Hlavní obsah

Netušila jsem, že je to tak vážné, říká k Lipavskému pirátka Gregorová

Hostem Ptám se já byla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).Video: Seznam Zprávy

Článek

Piráty čekají měsíce hodně tvrdé politické práce. Nejprve musí uvolnit posty ministrů i náměstků, pak potřebují najít nového předsedu či předsedkyni a nakonec vymyslet, jak získat zpět ztracené voliče. Kdo by měl stranu vést?

Hostem Ptám se já byla europoslankyně a místopředsedkyně Pirátů Markéta Gregorová.

Piráti opouštějí po třech letech v pětikoalici vládu. Schválilo to jejich Celostátní fórum, pro odchod z kabinetu bylo 709 z 894 hlasujících. Podle Pirátů premiér Petr Fiala (ODS) porušil koaliční smlouvu tím, že se rozhodl vyhodit z vlády pirátského předsedu, vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Toho z funkce odvolal v pondělí večer prezident Petr Pavel.

Spolu s Bartošem z vlády odejdou i pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun. „Premiér porušil vše, co o podobných situacích stálo v koaliční smlouvě. V takové situaci není možné setrvávat ve vládě, což nyní potvrdila i členská základna Pirátů,“ uvedl Bartoš. „Budeme tvrdou, ale konstruktivní a férovou opozicí,“ doplnil.

Otřesy v kabinetu ale zřejmě k jeho pádu nepovedou. Zbývající čtveřice stran chce ve společném vládnutí pokračovat, ve Sněmovně má pořád většinu 104 poslanců. Stále se také čeká, zda nebude ve vládě pokračovat dosavadní ministr zahraničí Lipavský. Ten už požádal o ukončení svého členství u Pirátů a chystá se podat demisi. Zástupci koalice ale mají o jeho setrvání na postu zájem, zůstat by podle nich mohl i jako nestranický odborník.

Piráti chtějí být „lepší opozicí“, co budou prosazovat? Kdo by měl stranu vést dál? A na co vsadit, aby Piráti za rok prošli přes sněmovní volby?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Piráti odchází z vlády, znamená to, že své posty uvolní kromě ministrů také všichni náměstci, kteří za Piráty byli nominovaní na posty politických náměstků? - Oni tím nejsou povinováni. A jak už někteří ministři indikovali, tak by si některé chtěli ponechat. Nicméně moje indikace jsou od všech náměstků, které máme, že budou držet týmového ducha a všichni odejdou. - Není to tedy tak, že dají své funkce k dispozici a budou čekat na to, jestli si je daný ministr bude chtít nechat, nebo ne? - Informace, které mám, jsou, že všichni skutečně chtějí odejít. Vím třeba, že pan ministr Válek včera říkal, že by si chtěl Josefa Pavlovice ponechat, ale ten mu již oznámil, že bude končit. A podobně to vím i u těch ostatních náměstků.

3:00 A co Olga Richterová na pozici místopředsedkyně Poslanecké sněmovny? Měla by na postu skončit? - Jak jsem zaslechla, tak se již ostatní politici z ostatních koaličních stran vyjádřili, že jim nečiní problém, aby na tom postu zůstala. Je pravdou, že toto není výsostně vládní post. Naopak. Místopředsedy Sněmovny jsou i někteří z ANO. Tedy já se domnívám, že pokud sezná, že to má nějaký smysl, tak tam asi zůstat může. Ale přiznám se, že jsem s ní o tom nemluvila.

3:30 Co Jan Lipavský, jak vnímáte, že odchází od Pirátů? - Mě to samozřejmě mrzí. To, co on napsal dnes ve svém příspěvku na fóru, tedy že odchází ze strany mimo jiné proto, že jeho postoje se čím dál tím víc rozcházely s programem Pirátské strany, tak tomu do nějaké míry rozumím a chápu to. Já jsem to samozřejmě v posledních několika letech viděla například při prosazování hlasování kvalifikovanou většinou v Radě Evropské unie. Tam se názory rozcházely, ale nemyslela jsem si, že to je až tak vážné. Ale z jeho strany zjevně bylo. Takže ten odchod ze strany je logický. Ale mrzí mě, že k tomu dochází teď, a ne v nějaké klidnější době po nějakém klidném zvážení. Protože si nemyslím, že odchod z vlády byl porušením nějaké programové priority.

4:00 Řekla byste, že jste jako Piráti začali být pro Jana Lipavského příliš levicoví? Nebo jak byste charakterizovala ten názorový rozchod Jana Lipavského a České pirátské strany? - Já si myslím, že o levicovosti to vůbec není. To spíše bylo o nějaké prioritizaci témat a o tom, jak je vnímá. A možná právě tím, že byl v této vládě, kde velmi intenzivně spolupracoval jakožto ministr zahraničních věcí především s premiérem a samozřejmě s  ministryní obrany, oběma z ODS, tak je možné, že si postupně více a více začal říkat, že jejich argumenty dávají více smyslu.

4:30 Ať už na hlasování kvalifikovanou většinou, nebo třeba na naše vztahy s Čínou. Protože ačkoliv my jako Piráti jsme měli v programu vystoupení z formátu 16+1 - teď už myslím 14+1, protože více zemí přestalo spolupracovat s Čínou -, tak právě na nátlak ODS se tak nestalo. A myslím si, že tohle jsou všechno indikace, že Jan Lipavský začal více tíhnout právě k tady těmto názorovým proudům.

6:00 Jak jste vnímala jeho slova po krajských volbách a prvním kole senátních voleb, kdy v  reakci na špatný výsledek řekl, že strana by především měla uzavřít své fórum a měli by z ní odejít komouši. Dotklo se vás to? - Mě osobně se to nedotklo. Já totiž vůbec netuším, koho tím přesně myslel. My jsme dělali legrácky, že jsou s námi nyní komouši v  místnosti. Já opravdu nevím, co tím myslel. Možná to bylo emotivní vyjádření v ten moment. Já si nemyslím, že máme ve straně jakékoliv komouše.

7:00 Nicméně zajímavá poznámka je k tomu uzavírání fóra. Hlavně proto, že my momentálně většinu debat nad budoucností strany vedeme v uzavřeném režimu. Ale samozřejmě bavit se tam s občany a voliči pořád kdokoliv může, kdokoliv může otevřít jednací vlákno a podobně. A to mi osobně nepřijde špatně. Naopak uzavírání nám vezme ještě více voličské základny.

8:00 Řekla byste, že Jan Lipavský zradil, když vyměnil členství ve straně za to, aby mohl zůstat ministrem? - Nemyslím si, že takhle silné slovo by si to zasloužilo. Rozhodně to nevnímám jako zradu.

10:00 Dnes jste také současně vystoupili s novou komunikační strategií, heslem, které zní Lepší opozice. Co to přesně znamená? - My jsme vždycky byli, a budeme v tom i pokračovat, konstruktivní opozicí. To znamená, že když přijde někdo s návrhem, který můžeme podpořit, protože je v sounáležitosti s naším programem nebo hodnotami, tak to podpoříme nezávisle na tom, kdo to navrhuje. Zároveň ale chceme být lepší opozice než ta, která tady byla doposud. Tedy ta, která blokovala jednání na 8 až 11 hodin, ta, která jenom křičela u pultíku.

11:00 Každý týden, každý den využijeme (do 9. listopadu, kdy si bude strana vybírat nové vedení, pozn. red.). My jsme si nechali zadat nejrozsáhlejší průzkum, co jsme kdy měli. Ten jsme včera jako předsednictvo celé členské základně představili. A z něj teď budeme vycházet do dalších kroků.

11:30 Co vám z toho průzkumu vyšlo? - Nechceme samozřejmě nahrávat naší konkurenci. Ale můžu říct, že jsme si zadávali jak témata, tak naše vnímání naším voličským jádrem a také lidmi, kteří nás potenciálně zvažují. A zjistili jsme pro nás velmi důležité věci, kde se musíme spíše pozicovat a jak komunikovat. Protože to asi každý uzná s ohledem na naše poslední tři volební výsledky, že nám moc nešlo. Že mnoho lidí se třeba i shodlo na tom, že Piráti jsou docela pracovití, ale nikdo neviděl výsledky. Nebo jsme nebyli schopni to odkomunikovat. A na tohle teď máme mnohem lepší data.

13:00 Rozhodně nám vyšlo, že nás většina lidí vnímá a chce vnímat jako středolevou stranu, tedy nebýt právě ani moc levicoví, ani moc pravicoví. Což momentálně v mediálním prostoru vůbec takhle není. Někteří nás vnímají jako příliš levicové, někteří nás ale také kvůli vládnímu angažmá ve velmi pravicové vládě můžou vnímat jako nekomfortně pravicové. Takže je to střet, kde jsme.

16:00 Vy jste už zmiňovala, že 9. listopadu si Piráti budou volit nové vedení. Proč se do téhle chvíle zatím nikdo nepřihlásil o post předsedy České pirátské strany? Co se děje? - Já si myslím, že hodně lidí to vzalo trochu šokem, že Ivan Bartoš odstoupil a již nebude kandidovat. Je to velké rozhodnutí, postavit se do čela Pirátské strany teď v tento moment, v jakém stavu ta strana je, ale obecně do předsednictva té strany, protože je to opravdu velký tlak a hodně práce. Myslím, že máme několik lidí a tváří, které ve výsledku nominaci přijmou, ale nedivím se jim, že ji zatím ještě nepřijali a že si to ještě promýšlí.

16:30 Někteří to možná musí probrat s rodinami a upravit si život pro to, aby to mohli vykonávat. A je to právě důvod, proč já jsem se nakonec rozhodla tu nominaci odmítnout. Protože jsem byla zvolená do Evropského parlamentu poměrně nečekaně sama, již jsem se přestěhovala do Bruselu a chci tady teď vykonávat co nejlepší poctivou práci pro ty, co mě volili do Evropského parlamentu. A není to fér ani k nim, ani ke straně, abych ji vedla.

18:00 V lednu jste to ale viděla jinak. To jste kandidovala do vedení České pirátské strany na post předsedkyně proti Ivanu Bartošovi. To jste tehdy nemyslela vážně, byla to součást třeba nějaké předvolební kampaně před evropskými volbami z vaší strany? - Myslela jsem to velmi vážně. Nicméně byly tam dva aspekty, které teď neplatí. Za prvé jsem neočekávala, že dopadneme v evropských volbách tak, jak jsme dopadli, a že tu právě budu sama. Druhý aspekt, který je teď jinak, než byl v lednu, je, že v lednu bych měla přes rok a půl čas před kampaní do sněmovních voleb vše upravit. A domluvit se s celostátním volebním lídrem na tom, jak si budeme dělit práci, co budeme dělat, a bylo by to už prostě zajeté. Teď máme stěží rok, tedy v podstatě půl roku do začátku kampaně. A nemohu tomu tedy věnovat tolik času.

21:00 Kdo by podle vás měl Piráty vést? Vy jste zmínila v rozhovoru na CNN Prima News, že jméno Lukáše Wagenknechta je podle vás zajímavé. Je on tou tváří, která by podle vás mohla stát v čele strany? - Myslím, že Lukáš Wagenknecht je velmi logickou, až pragmatickou volbou, pokud tu nominaci přijme. Lukáš Wagenknecht je člověk, který již v minulosti byl velmi asertivní, často až drzý, ale hlavně kritický vůči věcem, které se mu nelíbily, i  když to nebylo zrovna populární. A člověka s takovýmto charakterem bych chtěla vidět ve vedení současné Pirátské strany.

25:00 Co by měli Piráti dělat, aby se za rok dostali do Poslanecké sněmovny? - Musíme se do velké míry vrátit k nějaké vlastní autenticitě. Právě tím, že jsme byli ve vládě, kde jsme museli dělat mnoho kompromisů, docházelo k tomu, že lidé ztráceli přehled o tom, co je vlastně naše pirátská politika, co jsou ty naše hodnoty a co budeme prosazovat. (…) Potřebujeme se vrátit do té uvěřitelnosti.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované