je to naprosto klíčové a od roku 2012 má pozitivní hodnocení EIA. To řešení je možné. Ministerstvo životního prostředí souhlasí s touto stavbou.

19:00 Chci moc poděkovat všem lidem, kteří byli připraveni, kteří naopak pomáhali třeba seniorům nebo lidem imobilním. Těch příběhů jsou tisíce a tisíce úžasných hrdinských činů. Musím taky zdůraznit dobrovolné hasiče a další. Samozřejmě byli lidé, kteří prostě neuposlechli, kteří zůstali ve svých domovech, kteří nakonec museli být evakuováni.

19:30 Dnes podle současné legislativy a ve stavu ohrožení, který hejtmani vyhlásili, je evakuace povinná. Tady dokonce není rozdíl mezi stavem nebezpečí, který vyhlásil hejtman, a nouzovým stavem, který by vyhlásila vláda v kontextu povodní. – Jste pro to, aby ti lidé za to ten postih měli? – Já jsem pro to, aby byli pokutováni.

20:00 Jaký je váš názor na otázku možného odložení víkendových krajských a senátních voleb? – Je to určitě věc, kterou budeme řešit dnes na večerním zasedání vlády, které mimořádně pan premiér svolal. My jsme velmi detailně tuto problematiku debatovali na Ústředním krizovém štábu včera, protože v České republice je velmi složité, v podstatě nemožné, odložit volby, musel by se změnit zákon. (…) A včera to jednoznačně deklarovali hasiči, že jsou schopni tohle zajistit.

22:00 Na večerním mimořádném jednání vlády budete už schvalovat nějakou konkrétní pomoc pro ty postižené regiony a oblasti? – Já předpokládám, že ano, buď konkrétní pomoc, anebo jasné oblasti, ve kterých pomůžeme. Jak už jsem zmínil, pro nás je prioritní, a tam už investice jako český stát masivně vydáváme, obnovit infrastrukturu co nejdříve, udělat místní provizoria, aby se všude dalo dostat, aby všude tekla voda, aby se všude svítilo.

31:00 A jak dlouho budeme ještě potřebovat mimořádná zasedání Ústřední povodňové komise? – My se určitě potkáme ještě zítra ráno, protože bedlivě sledujeme situaci v jižních Čechách a také na Moravě. Situace v Ostravě je teď také velice kritická. (…) Povodňové stavy určitě zůstanou až do konce týdne. Ale Ústřední povodňová komise bude zasedat jenom v okamžiku, kdy bude hrozit nějaké bezprostřední nebezpečí.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované