Hlavní obsah

Je to zánik Pirátů v přímém přenosu. Vláda to zvládne, říká Bárta

Hostem Ptám se já byl egyptolog a nově zvolený senátor Miroslav Bárta. Video: Seznam Zprávy

Článek

Egyptolog Miroslav Bárta je od soboty novým senátorem. Ve volbách porazil Marka Hilšera, který post neobhájil a postěžoval si, že vyhrály pohádky o Egyptu, za kterými stály vazby na oligarchy i média. Co rozhodlo podle Bárty?

Hostem Ptám se já byl egyptolog a nově zvolený senátor Miroslav Bárta, který kandidoval za hnutí STAN.

Známý egyptolog Miroslav Bárta (za STAN) ve druhém kole senátních voleb na Praze 2 vyhrál s 55 procenty hlasů. A připravil tak o křeslo dosavadního senátora a neúspěšného kandidáta na prezidenta Marka Hilšera (MHS).

Bárta po volbách řekl, že své vítězství přikládá tomu, že od počátku neměnil strategii a nabízel program, ve kterém si každý mohl najít svoje téma:„My jsme od samého počátku neměnili strategii, chtěli jsme být pozitivní.“ Lidem podle svých slov nabídl témata jako udržitelnost nebo péče o památky.

Výsledky voleb ale pro něj nebyly vítězstvím pro další rozvoj občanské společnosti, a to kvůli velmi nízké volební účasti. Ta byla na Praze 2 jen lehce přes patnáct procent. Bárta vyhrál s 6 352 hlasy, jeho soupeř získal 5298 hlasů.

Končící senátor Marek Hilšer neskrýval zklamání. Na Radiožurnálu si postěžoval, že je smutný z toho, že se „nepodařilo zvítězit dobrému programu, který se snažil bojovat s oligarchizací, bojovat s tím, co zemi vysává. To jsou prostě nejrůznější zájmové skupiny, které se prolínají.“ Místo toho podle něj zvítězily „nějaké pohádky o Egyptu“.

Jak Miroslav Bárta vnímá to, že byl zvolen vůbec nejmenším počtem hlasů v celé republice? S jakými vazbami do Senátu přichází? A čemu se chce v horní komoře věnovat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Co říkáte tomu trochu smutnému triumfu, který držíte v tom, že jste byl ve druhém kole zvolen do Senátu nejmenším absolutním počtem získaných hlasů? - To je trochu škoda, že je to smutný výsledek celého toho obvodu číslo 26. Možná to souvisí s tím - protože jsem mohl strávit posledních šest týdnů opravdu ráno i odpoledne v tom volebním obvodě venku s lidmi - tak je to důsledek z velké části toho, že pro ně politika obecně a Senát zvlášť ztratily nějaký smysl.

3:00 Ve druhém kole měli voliči na výběr mezi vámi a Markem Hilšerem, řekl byste, že se do toho nějak propsala i relativně vyhrocená kampaň, která mezi vámi dvěma byla? Marek Hilšer si stěžoval už v průběhu kampaně, že máte vazby na oligarchy, že máte protekci v médiích. Potom, když byly sečteny hlasy a bylo zřejmé, že on ty volby prohrál, tak přišel s tím, že vyhrály egyptské pohádky. Myslíte, že i tohle mělo svoji roli? - Egyptské pohádky bych nechal stranou, to je úsměvná věc. Já myslím, že členem Americké akademie umění a věd nejsem za egyptské pohádky, ale za práci o civilizacích a starém Egyptě.

3:30 A ten oligarchismus… Agresivní kampaň byla vedená z jeho strany. Když si projdete moje výroky, moje posty, tak zjistíte, že jsme byli umírnění. Já jsem na to ani nikdy nechtěl reagovat, protože s těmi polopravdami nebo nepravdami se těžko bojuje. Já nevím, jaký má vztah s panem Křetínským, protože pan Křetínský se neustále opakoval. Já jsem říkal: „Prosím vás, pane Hilšere, já jsem toho pána v životě nepotkal, v životě neviděl. Co to je?“ Tak asi tolik, to byla debata, jednostranné obviňování bez jakýchkoliv důkazů. Já se s tím neumím jako vědec vyrovnat, když nemůžu komentovat fakta.

5:00 Co s nezájmem lidí o politiku ve své roli senátora můžete udělat? Protože popravdě to byl jeden z bodů vašeho programu, se kterým jste do Senátu kandidoval. - Jsem úplný nováček, takže samozřejmě v Senátu budu naslouchat. Ale myslím, že Senát je přesně ta platforma, kde je spousta senátorek, senátorů, kteří mají své životní příběhy, které můžou nabízet lidem, potkávat se s nimi a ukazovat jim nějaké konkrétní kroky. Samozřejmě ve spojení s volebním okrskem, ze kterého přišli, což je v mém případě číslo 26. Z definice Ústavy mají senátoři poměrně svázané ruce. Ale myslím, že jde o hledání synergií, o tom, jak můžu z pozice senátora s dalšími senátory vytvářet podmínky pro to, aby se pro lokální problémy hledala nějaká obecnější řešení.

7:00 Co konkrétního by to mohlo být? - Velký problém třeba na Praze 3 je základní a střední školství, kdy některé školy prostě potřebují pomoct. Takže už jsem si o těch věcech povídal se zástupci radnice Prahy 3. (…) Druhá věc, kde senátor může pomáhat, samozřejmě to zase nemůže řešit, jsme zase u ústavy, je třeba rozvoj bydlení. Konkrétně dnes je to velký projekty na Žižkovském nádraží, který řeší radnice Prahy 3. Není to jenom o tom postavit byty, ale je to o sociálním prostoru, o školkách. - Čili senátor kromě té své ústavní role je tak trochu lokální lobbista. - Měl by to být most mezi lokální agendou a makrem. Protože každý, kdo se trochu zabývá tím, jak funguje společnost, ví, že to mikro, to lokální, a to makro spolu velmi těsně souvisejí.

10:00 Vy jste kandidoval za STAN jako nestraník s podporou strany TOP 09. Máte za sebou ale také spolupráci s Institutem pro politiku a společnost, což je institut při hnutí ANO, kde jste působil v letech 2014–2018 ve správní radě. Proč jste tam tehdy šel? - Když vzniknul, byl to první politický think tank, jiný v tu chvíli nebyl. Byli tam lidi jako Pavel Telička, kterých jsem si tehdy nesmírně vážil. Vážím si jich i dnes. Já jsem tam skončil v roce 2018, když už mi to delší dobu nedávalo smysl. Všichni narážejí na pana Babiše, ten se tam neukázal ani jednou na tom zasedání. A já jsem nikdy za to své angažmá neměl ani korunu. - Ale politici v tom Institutu pro politiku a společnost působili, třeba Jaroslav Faltýnek jako jednoznačně politický zástupce hnutí ANO tam byl celou dobu. Propisovalo se to nějak? - Já si toho nejsem vědom.

16:30 Vy jste na svých stránkách, které jste měl zřízené pro účely kandidatury do Senátu, vysvětloval, proč jste se rozhodl kandidovat do Senátu. Psal jste, že se věnujete studiu civilizací a jejich zániku, ale i tomu, jak se jejich zániku vyvarovat. A že tyto svoje znalosti byste chtěl přenést do Senátu a bránit tak zániku naší civilizace. Pojďte mi říct, jak budete v Senátu bránit zániku naší civilizace. - Můžu nabídnout svoji teorii sedmi zákonů, která říká, že civilizace, pokud tam zásadně rostou mandatorní výdaje, pokud tam roste lobbismus, nepotismus, pokud ta civilizace není schopná se adaptovat na vnější proměny přírodního prostředí, jsme u Green Dealu, pokud ta civilizace nemá k dispozici levné zdroje energie, jsme u Draghiho zprávy, odpovídající technologie na řešení problémů, které neustále přicházejí, tak nemůže dál růst. Tohle jsou věci, které myslím, že budou inherentní agendou mé práce v Senátu. Nebo aspoň doufám, protože takhle by mi to dávalo smysl. To nejsou žádné výmysly, takhle to prostě je. Na to jsou data ze všech civilizací, ať už minulých nebo současných.

18:00 Čistě k vašim politickým názorům, jak se díváte třeba na současný odchod Pirátů z vlády. - Tak sleduju to. Myslím si, že je to zánik té strany v přímém přenosu. Mně přijde, že v krajských volbách ta strana selhala. Strašně moc. A tím, že odešli z vlády, tak ztratili možnost podílet se na vládnutí. - Je vám to líto, že z vlády odešli? Je to škoda? - Mně osobně? Myslím, že že to vláda zvládne i bez nich.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované