Hlavní obsah

Obama je jeden z klíčových lidí v pozadí, upozorňuje velvyslanec

Hostem Ptám se já byl velvyslanec v USA Miloslav Stašek.Video: Marie Bastlová

aktualizováno •
Článek

Konec současného amerického prezidenta Joea Bidena v nadcházejících volbách je krok, který Spojené státy nepamatují téměř 60 let. Jak velké šance má na kandidaturu viceprezidentka Kamala Harrisová? A co může od voleb čekat Česko?

Hostem Ptám se já byl český velvyslanec v USA Miloslav Stašek.

Odstoupení současného prezidenta z nadcházejících voleb zažili Američané naposledy v roce 1968. Tehdy se Lyndon B. Johnson rozhodl znovu nekandidovat, výrazně k tomu přispěla jeho nepopularita v době války ve Vietnamu. U Joea Bidena se stal problémem jeho vysoký věk a nejisté vystupování v debatách. „Biden s oznámením čekal na konec summitu NATO,“ říká český velvyslanec v USA Miloslav Stašek.

Nahradit Bidena by mohla jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, která má největší šanci. „Pro její kandidaturu se vyslovilo téměř 80 % (demokratických) kongresmanů, vyjádřili se Clintonovi. Poměrně zdrženlivý je pořád Barack Obama,“ upozorňuje Stašek na bývalého prezidenta, který je vlivným hráčem u demokratů.

S koncem Bidena ve volbách mizí i jedno z hlavních témat protikandidáta Donalda Trumpa. „Pokud Harrisová získá nominaci, Trumpovi tím padne jeho hlavní trumf. Což byl věk Joea Bidena. Ale Trump jí bude vyčítat v podstatě všechno, co vyčítal Bidenovi,“ míní velvyslanec Stašek.

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:20 Bylo to pro vás jako diplomata překvapení, že Biden odstoupil z voleb? - Nebylo, hlavně po té první debatě mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem to byla otázka, kdy se tak stane. A v okamžiku, kdy ty preference začaly padat a klíčoví sponzoři začali oznamovat, že buďto přerušují financování kampaně, nebo od ní odstupují, tak samozřejmě to byla otázka času. A Joe Biden víceméně s tím rozhodnutím evidentně čekal po skončení summitu NATO, který se týden předtím konal ve Washingtonu.

Foto: Profimedia.cz

Český velvyslanec v USA Miloslav Stašek.

2:00 Počítali s tím republikáni? - Donald Trump už ve svých vyjádřeních někdy z prosince loňského roku i do médií predikoval, že 5. listopadu, kdy se prezidentské volby budou konat, tak bude stát proti jinému kandidátovi za demokraty, než je Joe Biden. Já ze svých rozhovorů, které jsem měl z okolí Donalda Trumpa, tak v podstatě po celou dobu připravovali Trumpa i na scénář, že proti němu bude stát jiný kandidát než Joe Biden.

3:00 Je teď v americké politice určité napětí? - Napětí a rozdělení společnosti v podstatě trvá od voleb v roce 2016, kdy vyhrál Donald Trump. Ani Trumpovi, ani Bidenovi se nepodařilo národ sjednotit. (…) V Kongresu víceméně každý hlasuje, co je momentálně výhodnější pro tu danou partaj. Když se podíváte, co schválila Sněmovna za toto volební období, tak schválila nejméně zákonů v historii vůbec. To zrcadlí nějakou patovou situaci, která mezi demokraty a republikány je.

4:00 Je podle vás nějaká šance, že by ty nadcházející prezidentské volby z toho problému americkou společnost dostaly? - Oba se budou snažit o to samé, aby ten národ sjednotili. Donald Trump vlastně v tom jednom ze svých posledních vyjádření vyzval k jednotě. Ale ty příkopy jsou prostě tak hluboce vykopány, že se to bude zacelovat opravdu složitě.

5:10 Jak pravděpodobné je, že právě Kamala Harrisová coby současná viceprezidentka se stane kandidátkou na prezidentku za demokraty? - Kamala Harrisová se tomu přibližuje každým dnem. Pro její kandidaturu se vyslovilo téměř 80 % (demokratických) kongresmanů, vyjádřili se Clintonovi. Poměrně zdrženlivý je pořád Barack Obama, který nevyjádřil Harrisové jasnou podporu. (…) Demokraté běží proti času. Nemají čas, musí jednat. Pokud se pustí do souboje několika kandidátů, tak to může vést k rozštěpení strany

7:03 Jak vlivný je v tuhle chvíli Barack Obama? - Je to jeden z klíčových mužů ve straně, pořád si drží vliv, Biden byl jeho zástupcem. Je to jeden z těch hlavních hybatelů v pozadí Demokratické strany, takže jeho podpora je i pro Kamalu Harrisovou zásadní.

9:10 Jak výrazná politička podle vás Kamala Harrisová je? - Já jsem se s ní potkal třikrát za ty dva roky, co jsem velvyslancem. V podstatě Biden ji držel celou dobu a připravoval ji víceméně v nějaké klidové zóně. Čili ona nebyla příliš viditelná, v podstatě dostala na starost dvě témata: zamezení migrace a ostrahu jižní hranice s Mexikem. (…) Byla ve stínu Bidena, nikam ji výrazně nepouštěli. Učila se, sám Biden o ní řekl, že v zásadě je talentovaná žákyně. Učili ji to řemeslo, aby se jednou mohla stát kandidátkou. (…) Administrativa ji držela celou dobu v ústraní. A byl to i záměr, aby nebyla jednoduchým cílem pro Donalda Trumpa. Aby jí nesečetl nějaké přehmaty, chyby, které samozřejmě v kampani mohou zaznít.

11:04 Bude pro Trumpa případně jednodušší soupeř než Joe Biden? - V první řadě musí dostat nominaci. A druhá věc, samozřejmě Trumpovi tím padne jeho hlavní trumf, což byl věk Joea Bidena, za který byl Biden kritizován. (…) Ale Trump jí bude vyčítat v podstatě všechno, co vyčítal Bidenovi. To znamená v podstatě špatný stav ekonomiky a samozřejmě klíčové téma bude migrace a příchod migrantů z jižní hranice.

15:10 Nakolik důležité je pro americkou veřejnost téma potratů? Protože Harrisová má tohle jako velké téma. Řekla, že se chce zasadit o to, aby ženy v Americe měly právo na to, jít na potrat. - Lidem v Česku se možná zdá, že jsou důležitější věci a témata, která mohou rozhodovat o výsledku voleb. Ale pro Ameriku je to jedno z hlavních témat voleb. Jako žena má k voličkám daleko blíže a je to věc, která výrazně ubírá hlasy republikánům.

17:00 Co by Evropa mohla čekat od Harrisové jako případné prezidentky? - Předpokládá se, že bude pokračovat v politice Bidena, to znamená otevřenější přístup k Evropě (…) V případě Donalda Trumpa to bude zřejmě znamenat výraznější odklon od Evropy a daleko větší fokus na Čínu, protože tam oni vidí a vnímají největší nebezpečí.

18:50 Čistě z pragmatického pohledu Česka a našich zájmů, lze tedy říci, že pro nás je výhodnější vítězství demokratů? - Já bych neřekl, jestli je pro nás výhodnější momentálně vítězství demokratů, nebo republikánů. Na obou stranách jsou plusy i minusy. Kamala Harrisová Evropu víceméně nezná. Cestovala do Evropy minimálně, to znamená ve střední Evropě nebyla, čili tam je z její strany jakoby deficit. Na rozdíl od Donalda Trumpa, který Evropu a hlavně i Českou republiku zná velice dobře. Harrisová samozřejmě díky původu spíš směřuje do té Latinské Ameriky a Indopacifiku. Nechtěl bych tvrdit, že jedna volba je pro nás výhodnější než druhá.

20:40 - Jsme diplomaté a my pracujeme s oběma stranami, čili musíme být připraveni na obě alternativy.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované