Hlavní obsah

Bylo to nešikovné. Billboard postrašil lidi, říká Juchelka

Hostem Ptám se já byl místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Poslanecká sněmovna jedná už od úterý na mimořádné schůzi, na jejímž konci bude hlasování o vyslovení nedůvěry. Koná se na popud zákonodárců ANO, ačkoliv je předem jasné, že nemají dost hlasů, aby dokázali kabinet Petra Fialy svrhnout.

Hostem Ptám se já byl místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka.

Politici vládní koalice kritizují stranu Andreje Babiše, že zneužívá parlamentní diskuzi výhradně k podpoře svého předsedy v boji o Hrad. ANO se ale brání. Prý je důležité, aby vláda vyložila karty za situace, kdy se země ocitá v krizi.

Schůzi dostali na začátku pod svou taktovku zástupci vládních stran. Mají totiž více řečníků s přednostním právem. Tuhle taktiku ale opozice opět napadla. Prý se jedná o ministerskou sebechválu. Každopádně parlamentní diskuze se tak hodně protáhla. V tomto volebním období se jedná už o druhý pokus vyslovit vládě nedůvěru.

Může tak opozice posílit pozice prezidentského kandidáta Babiše? A co si od mimořádné diskuze slibují jeho spolustraníci?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Dává vám smysl scházet se v tuto chvíli na mimořádné schůzi? - Rozhodně mi to dává smysl. A to z toho důvodu, že komunikace mezi koalicí a opozicí není stoprocentní. Byl jsem zvyklý z toho předešlého volebního období, za covidové krize, na to, jak Babišova vláda komunikovala s opozicí. A to mi tady velmi chybí.

1:30 Třeba jednání o vyslovení nedůvěry vlády se konala tak, že se ta menšina zipovala. Promluvil třeba ministr a potom opoziční poslanec. Vládní koalice včera 10 hodin v kuse řečnila, my jsme neměli žádnou možnost na to reagovat. Až někdy od 20. hodiny večerní. A když se všichni ministři vypovídali, tak se jako jeden muž zvedli a z pléna odešli. Takže jsme neměli možnost se jich na nic dotázat.

2:00 Dnes kvituji pana ministra Baxu a pana ministra Nekulu, kteří nechávají prostor. To je férové. Ale je chyba vládní koalice, že ten prostor nedává. - Jednací řád Sněmovny to ale nezakazuje. - Není to špatně formálně. Ale neformálně to špatně je.

3:30 V tuto chvíli, kdy máme nedostatek antibiotik, nurofenu, léků proti kašli, pan ministr Válek nevystoupil za poslední týdny ve Sněmovně skoro ani jednou. A musel vystoupit až během včerejšího dne, kdy jsme ho donutili tím, že jsme svolali mimořádnou schůzi o důvěře vládě.

5:00 Kdyby byl (Andrej Babiš - pozn. redakce) ve Sněmovně, tak všichni říkají: „On si dělá skrze Sněmovnu kampaň do druhého kola prezidentských voleb.“ Ale když tam není, tak zase říkají, že by tam měl být. On tam přijde, až se bude hlasovat o vyjádření nedůvěry a vyjádří svůj názor. - Víte to jistě? - Samozřejmě vím. Ale vy dobře víte, že to bude špatně, když tam bude, i když tam nebude.

7:20 Ono to ale samozřejmě vypadá jako kampaň mezi prvním a druhým kolem voleb. - Já tomu rozumím. My jsme tu mimořádnou schůzi svolali ještě před prvním kolem prezidentských voleb. A bylo to z jednoho prostého důvodu. My už jsme po Vánocích, kdy byla celá řada různých témat, dávali různé body do Sněmovny. Abychom jednali o dezinformacích, nedostatku léků, sociálních tématech, podle nás nezvládnutého závěru předsednictví. Na všechno jsme se chtěli doptat. A co se stalo? Byla schválena nula. My jako poslanci opozice chceme, aby se s námi komunikovalo.

8:20 Nemohlo to počkat dva týdny? - Pokud tato vláda nekomunikuje, nic jiného než mimořádná schůze nám nezbývá. - Ale mohli jste se vyhnout té kritice, že je to součást kampaně. - Tak řekněte mamince, jejíž dítě má horečku, ať počká dva týdny, až jí pan ministr odpoví, kdy bude čípkový nurofen. Počkat to nemůže.

10:10 Vládní koalice měla toto jednání ve svých rukou, stačilo nám schválit alespoň pár bodů.

11:20 Že byste ale mohli vyslovit vládě nedůvěru, s tím nepočítáte? - Co myslíte? - Ta čísla jsou jasná. - Samozřejmě. Buďme realisté. Tato vládní koalice má 108 hlasů a hlasuje „stoosmičkou“ úplně všechno. Hlasování o nedůvěře vládě určitě neprojde. Pro mě je důležité, že se ve Sněmovně konečně diskutuje.

12:15 Vy jste se osobně zapojil do předvolební kampaně Andreje Babiše, moderoval jste jeho talkshow. Bylo jich celkem osm. - Mělo jich být devět. - A vy si za to necháváte platit. - No? Vy si nenecháváte platit jako moderátorka Ptám se já? - Já nejsem poslankyně ANO. - Já jsem dostal 121 tisíc i s DPH. Odmoderoval jsem osm těchto talkshow po celé republice. Mám s tím spojené náklady. Celé jsem to dal dohromady. Dal jsem dohromady scénář. Každý, kdo pracuje, by měl být odměněn za svoji práci. Je úplně jedno, jestli to dělá srdcem, nebo je to byznys. Já Andreje Babiše podporuji v jeho pouti na Hrad. A dělám to tak, že mám pokryté náklady.

14:25 (o vztahu Aleše Juchelky k moderování) Pro vás je moderování předvolebních akcí pro Andreje Babiše stejné jako moderování nějaké charitativní akce? - Cha! (smích) - Teď jste to přirovnal. - Vy jste to pěkně posunula, tohle téma. Jste fakt dobrá. Samozřejmě, že ne. Je to součástí toho, že podporuji kandidáta Andreje Babiše. Stejně jako to mají jiní moderátoři a umělci, kteří podporují ostatní kandidáty a jezdí s nimi po kulturácích a moderují jejich rozhovory. A rozhodně to také dělají za náklady. Nebo si za to nechávají rovnou platit. To není žádná charitativní záležitost. Já jsem odmoderoval stovky charitativních akcí zdarma.

15:30 Na twitteru se teď šíří výzva „Prsa pro Babiše aneb Babiš na Hrad“. Ženy v ní sdílejí odhalené dekolty. Kolegové z podcastu Vlevo dole se obrátili na vašeho kolegu ve Sněmovně Martina Kolovratníka, který tu výzvu sdílel s textem: „Nebuď baba, hoď sem ňadra, ať je na Hradě náš Bába.“ On se prý obrátil i na vaše kolegyně, poslankyně ANO. Tak se ptám, zda by měly? - Chápete, že vy tady máte poslance a ptáte se na takovou otázku? - Já se tomu divila také a ptám se na váš názor. - To je taková blbost, že to vůbec nepatří do nějaké seriózní diskuze. Ať si každý dělá, co chce.

17:15 Ve veřejném prostoru jsou také billboardy Andreje Babiše, ve kterých tvrdí, že nezavleče Česko do války, protože není voják, ale diplomat. Není to zbytečné vyvolávání strachu? - Už na začátku válečného konfliktu na Ukrajině jsem byl u toho, kdy jsme ve Sněmovně hlasovali o pomoci Ukrajině. A premiér Fiala řekl tři slova: „Jsme ve válce.“ A mně tenkrát přejel mráz po zádech. Dokonce jsem dostal desítky e-mailů od lidí. Měli strach, že jsme ve válce, tak jak ji znají. A od té doby tato slova mírním. To strašení přešlo do veřejného prostoru díky nim (vládní koalici - pozn. redakce).

18:50 Dle mého názoru toto není šikovné vyjádření. Je to pseudoreklamní slogan, který skutečně straší lidi. Měli bychom toto vyjádření mírnit. Sypu si popel na hlavu. Nestrašme lidi.

19:20 Takže nehrozí, že by někdo zavlekl Česko do války? - Myslím, že zatím ne. A pokud to přijde, tak řekněme pravdivě, jak to je. Toto opravdu postrašilo lidi. Nejen starší, ale i otce od rodin. Žijeme v bezpečné zemi. Jsme součástí NATO.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované