Hlavní obsah

Fridrichová skočila na návnadu, nezachovala se jako profesionál, říká Souček

Hostem Ptám se já byl generální ředitel ČT Jan Souček. Video: Seznam Zprávy

Článek

Česká televize přichází v posledních měsících o výrazné tváře. Z obrazovky postupně zmizeli z různých důvodů Marek Wollner, Jakub Železný a Nora Fridrichová. Brzy bude končit moderátorka Barbora Černošková i další. Co se v ČT děje?

Hostem Ptám se já byl generální ředitel České televize Jan Souček.

„Atmosféra v České televizi je lepší než před rokem. To, co se o televizi píše a někdy i říká v jiných médiích, vypadá velmi dramaticky. Uvnitř Kavčích hor je to řádově klidnější. To rozechvění, když jsem před rokem nastupoval, co to vlastně bude znamenat, bylo podle mě u lidí většinou větší, než je nějaká nejistota dnes,“ odmítl mediální spekulace o vypjaté atmosféře v ČT její generální ředitel.

Stejně tak popřel, že by se chystaly nějaké změny v pořadu Otázky Václava Moravce. „Pocit Václava Moravce o nějaké napjaté atmosféře je spíš vyvolán tím, že v řadě médií od mého zvolení je neustále znovu a znovu a znovu nastolována otázka a zpochybňována budoucnost Václava Moravce,“ řekl Souček.

V souvislosti s Českou televizí nicméně stále doznívá náhlé rozhodnutí jejího vedení zrušit publicistický pořad 168 hodin Nory Fridrichové, který televize vysílala 18 let. Důvodem byly podle Součka problémy v redakci pořadu a porušování kodexu ČT. Katalyzátorem pro konec relace pak měla být „masturbační“ konverzace mezi Fridrichovou a Markem Wollnerem zveřejněná v bulváru. Sama dramaturgyně a moderátorka 168 hodin naznačovala, že za ukončením pořadu mohou být politické tlaky. Nečekaný krok, který vedení televize udělalo, řešila na mimořádné schůzi i Rada ČT.

Místo 168 hodin ČT v neděli večer (tedy v divácky oblíbeném čase, takzvaném second prime timu) prozatím vysílá seriál Strážmistr Topinka. To se podle generálního ředitele změní od 6. října, kdy televize nasadí nový publicistický pořad. Jak bude vypadat a kdo ho bude moderovat, Souček představí příští týden nejprve radním ČT: „Byl bych rád, když Rada České televize byla natolik vtažena do zániku 168 hodin, aby byla taky první, kdo ode mě dostane tuhle informaci.“

Nehrozí, že by ČT byla pod politickými tlaky? Vrátí se na obrazovky Jakub Železný? A co televizi čeká v příštím roce?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jaká je od doby, co jste před rokem převzal řízení televize, na Kavčích horách atmosféra? – Atmosféra v České televizi je lepší než před rokem. To, co se o televizi píše a někdy i říká v jiných médiích, vypadá velmi dramaticky. Uvnitř Kavčích hor je to řádově klidnější. To rozechvění, když jsem před rokem nastupoval, co to vlastně bude znamenat, bylo podle mě u lidí většinou větší, než je nějaká nejistota dnes.

1:30 Co je ta největší přifouknutá bublina z poslední doby, je třeba konstatování, že Česká televize se vydává slovenským směrem nebo že v České televizi je omezována kritická žurnalistika a publicistika. Nic takového se v České televizi neodehrává.

2:00 To, co v médiích říkala Nora Fridrichová, že z ČT vytéká hnus a že její nadřízená Aneta Snopová má chronický problém s pravdomluvností, neukazuje na úplně dobrou atmosféru. Tohle jsou ty přifouknuté věci, které zevnitř vypadají jinak? – Čerpat informace o situaci v instituci od někoho, komu zrušili jeho dlouholetý pořad a výkladní skříň, není dobré. Už předem můžete očekávat emotivní a subjektivně zabarvené odpovědi. Mapovat situaci v České televizi by asi neměli ti, kteří zrovna přišli o pořad.

4:00 A co vyjádření sportovního komentátora Roberta Záruby a partnera Nory Fridrichové, který si na atmosféru v ČT stěžoval? Václav Moravec tento týden v rozhovoru pro Deník N rovněž popisoval tu situaci. Důvěra ve vedení zpravodajství České televize z toho úplně nevycházela. – Roberta Zárubou jsem poté, co jsem si přečetl jeho vyjádření pro Blesk, pozval na kafe a chtěl jsem si s ním o tom promluvit. Jeho argumenty se týkaly výhradně Nory Fridrichové a konce 168 hodin. Nemyslím si, že v rámci sportovního vysílání se pro Roberta Zárubu cokoliv v poslední době změnilo a že by ho dokonce něco ohrožovalo do budoucna. To stejné je u Václava Moravce.

6:00 V tom rozhovoru zaznělo od Václava Moravce pravdivě to, že my spolu docela pravidelně a otevřeně vedeme debatu, že ty vztahy jsou korektní, že tam neprobíhá žádné podrážení si nohou a překvapování se navzájem. Pocit Václava Moravce o nějaké napjaté atmosféře je spíš vyvolán tím, že v řadě médií od mého zvolení je neustále znovu a znovu a znovu nastolována otázka a zpochybňována budoucnost Václava Moravce.

