Hlavní obsah

Myslím, že to není rasistické, říká Fiala z SPD k plakátu s mužem tmavé pleti

Hostem Ptám se já byl místopředseda SPD Radim Fiala. Video: Seznam Zprávy

aktualizováno •
Článek

Hnutí SPD padají preference, nevyšly mu ani eurovolby. Před těmi podzimními se proto rozhodlo na sebe upozornit ostrou protiimigrační a antievropskou kampaní. Vážně chce SPD získat zpět voliče brnkáním na rasistickou strunu?

Hostem Ptám se já byl místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Hnutí SPD se potýká s odlivem voličů. Zklamáním pro něj byly i volby do Evropského parlamentu, do kterých hnutí šlo spolu s Trikolorou a ve kterých získalo pouze jeden mandát.

Před podzimními krajskými a senátními volbami se proto rozhodlo přitvrdit a rozjelo kontroverzní kampaň, kterou zaskočilo veřejnost i odborníky. Na vizuálech například straší „chirurgy“ z dovozu tmavé pleti se zkrvavenou kudlou, červy na talíři nebo výroky, že „vláda vyrábí víc hnoje než váš dobytek“.

Podle některých politologů, které oslovila v uplynulých dnech česká média, kampaň využívá nebezpečnou zkratku a je nevkusná a eticky sporná.

+1

Plakáty SPD zkritizoval i předseda TOP 09 v Praze Jiří Pospíšil, který na kampaň podal trestní oznámení. Oznámil to na síti X. Kampaň podle něj podněcuje k nenávisti vůči menšinám. SPD už mezitím vzkázalo, že jeho kroky budou gradovat.

Kam až chce hnutí Tomia Okamury zajít? Bude to na voliče fungovat? A co si hnutí slibuje od spojení s Jindřichem Rajchlem?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Co to, že jste k nám přišel na rozhovor? Marně vás spoustu let zveme a teď to dopadlo, tak se prostě musím zeptat. - To chápu. Já jsem se na vás přišel podívat, paní redaktorko, protože jsme se dlouho neviděli. Ale na začátek musím říct, že já Seznam neberu jako úplně objektivní médium, spíš tendenční. Chápu, že máme každý jiný směr té politiky, jiné zájmy. Ale jednou za čas to není od věci se sem přijít za vámi podívat.

3:00 Tak doufám, že si to tady pěkně užijeme, pane poslanče. Říkala jsem si, jestli tohle není součást toho, co říkal váš předseda Tomio Okamura, že vaše výsledky eurovoleb nebyly dobré a že je potřeba zařadit turborychlost. - Celý den mluvím s novináři. Jsou jich desítky, možná vyšší desítky. Takže jsem si řekl, že se přijdu podívat i na vás.

5:00 Jak bude vypadat ta zmíněná turborychlost, co máte v plánu, jak chcete zvrátit ten trend, nebo změnit výsledky voleb? - Vy jste tady upozorňovala na naši kampaň, na ty alegorie. Ta alegorie s tím mužem tmavé pleti nebo s černochem se netýká vůbec zdravotnictví, ale týká se migračního paktu, migrace. A není to nic, na co bychom u SPD nebyli zvyklí a řekli bychom si, že to je nějaké nové téma. Protože my to vlastně říkáme kontinuálně od roku 2015.

6:00 Zařazení turba znamená, že to bude asi něco jiného, co neděláte od roku 2015. Tak co to bude? - Co se týče eurovoleb, tam jsme šetřili finanční prostředky, nešli jsme do toho s takovou vervou. A teď se celé předsednictvo rozhodlo, že půjdeme do krajských voleb naplno, abychom obhájili mandáty, které máme. A dokázat lidem i vám, paní redaktorko, že nám preference dlouhodobě neklesají, ale že si stojíme na svém.

7:00 Kdo vymyslel tu vaši kampaň s migrantem? - My jsme si samozřejmě objednali tu kampaň u agentury. Chtěli jsme, aby tam bylo migrační téma, a to migrační téma tam je. My jsme to chtěli na billboardy a billboardová společnost to odmítla, protože se jim to zdá příliš tvrdé.

7:30 Není to příliš tvrdé? - Vzhledem k tomu, co se děje v západní Evropě, a vzhledem k tomu, že Česká republika podepsala migrační pakt, tak si myslím, že se to brzy může stát i tady. (…) My na to máme takové heslo v SPD: pevnost, Česká republika. My tady toto prostě nechceme. Samozřejmě když říkáme chirurgové z dovozu, tak to samozřejmě se zdravotnictvím nemá nic společného, ale pamatujete si, jak nám říkali, že nám dovezou inženýry, doktory a podobně? Tak my jsme na to reagovali v nadsázce. A to řešení je tady také napsáno a to řešení je stop migračnímu paktu.

8:00 Ani mě asi nenapadlo, že tím myslíte lékaře, protože na lékaře ve vašem podání na tom billboardu nevypadá. Ale nepřijde vám to rasistické? - Já myslím, že ne, protože to není přece o barvě pleti. - Tak proč jste si vybrali černocha? Proč jste nedali třeba vaši fotografii? - Protože z té Afriky bohužel jezdí samí černoši. Já za to nemůžu. Kdyby to páchali lidé bílé pleti nebo Asiaté, tak by tam byl Asiat, ale prostě z té Afriky bohužel jezdí černoši a takhle to vypadá. - Vám se to líbí, vám osobně? - Ne, mně se to nelíbí a já bych byl rád, kdyby se to nedělo.

10:00 Jak téma na tom plakátu souvisí s podzimními krajskými volbami? - Je to opravdu celostátní problém. Souvisí s tím, že když bude naplněn migrační pakt a ti lidé se sem budou vozit, tak se budou vozit do všech krajů. A samozřejmě kraje mají možnost podle zákona o krajích na to nějakým způsobem reagovat. Například hejtmani mají možnost vyhlásit krizový stav, kdyby se něco takového dělo, nebo mají možnost vyhlásit stav nebezpečí. - Krajští politici ale o migračním paktu nerozhodují, migrační pakt nezmění. - Ale mohou se tomu bránit vyhlášením krizového stavu nebo stavu nebezpečí. - Který mohou vyhlašovat v jakékoliv situaci, například když jsou povodně. - Ale tohle je vážná věc a možná vážnější než povodně.

12:00 A je zodpovědné takové vyvolávání strachu? - Myslím, že na to musíme upozornit, protože tato vláda zodpovědná není, podepíše migrační pakt. Ti lidé sem budou chodit. (…) Myslím, že je potřeba vytvořit celospolečenský tlak na to, aby migrační pakt vláda nerespektovala.

15:00 Mluvčí vaší strany Lenka Čejková Mladé frontě DNES řekla, že hlavní střelba ve vaší kampani teprve přijde, čím tedy vaše kampaň bude pokračovat? Máte nachystány nějaké další plakáty s černochy? - Žádné takové další plakáty s černochy nejsou, aspoň o nich nevím. My jsme na migrační pak upozornili, ale ta kampaň má spoustu dalších alegorií. A další vytváříme. Ta kampaň má odrážet skutečný reálný život v České republice.

17:00 To myslíte třeba hamburgery s červy? I to je váš skutečný reálný život v České republice, pane Fialo? - Já to nejím, ale jestli to nevíte, tak Evropská unie nám říká, že se budou přimíchávat červi do jídla. - Ale víte, že to není povinné. Využívat určitý hmyz je pouze možností. - Ano, je to možné. A my jsme chtěli, aby to u jídel a u potravin, kde se to bude přimíchávat, bylo viditelně označeno. Dali jsme tam pozměňovací návrh, ale i to nám zamítli. Takže dnes musíte prostudovat velmi pečlivě vinětu, abyste věděla, kde nebudou.

19:00 Nicméně tohle je trochu zavádějící, protože na vašich vizuálech to vypadá, jako kdyby regulace Evropské unie říkala, že tohle od teď budete jíst v hamburgerech. Tak to přece není. - Je to samozřejmě vtip a nadsázka, paní redaktorko. Já nechci jíst červy. - Ale nemusíte, víte to. Můžete si koupit maso, co máte rád. - Ale pozor, protože evropští poslanci zjistili, že krávy prdí metan a budou se snižovat stavy skotu v EU a budou se nahrazovat těmito bílkovinami.

20:00 Vy se mnou žertujete, pane poslanče, je těžké u vás zjistit, kdy přesně mluvíte pravdu a kdy mi za chvíli řeknete, že to byla nadsázka, tak jako u těch vašich billboardů. Když jste v evropské kampani měli hesla, slogany: Zastavíme Green Deal, také to byla nadsázka? - Ne, to je vážná věc.

20:30 Kdo je pro vás v tuhle chvíli větší konkurent na politickém spektru? - Já jsem lídr v Olomouckém kraji, kde máme koalici SPD, Trikolóra, Hnutí PRO a Svobodní, protože když se pětikoalice spojila a chcete je porazit nebo chcete je vymést z úřadu, jak my říkáme, z krajských úřadů a potom i z vlády, tak holt musíte postupovat stejně jako oni a musíte se spojovat. Takže já neodmítám koaliční potenciál ani s hnutím Stačilo ani s Motoristy a Přísahou.

24:00 Nemáte pocit, že voliči jsou zklamaní z toho, že jim SPD za ty roky ve Sněmovně nic nedoručila? Myslíte, že na tom něco je, nebo není? - Co bychom jim měli doručit, když jsme se nedostali do vlády? A je to velký boj v Poslanecké sněmovně o vládu. Ale my jsme teď přesvědčeni, že přijde náš čas. Že chceme vládnout, že půjdeme do vlády, že uděláme proti pětikoalici vládu, například s hnutím ANO, s některými dalšími subjekty. A třeba když tam budou Motoristé, já s tím nemám žádný problém. A že budeme prosazovat konzervativní tradiční hodnoty na rozdíl od těch progresivních, od pětikoaliční vlády, a že otočíme zemi. Problém České republiky je, že jedeme z kopce. A my se to budeme snažit otočit.

35:00 A co vaše situace v Evropském parlamentu? Není to, že jste zůstali mimo frakci Patriotů, další drobný signál, že Andrej Babiš si vytváří bližší cestičku k Motoristům a Přísaze než k vám? Jestli po příštích volbách nezůstanete, pokud se do Sněmovny dostanete, opět někde mimo vládní struktury? - To je klidně možné, Andrej Babiš Motoristy vodí za ruku, takže uvidíme, jak to bude. Ale jestli se z Motoristů stane béčko hnutí ANO, tak si myslím, že nebudou mít dlouhou životnost.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované