Hlavní obsah

Byla to nejlepší volba, nemáme kam sáhnout, říká Prouza k nominaci Síkely

Hostem Ptám se já byl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.Video: Marie Bastlová

Článek

Česko má šanci získat v nové Evropské komisi silné ekonomické portfolio. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela by podle kuloárních informací mohl řídit mezinárodní obchod. Jak se Česku unijní vyjednávání zatím daří?

Hostem Ptám se já byl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Složení nové Evropské komise bychom se měli dozvědět příští týden v úterý (tedy o necelý týden později, než se čekalo). K pozdržení oficiálně došlo z procesních důvodů, čeká se totiž na schválení slovinské kandidátky v tamním parlamentu. Šéfka Komise Ursula von der Leyenová zároveň získala čas, aby mohla dořešit tolik diskutované rozdělení portfolií.

V souvislosti s českým kandidátem na eurokomisaře, současným ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN), se stále spekuluje o třech oblastech: energetika, obchod nebo vnitřní trh.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu a bývalého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy by Česko mohlo skutečně takto silné portfolio konečně získat: „Česko poprvé tahá za delší konec provazu. Myslím, že tomu hodně pomáhá úspěšné české předsednictví, ale i to, že vláda v čele s Petrem Fialou se chová velmi rozumně. Je na straně těch, kteří chtějí vždycky najít nějaké řešení. A možná i při vědomí toho, že mezi top 10 komisaři jsme neměli nikdy dost silné portfolio, i trošičku funguje argument, že už je taky čas.“

Nemůžeme pořád dávat peníze jenom zemědělcům

Možnou Síkelovou agendou v roli eurokomisaře pro obchod by se mohla stát i dlouho připravovaná dohoda s Latinskou Amerikou nebo dotace zemědělcům. „Nemůžeme pořád tolik peněz dávat jenom zemědělcům. Všichni chápou, že tohle nemůže dál pokračovat, musíme financovat úplně jiné věci. Takže tady na jednu stranu je snaha zemědělců odporovat volnému obchodu (a dohodě s Latinskou Amerikou), zároveň budou zemědělci muset bojovat za zachování dotací, které mají,“ vysvětloval Prouza, podle kterého bude úkolem pro novou Komisi výdaje EU významně přeskládat.

Bude Síkela řídit energetiku, obchod, nebo něco úplně jiného? Jaké má vztahy se šéfkou Evropské komise? A co nebo kdo brzdí snižování cen potravin v Česku?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jaké portfolio nakonec Jozef Síkela podle vašeho odhadu získá? – V Evropě platí oblíbené heslo: Dokud není domluveno všechno, není domluveno vůbec nic. Na druhou stranu platí i to, že i díky českému předsednictví, díky tomu, jak se dlouhodobě chová česká vláda, a taky tomu, že nominovala kandidáta, který má ekonomické znalosti, to bude zajímavé portfolio, bude to ekonomickým směrem.

2:00 Mezinárodní obchod by byla věc, která by Jozefu Síkelovi velmi seděla. Umí vyjednávat, umí se pohybovat na mezinárodní scéně, umí řešit složité věci. A myslím si, že kdyby si měl vybírat z těch dvou věcí, o kterých se mluví, tak obchod by pro něho byla mnohem logičtější a lepší volba.

4:00 Mluví se také o oblasti vnitřního trhu. Co z toho by podle vás bylo pro nás nejatraktivnější? – Ještě bude záležet, jak Ursula von der Leyenová změní popisy těch pracovních pozic. (…) V končící Komisi byla agenda vnitřního trhu hodně vlivná. Měl ji Francouz Thierry Breton, měl k tomu vesmírnou agendu, obranu, takže to bylo supersilné portfolio. Ale taky se to může rozsekat na tři poměrně malé oblasti. Z pohledu České republiky, když to rozdělíme, by byl vnitřní trh úplně nejdůležitější. My jsme zoufale závislí na tom, že funguje evropský trh. Kdyby se tady začaly objevovat překážky, Česko na to doplatí úplně nejvíc z celé Unie. Takže z pohledu Česka by to pořadí bylo vnitřní trh, obchod, pak energetika.

7:00 Co v tom vyjednávání hraje pro nás, co naopak hraje proti nám? – Když Ursula von der Leyenová skládá Komisi, tak se na to musí dívat spoustou různých optik. Tou první je geografická vyváženost, tou druhou, o které se teď hodně mluví, je vyváženost genderová. Ale taky politická, protože nakonec Komisi schvaluje Evropský parlament, takže nemůžete být v situaci, kdy téměř všechny zajímavé pozice dáte třeba lidovcům a na sociální demokraty, kteří jsou druhá největší frakce v parlamentu, by nezbylo nic zajímavého. Takže ta matematika je hodně složitá a do toho ještě vstupuje osobnost daného kandidáta.

8:00 Myslím si, že Česko poprvé tahá za delší konec provazu. Hodně tomu pomáhá úspěšné české předsednictví, ale i to, že vláda v čele s Petrem Fialou se chová velmi rozumně. Je na straně těch, kteří chtějí vždycky najít nějaké řešení. Ale Petr Fiala je taky velmi komunikativní, opakovaně jezdí do Bruselu, mluví s Ursulou von der Leyenovou, táhne vyjednávání osobně, vzal si to za své. To ne všichni premiéři dělají. Takže myslím, že tady máme i tuto výhodu. A možná i při vědomí toho, že Česko vlastně nikdy nemělo mezi top 10 komisaři dost silné portfolio, taky trošičku funguje jako argument, že už je taky čas.

8:30 Nemůžeme si to úplně pokazit. Na Česko se netlačí. To ukazuje silnou pozici Česka v tomhle kole vyjednávání.

10:00 Podle některých komentátorů vztahy mezi Jozefem Síkelou a šéfkou Komise nejsou úplně dobré, trochu to jiskří. Jak je to podle vašich informací, jakou roli to hraje? – To funguje velmi dobře. Jozef Síkela mluví plynně německy. I rozhovory, které spolu měli na čtyři oči, probíhaly v němčině. Myslím, že to naopak vytváří důvěru, že můžou mluvit opravdu v jazyce, který je jim blízký.

12:00 Jakým způsobem funguje podle vás na mediálně-politickém poli? Protože v českém mediálním prostředí je jeho pověst trochu jiná, patří spíše mezi ty odtažitější politiky. – V rámci českého předsednictví fungoval velmi dobře. Bylo to prostředí, ve kterém je historicky doma jako bankéř představenstva Erste Bank, je to prostředí, které zná. Velmi složité prostředí, kde máte spoustu zájmů, ale vlastně víte, že se musíte dobrat k nějakému kompromisu. Kdybych to měl popsat, tak můj pocit z toho byl takový, že v mezinárodním prostředí je možná víc doma než v tom českém.

13:00 Půjdete s ním do Komise, doprovodíte ho? Protože v kuloárech to velmi často zaznívá. – Nemám tu nabídku. (…) Postavit kabinet je velmi citlivá záležitost z řady důvodů. Komisař má kolem sebe šest lidí. Musíte pokrýt veškerou agendu. Musí sledovat politické vztahy s parlamentem, všechny ostatní agendy. Takže kdokoliv jde do kabinetu, tak je to superzajímavá práce, ale obětujete tomu na pět let jakýkoliv rodinný život, jakýkoliv volný čas. Pro úředníky Komise to je velmi atraktivní, velmi rychle to vystřelí kariéru nahoru. Zároveň z těch šesti lidí jenom tři můžou být Češi.

13:30 Lákalo by vás to vůbec, nebo ne? Byl byste ochoten tomu těch pět let dát? – Pokud člověk dělá evropskou agendu, tak není moc atraktivnějších věcí než být velmi zblízka v kabinetu komisaře. A pokud by měl jakýkoliv z cílů, o kterých jsme mluvili, tak to bude velmi vlivná agenda. Myslím si, že každý by neváhal ani na minutu a tu nabídku by vzal.

17:00 Jednou z prvních věcí, které by mu v případě obchodního portfolia na stole přistály, by byla obchodní dohoda s Latinskou Amerikou. Je to tak? – Je to tak. Což taky ukazuje to, že je to velmi atraktivní portfolio, ale taky závislé na nějaké diplomatické schopnosti. Česko je mezi těmi zeměmi, které mají rády volný obchod, chtějí ho podporovat. Ale pak budete narážet třeba na Francii, která rozhodně není přítelem volného obchodu. Takže to bude o nějaké schopnosti hledat kompromisy. (…) Je to jako tanec mezi vejci, ale můžete něco málo dosáhnout.

19:00 Tahle Komise bude vyjednávat nový sedmiletý rozpočet Evropské unie. Třetina peněz evropského rozpočtu jde na zemědělské dotace. Myslím, že všichni chápou, že tohle nemůže dál pokračovat, že musíme financovat úplně jiné věci. Takže tady na jednu stranu je snaha zemědělců odporovat volnému obchodu v řadě zemí, zároveň zemědělci budou muset bojovat za zachování těch dotací, které mají. (…) Nemůžeme pořád tolik peněz dávat jenom zemědělcům.

25:00 Napadá mě z druhé strany, zvládne to Jozef Síkela? Protože třeba ze strany opozice zaznívá poměrně tvrdá kritika na jeho nominaci. Klára Dostálová, nová europoslankyně za hnutí ANO, mluvila o tom, že se vláda měla pochlapit, že měla vybrat někoho schopnějšího. Jak to dopadne? – Já chápu, že Klára Dostálová musí kritizovat, je to ostatně její práce, je za to placená. Ale když se podívám na možnosti, které v Česku jsou, tak si myslím, že to byla skutečně nejlepší volba, pokud jsme chtěli ekonomické portfolio. Není moc kam sáhnout, protože když se podíváte na nominace obecně, jsou to všechno bývalí premiéři, bývalí ministři, velmi zřídka je to třeba někdo, kdo byl jenom europoslanec. (…) Těch lidí prostě není úplně hodně, v té politické generaci třeba už jenom kvůli jazykové bariéře úplně nemáme kde vybírat a zároveň to musí být kombinace člověka, který rozumí politice, ale taky má nějakou reálnou zkušenost.

29:00 Základní potraviny zlevňují. Myslím, že to zlevňování ještě může pokračovat. A je to složitá politická debata. Třeba ministr zemědělství nedávno na Zemi živitelce prohlásil, že potraviny už nemají kam zlevnit. A samozřejmě druhý den to při obchodním jednání už používají dodavatelé. Říkají: Ministr říká, že už vám nemáme snižovat ceny, že už to stačilo. Takže je to hodně o politickém tlaku.

30:00 Ve chvíli, kdy obchody tlačí na zlevňování a proti vám stojí i člen vlády, který nahlas říká dodavatelům, aby nepodléhali tlaku na další snižování cen, tak to samozřejmě to vyjednávání hodně komplikuje. – Chcete říct, že ministr zemědělství momentálně stojí proti dalšímu zlevňování potravin, že on je ta brzda dalšího zlevňování potravin?  Myslím, že má v ruce několik nástrojů, které by mohl používat. První: změnit rétoriku. Je špatně říkat, že zlevňování skončilo, že už tam není prostor. Myslím, že by měl mnohem lépe pracovat s dotačními schématy. Měl by jasně říkat, že pokud posíláme stovky milionů na chov prasat, očekáváme nějaké chování, že se to nějak promítne do ceny. Máme tady legislativu, která třeba omezuje dovoz čerstvých potravin do Česka, zpomaluje ji, jsou tam nějaká hlášení v rámci vyhlášky. S Českem vede Evropská komise řízení pro porušování evropského práva. Kdyby ministr Výborný tu vyhlášku zrušil, dostane české dodavatele pod větší tlak zahraniční konkurence. Takže má řadu nástrojů, se kterými by měl pracovat. Nevidíme, že by s nimi pracoval.

33:00 A proč ne? – Je to ministr zemědělství, nikoliv ministr levných potravin. Což si myslím, že je špatně, ale to je prostě taky dáno tím, že Ministerstvo zemědělství je jedním z těch úřadů, které neprošly za poslední tři roky nějakou větší obměnou.

35:00 Jde ministerstvo pořád na ruku velkým hráčům? – Jsou na to zvyklí. Je to jednoduché, jednodušší je dát jednu velkou dotaci než 20 malých. To je špatně. – Takže deagrofertizace Ministerstva zemědělství se tedy podle vás nepovedla? – Nepovedla. Myslím si, že je potřeba hodně přemýšlet nad tím, jak ty věci na poslední chvíli ještě předělat.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované