Hlavní obsah

Nejedlý Rusům předával i dokumenty, které jsem dopředu neviděl, říká Pivoňka

Hostem Ptám se já byl bývalý velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka. Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

aktualizováno •
Článek

Od letošního května Česko oficiálně nemá svého velvyslance v Moskvě. Nový, kterého se rozhodla vláda vyslat, zatím nemá souhlas. Jak funguje velvyslanec v zemi, která Česko označuje za nepřátelský stát?

Hostem Ptám se já byl bývalý velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka.

Vítězslav Pivoňka skončil jako velvyslanec v Moskvě letos v květnu. Na postu byl od roku 2018, ale od roku 2022 pobýval v Praze a Česko od té doby zastupují diplomaté na nižší úrovni. Ambasádu v současnosti vede chargé d'affaires Jan Ondřejka.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy od roku 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Moskva obvinění odmítla a zařadila Česko na seznam takzvaně „nikoliv přátelských“ zemí. Diplomatická roztržka tehdy vyústila v zásadní redukci počtu zaměstnanců na obou ambasádách.

Vztahy mezi Prahou a Moskvou se pak ještě zhoršily po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v roce 2022. O možném nástupci Vítězslava Pivoňky se kvůli přetrvávající ruské agresi hodně debatovalo. Prezident Petr Pavel na konci června uvedl, že už podepsal dokument zahajující proces nástupu nového českého velvyslance v Rusku. S obsazením tohoto důležitého postu ale nepočítá „v řádu týdnů ani jednotek měsíců“.

Diplomat Pivoňka upozornil, že brzké zlepšení západních vztahů (včetně těch našich) s Moskvou očekávat nelze: „Teď jsme v červených liniích, kdy je prezident Putin akademickou obcí a některými politiky přesvědčován, aby použil taktickou jadernou zbraň. Aby ukázal, že Rusko neblafuje. Protože my ho nebereme vážně. Jsme v situaci, kdy jsme nejblíž použití taktické jaderné zbraně. Rusko pro nás bude hrozbou už napořád, bude hrozbou pro naše děti.“

Co jsou taktické jaderné zbraně?

Menší jaderné zbraně se označují jako taktické, někdy jako „nestrategické“. Neexistuje žádná obecně přijímaná a „ostrá“ definice. Obecně řečeno jde však o zbraně, které mají menší dostřel, menší sílu a jsou určeny spíše proti vojskům protivníka než jeho týlu, tedy třeba městům.

Jak ničivé jsou taktické jaderné zbraně, čtěte v analýze Matouše Lázňovského:

V jakém stavu jsou česko-ruské vztahy? Kdy bude mít Česko v Moskvě opět svého velvyslance? A blíží se případné mírové rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Stýská se vám po Rusku? - Myslím, že asi ne.

2:30 V jaké atmosféře jste v Rusku žil a byl? - My jsme se ocitli v situaci po vrbětické kauze, já tomu říkám „rok bílé vrány“. Protože na seznamu znepřátelených států byly Spojené státy a Česká republika, což je jasné, že je to nepoměr i zahraničněpolitický. A to znamenalo, že to je období nekomunikace s námi. Je to i období velkého diskomfortu, protože ruská kontrarozvědka na vás v podstatě začne cvičit.

3:00 My jsme ty konflikty nebo ty akce proti nám samozřejmě vnímali už do té doby. Ale to, co přišlo potom, už mnohdy hraničilo v podstatě s nějakým fyzickým kontaktem, což je v diplomatické službě vrcholový diskomfort.

3:30 Co si na vás cvičili? - Tomu není vystaven velvyslanec, ten je vystaven v rámci jednání jinému stresu, jinému tlaku. Ale musím říct, že mé kolegyně byly opakovaně zastavovány na ulici, byly oslovovány jménem lidmi, kteří znali, kolik mají dětí a jestli tam zrovna jejich manžel je, nebo není. A snažili se je v podstatě zlákat na kávu. Ona je to jedna z metod kontrarozvědky. - Takové zastrašování. - Zastrašování. My na to máme tréninky, tak víme, že hraniční je fyzický kontakt, čili dotyk. A to musím říct, že to také padlo. Ale to padlo poté, co začala válka. A víme, že například naši kolegové ze slovenské ambasády byli kontaktováni už i fyzicky.

5:00 Co pro vás bylo nejstresovější? - Nejstresovější moment byl druhé vypovídání. - V rámci dozvuku vrbětické kauzy. - A to byla situace, kdy všichni mí lidé, kolegové v podstatě seděli na kufrech, byli sbaleni. My jsme nevěděli ruskou reakci a v tom dramatickém scénáři by to znamenalo, že tam nechají mě a řeknou mi, ať si vyberu pár lidí, s kterými tam budeme trávit zbytek naší mise. V podstatě by se jednalo o technické uzavření zastupitelského úřadu.

8:00 A jak jste v té době tak mrazivé atmosféry vnímali politiku prezidenta Miloše Zemana, která byla tehdy vstřícná vůči Rusku? - Já vím, že tady se to prožívalo daleko emocionálněji, ale pro mě bylo dominantní postarat se o můj tým, o mé lidi. (…) Jednou, když se o tom budeme bavit nebo budu psát knihu, tak vysvětlím, že celá ta mise má co dělat s jaderným tendrem, který probíhal v České republice. V té době všechny státy jako Jižní Korea, Rusko, Čína, Spojené státy i Francie dělaly maximální lobbing, aby se k této zakázce dostaly.

10:00 Rusko lobbovalo tím, že zastrašovalo české diplomaty na ulicích, to mi nepřijde jako lobbing. - Tento diskomfort nastal po Vrběticích. (…) Ale tam došlo od začátku k tomu, co se tady snažím vysvětlit, protože tam byl absolutní rozkol diplomatických a vládních vztahů. My jsme parlamentní demokracie a proti tomu Rusko je superprezidentský systém. Čili ty vztahy v té době fungovaly skutečně jenom na úrovni administrací prezidenta.

12:00 Jestli mělo Rusko nějaký zájem a jestli jsme ho v nějaké oblasti zajímali, tak to byl pouze a jen v podstatě ten jaderný kontrakt. (…) To není jenom můj názor, protože jsem se pokaždé, když jsem přijel do Čech, samozřejmě potkával i s českou zpravodajskou komunitou.

14:00 Jaký zájem jsme ale mohli mít my, aby jaderný tendr dostal Rosatom? - Ta komunikace probíhala na základě toho, že všechny reaktory, které byly do té doby postaveny v České republice, byly reaktory, které byly realizovány firmami navázanými na Rusko, a my jsme měli i silný sektor jaderného strojírenství. Čili tam byly hledány průsečíky. - Rozumím. Ale z hlediska bezpečnosti… - Z hlediska bezpečnosti jsem samozřejmě v situaci, že Pánbůh zaplať, jak to všecko dopadlo. Protože stavba jaderné elektrárny je v podstatě vlivový nástroj. - A právě proto se na to ptám.

17:00 Jaký smysl měla vstřícná proruská politika prezidenta Miloše Zemana za časů, kdy nás Rusko vnímalo tak, jak nás vnímalo, pro Českou republiku? - To je otázka, která by měla být směřována k zahraničněpolitickým poradcům pana prezidenta. Ne na mě. - A jak jste to vnímal jako diplomat? - Já mám jako velvyslanec v této situaci v podstatě dvě možnosti: když dostanu úkol od hlavního představitele státu, například předání nóty, tak vy to buď uděláte, anebo musíte abdikovat a upustit svoji funkci. My jsme intelektuálními vojáky, my jsme ve státní službě, my nejsme politici.

18:00 A jak se v Rusku a na ruské scéně odrážely některé proruské postoje prezidenta Miloše Zemana? Například když zpochybňoval práci českých tajných služeb v kauze Novičok. Nahrávalo to ruské státní propagandě? - Spíš to fungovalo k prezentaci toho, že pozice České republiky a obyvatel České republiky není jednoznačně negativní směrem k Ruské federaci.

19:00 Věděl jste někdy něco o cestách neoficiálního poradce prezidenta Martina Nejedlého do Moskvy? Když tam třeba jel jednat se svým diplomatickým pasem, probíhalo to přes ambasádu? - Zezačátku ne vždycky, já jsem se snažil. Máte dvě možnosti jako velvyslanec v disponované zemi, která má tento vnitropolitický přesah. A to je to, že se o to nebudete starat, o tuhle politickou linii, anebo budete chtít vědět, kdo kdy vám do teritoria přijede, s kým se potká, a ideálně abyste věděl, o čem spolu mluvili.

19:30 Jakou jste si vybral? - Já jsem se snažil tyto informace zjišťovat a vědět o nich. Protože ona se díky tomu ruská strana potom k vám chová, jestli jste skutečně hlavní představitel dané země. Postupně jsme se dostali k tomu, že jsme s kanceláří prezidenta tyhle věci komunikovali. Ale samozřejmě pravdou je to, že všechny dokumenty, které byly předávány ruské straně, jsem dopředu neviděl.

20:00 Jaká jednání pana Nejedlého to byla, byznysová? - Nebyl jsem u nich. Ale vím, že vyjednával na úrovni hlavního zahraničněpolitického poradce, a to je strůjce zahraniční politiky Ruské federace pan Jurij Ušakov (poradce prezidenta Vladimira Putina, pozn. red.). Ty vztahy byly velmi těsné.

25:00 Cítil jste se tím jako šéf české diplomatické mise někdy ohrožen? - Přiznám se, že můj break point bylo, aby se mi nestalo to, čemu byl vystaven můj předchůdce, pan velvyslanec Vladimír Remek. A to je to, kdy je vrcholové jednání a vy zůstanete jako velvyslanec, jako hlavní představitel státu a prezidenta za dveřmi. Mockrát jsem si na něj vzpomněl. Já si ho velice vážím jako člověka a tohle bylo hodně nefér. - Bylo to velké diplomatické ponížení. - Je to velmi nestandardní.

27:00 Mohla být ta situace s Martinem Nejedlým nějakým ohrožením bezpečnosti státu? - My musíme vnímat, jaká je situace teď a co k těm výsledkům vedlo. Výsledek je takový, že jsme se skutečně dostali k tomu, že poprvé po roce 1989 jsme začali ty vztahy narovnávat. Nejenom politicky, ale i protokolárně i hodnotově.

28:00 Vymanili jsme se z podřízené pozice? - Je to otázka. Tenhle proces jsme ještě neukončili. Mentální okupace, která tady probíhala do osmdesátého devátého roku, a plus vlivové operace, plus to, co může přijít a přichází, to je něco, s čím budeme bojovat po dlouhé desítky let a budeme se tomu muset naučit vzdorovat.

30:00 Vy jste byl vyslán těsně po té vrbětické kauze jako náš velvyslanec na vojenskou přehlídku na Rudé náměstí 9. května. To bylo na pokyn, předpokládám, to nebylo vaše rozhodnutí. - To bylo na pokyn ministra zahraničních věcí. (…) My dnes samozřejmě víme, že jsme ještě v té době stále měli na očích růžové brýle a mysleli jsem si, že se s Ruskem domluvit jde a že jde udržet nějaká úroveň vztahů. Vy se mě ptáte na věci, které když budu brát do dnešní perspektivy, já vám můžu říct: chyba, chyba, chyba, chyba, chyba. My jsme teď zjistili, že s Ruskem prostě ten vztah pozitivní nelze mít, ono nás nerespektuje. Byli jsme naivní.

32:00 Hledali jsme aspoň základní průsečíky nějakého hodnotového souznění. Dneska vidíme, že se to absolutně nepovedlo. Rusko je s námi ve válce, anebo tomu budeme říkat konflikt, ale ruští filozofové tomu říkají civilizační konflikt se Západem.

36:00 Co od Ruska dál očekáváte? - Teď jsme v červených liniích, kdy je prezident Putin akademickou obcí a některými politiky přesvědčován, aby použil taktickou jadernou zbraň. Aby ukázal, že Rusko neblafuje. Protože my ho nebereme vážně. Jsme v situaci, kdy jsme nejblíž použití taktické jaderné zbraně. (…) Rusko pro nás bude hrozbou už napořád, bude hrozbou pro naše děti.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Související témata:

Doporučované