7:00 A to, že končí 168 hodin, je vydáváno za automatický předpoklad, že teď je na řadě Moravec. Já jsem Václava Moravce mezi čtyřma očima už mnohokrát ujišťoval, že kdyby něco takového mělo nastat, kdyby tam existovaly takové zásadní výhrady, tak že by byl první, kdo by to věděl.

9:00 Takže Václav Moravec si může být v tuhle chvíli jistý svým pořadem? Vy nemáte žádné výhrady? – To už jsem taky několikrát řekl. – Pojďte mi to tedy říct: Václav Moravec má svůj pořad jistý, je to v pořádku, nic se měnit nebude. Abych vás za rok měla za co popotahovat, kdyby se to náhodou změnilo. – Minulý týden jsem taky v nějakém rozhovoru říkal, že ani já nemám bianco šek na to, že budu příští rok ve funkci a že mě sem budete zvát. Takže nikdo v České televizi ode mě nemá bianco šek na to, že má své jisté, ať se děje, co se děje. Ale Václav Moravec za poslední rok se mnou neměl žádný jiný spor než o rozhovor v Deníku N. A v tuhle chvíli mě tím pádem nenapadá jediný důvod, proč by Otázky Václava Moravce měly končit.

13:00 Stále si stojíte za tím, jakým způsobem jste zrušil pořad 168 hodin? – My, já i kolegové z divize zpravodajství a publicistiky, jsme byli nařčeni několikrát z toho, že postupně měníme důvody, proč 168 hodin skončilo. Ve skutečnosti to tak nikdy nebylo. Ale na začátku bylo stručné tiskové vyjádření, kde byl řečen jenom základní popis těch jednotlivých důvodů, proč došlo nakonec k tomu rozhodnutí, že 168 hodin končí. Přičemž katalyzátorem toho byla komunikace Nory Fridrichové s Markem Wollnerem. Prostě mu skočila na návnadu, nezachovala se tak, jak by se profesionál pracující ve velké mediální instituci měl zachovat. A následně, ať už pod nároky Rady České televize, nebo pod tlakem ostatních médií, jsme tedy rozvedli jednotlivé okruhy těch témat do detailů. Protože jsme byli nařčeni, že jsou to zástupné důvody.

15:00 Do debaty okolo konce 168 hodin byla vtažena spousta emocí. (…) Jsem rád, že ani Petr Mrzena, ani Michal Kubal, ani Aneta Snopová se nenechali strhnout k vyřizování si nějakých osobních účtů, k čemuž vlastně ta komunikace z druhé strany v té době nějakým způsobem směřovala.

19:00 Bylo podle vás nutné, abyste na Radě České televize, kam jste vstupoval přes telemost ze své dovolené, mluvil o masturbačních SMS zprávách Nory Fridrichové? Nebylo to dehonestující? – Nora Fridrichová je ale sama zveřejnila. – Ona reagovala na dříve zveřejněné textové zprávy Marka Wollnera. – A zatímco Marek Wollner z nich citoval, ona je zveřejnila celé. A jak chcete tu konverzaci jinak označit? – Nestačí říct vulgární nebo třeba intimní? – Je dobré označit tu konkrétní jednu komunikaci, o kterou šlo, jejímž jádrem byla masturbace. Masturbace je spisovné slovo a myslím, že každý z nás s ní má nějakou životní zkušenost. Tak nevím, co je na tom tak strašného označit komunikaci, která je o masturbaci, jako masturbační komunikaci.

21:00 Co a kdy nahradí pořad 168 hodin? – Pořad 168 hodin se vysílal v nedělním second prime timu. Příští týden ve středu Radě České televize, protože ta si to vyhradila, že chce být informována, oznámím, co bude tou náhradou v nedělním „okně“. Současně budu Radu České televize příští týden informovat o vývoji čtyř dalších nových aktuálně publicistických formátů. Jejich vývoj běžel ještě předtím, než došlo k ukončení výroby 168 hodin.

23:00 Náhrada za 168 hodin bude startovat kdy? – 6. října. – A kdo ji bude moderovat? – Já bych byl rád, když Rada České televizi byla natolik vtažena do zániku 168 hodin, aby byla taky první, kdo ode mě dostane tuhle informaci.

26:00 Kdy se vrátí na obrazovku České televize Jakub Železný? – Nevím. O tom nerozhoduje generální ředitel. – Konec Nory Fridrichové jste také komunikoval vy, pane řediteli. – Nalijme si čistého vína. Myslím, že kdybyste byla na mém místě a řešila jste, zda ukončit, nebo neukončit výrobu pořadu 168 hodin, tak byste věděla, že to spustí určitý mediální zájem, drobný. (…) Je zřejmé, že témat od jara letošního roku bylo trošku víc a že byla aktuálnější. Takže já ani nevím, jak daleko jsou pořady, na jejichž vývoji se Jakub Železný na jaře podílel.

31:00 Na předposlední Radě České televize se radní Ivana Chmel Denčevová obrátila směrem k vám s tím, jak vnímáte to, že šéfredaktor zpravodajství Michal Kubal vedle šéfování redakce moderuje, a to poměrně intenzivně. Přijde vám to jako problém, nebo ne? – Já to za problém nepovažuju, ale nepatří to do kompetencí Rady České televize, proto jsem na to taky Radě České televize odmítal odpovídat. (…) Ve chvíli, kdy budu mít jednu jedinou podloženou indicii, že by šéfredaktor zpravodajství a publicistiky nebyl schopen kvůli časovému vytížení kvůli svému moderování vykonávat manažerskou funkci bezezbytku, tak to budu řešit. Žádnou takovou indicii nemám.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované