Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Nálada je taková, že ke změně dojde, říká Grolich k novému předsedovi lidovců

Hostem Ptám se já byl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).Video: Seznam Zprávy

Článek

Jen dva politici letos v krajských volbách dokázali výrazně vybočit z jinak slabého volebního výsledku koalice Spolu a navzdory nepopulární vládě zvítězili. Jde úspěšný recept z regionu překlopit na celostátní úroveň?

Hostem Ptám se já byl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Volby do zastupitelstva Jihomoravského kraje vyhrála s naprostým přehledem koalice Spolu v čele s Janem Grolichem (KDU-ČSL), která získala 40 procent hlasů a 31 křesel. Spolu s hnutím STAN má 35 mandátů z celkových 65. Na jižní Moravě tak může i v dalším volebním období vládnout dosavadní koalice (chybí pouze Piráti, kteří ve volbách propadli).

Zástupci Spolu a hnutí STAN už také v rekordním čase podepsali koaliční smlouvu. Na pozici hejtmana pokračuje Jan Grolich.

Podobně drtivé vítězství nad opozičním hnutím ANO v letošních krajských volbách si z představitelů stran vládní koalice Spolu připsal pouze staronový jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Foto: X Mariana Jurečky, Seznam Zprávy

Šéf lidovců Marian Jurečka gratuluje Janu Grolichovi k vítězství ve volbách v Jihomoravském kraji.

O Grolichovi se teď v souvislosti s jeho volebním triumfem mluví také jako o možném kandidátovi na celostátního lídra lidovců. Současný šéf KDU-ČSL Marian Jurečka čelí kritice kvůli dlouhodobě nízkým preferencím. Zda bude opět kandidovat na předsedu strany, oznámí až po druhém kole senátních voleb, které se konají o víkendu.

Co by měly vládní strany začít dělat jinak? Má koalice Spolu budoucnost, nebo jde o vyčpělý koncept? A vynese volební úspěch Jana Grolicha na post předsedy lidovců?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

2:00 Byl byste případně připraven jednat o koalici i s hnutím ANO, kdyby to na jižní Moravě dopadlo trochu jinak? – Říkal jsem si, že si dokážu představit, že to může být tato patová situace. Ale pokud je to patová situace, tak to znamená, že já jako lídr jsem neudělal dobrý výsledek. A tím pádem já bych v té koalici nebyl. Myslím si, že by to určitě byl i požadavek ze strany ANO. Takže jsem si dokázal představit, že se takhle ta koalice bude muset skládat, ale beze mě.

4:00 A jak vnímáte, když v některých krajích koalice Spolu s ANO o koalicích jedná? Protože to působí sporně, i proto, že celá řada politické a předvolební komunikace byla postavena velmi výrazně proti hnutí ANO. – Myslím, že to bylo spíš naopak, že hnutí ANO mělo výraznou komunikaci proti stávající vládě. Náš úkol byl, abychom na krajích řekli: Ale tady nekandiduje pan Babiš, nebude tady hejtmanem, ty volby jsou o tom, že si zvolíte hejtmana. To bylo gros kampaně, to, co jsme museli lidem doručit. (…) Ale ruku na srdce, ty strany byly s hnutím ANO v koalicích už před volbami, i my jako lidovci, ať už v nějakých uskupeních, nebo sami. Takže za mě to není nic nového.

10:00 Na mě na sociálních sítích vyskočila fotka, že jste sem přišel z oběda s Martinem Kubou, hejtmanem Jihočeského kraje. Co jste spolu řešili? – My jsme si krátce zavolali a jenom jsme si říkali, že když jsme udělali oba dva takový nestandardní výsledek, nečekaný, tak že je dobré to probrat. (…) A potom je jasné, že Asociace krajů bude poskládána nějak jinak, budeme fungovat jinak. Je možné, že předsedou bude někdo z ANO a podobně. Tak jsme to prostě potřebovali probrat.

12:00 Nedostali jste se třeba právě k tomu, jestli a jak nebo co z vašeho volebního úspěchu jde překlopit do celostátní politiky? – Částečně jsme se o tom bavili, protože se nás na to ptají pořád v rozhovorech. A za mě je to strašně těžké o tom přemýšlet. Srovnávat to, že si někdo čtyři roky něco odpracuje, čtyři roky odkomunikuje ve svém regionu, s celonárodní situací, a jestli je to možné udělat během roku… to je těžké.

13:00 Kdyby od začátku vláda postupovala podobně, tak by určitě bylo na čem stavět. Nemyslím, že je úplně pozdě. Jsme teď ve velice specifické situaci. Vláda je v oslabení. Což teď volby ukázaly, hnutí ANO mělo jednoznačně navrch. Takže to, že dojde k nějaké reorganizaci vlády, je za mě přirozený krok. Premiér a vláda na to nějak reagují a uvidíme, jak se jim to podaří ustát.

15:00 Přemýšlel jste, že byste kandidoval jenom za KDU-ČSL, podobně jako Martin Kuba pouze za ODS? – Samozřejmě jsme to zvažovali. Měli jsme nějaké průzkumy, věděli jsme, že i sami můžeme udělat dobrý výsledek. A když vidím čísla teď po těch volbách, tak si myslím, že i sami jako lidovci bychom udělali pravděpodobně hodně dobrý výsledek. Byli bychom kolem 30 procent. ANO bychom asi porazili taky. ODS by byla třeba někde kolem deseti procent, co tak čtu z těch volebních výsledků. Ale vzhledem k tomu, že jsme měli opravdu přátelskou spolupráci, tak za mě mělo smysl jít dohromady.

17:00 Lidovci mají celostátně tři a půl procenta. Takže upřímně, já jsem šel do varianty, že buď budu kandidovat jenom za lidovce a musím udělat řádově lepší výsledek než ta strana má celostátně. Anebo že půjdeme pod značkou Spolu, která je nepopulární. Ale v této situaci je vidět, že i s tou značkou Spolu se dá udělat dobrý výsledek. My jsme udělali jako Spolu 40 procent.

Vkládají do mě velké naděje

17:30 Jste na celostátní úrovni také fanouškem Spolu? – Když se na to dívám očima naší strany, tak je naprosto logické, aby Spolu obhajovalo znovu ve volbách. (…) Tříštit síly je prostě špatně. I když ty strany udělají jednotlivě dobré výsledky, i když lidovci skončí nad pěti procenty, tak budou mít celkově míň mandátů a nevím, jestli je to správné rozhodnutí.

19:00 Vy už máte jasno, jestli do volby nového předsedy lidovců případně půjdete, nebo ne? – Teď se to láme, po volbách už je větší prostor na to, potkat se s některými lidmi, probrat to, už mám domluvené schůzky například s některými z našich ministrů. Protože to si člověk nemůže rozhodnout sám doma ve sprše, je potřeba se o tom s těmi lidmi pobavit, a dokud toto neproběhne, tak já si to v sobě neusadím.

19:30 Co u toho zvažujete? – Hlavně to, že si uvědomuju, že zvlášť po tom výsledku voleb jsou do mě vkládány strašně velká očekávání, že zachráním stranu a pomůžu Spolu vyhrát volby. A já nevím, jestli je to vůbec v lidských silách obě dvě tyhle věci udělat. Navíc tím, že chci být hejtmanem jižní Moravy, tak si prostě nedokážu představit, že teď 18. října budu předseda strany, odejdu někam do Prahy, například na ministerstvo v rámci nějaké rekonstrukce vlády, a potom bude za týden ustavující zastupitelstvo. To já nemůžu těm lidem udělat.

20:00 Vy byste byl případně pro, aby pokračoval Marian Jurečka, nebo si myslíte, že to nějakou změnu chce? – Situace ve vládě je dost turbulentní, takže to může ještě hrát nějakou roli. Ale já zase dlouhodobě říkám, že si myslím, že nálada v té straně je taková, že k té změně dojde.

21:00 Když se ještě podíváme na značku Spolu z druhé strany, budou ještě někdy podle vás kandidovat koaliční strany v celostátních volbách samy? – Rozhodující bod budou příští parlamentní volby. Jsem přesvědčený o tom, že když má Spolu premiéra, tak bude obhajovat v této formě. Nemyslím si, že dojde k nějaké zásadnější změně, nemyslím si to.

21:30 Jsem přesvědčený o tom, že pokud Spolu prohraje, tak se to rozpadne, hledají se nové tváře těch stran a přepisuje se ta mapa. Počkejme na to, jak dopadnou příští parlamentní volby.

22:00 Jakou politiku by vláda teď měla dělat, jaká témata akcentovat? – Za mě je to o tom přístupu obecně. Tady se kritizovalo to, že Spolu nebo pětikoalice vyhrála s programem Antibabiš, teď ANO vyhrálo s programem Antifiala. Tady se vytvořily dva bloky, které na sebe pořád ve Sněmovně a v médiích štěkají. Nás spojuje s Martinem Kubou, že toto vůbec z naší strany neprobíhalo, ani u mě, ani v jižních Čechách.

23:00 Tohle je potřeba překonat. Pokud se stávající koalice přes tohle nedokáže přenést a nenastavit tam nějakou normální atmosféru a bavit se, mluvit ke všem voličům, tak nevím, jestli se jim to podaří. Pokud se pořád povede zákopová válka a bude se říkat, že tady je nějaký demoblok a temnoblok, tak se z toho prostě nemůžeme vyhrabat. – A vidíte to v komunikaci Spolu ještě hodně, že je ta komunikace zaměřená na Antibabiš? Byly třeba šťastné parodie na billboardy hnutí ANO v evropských volbách? Není to to, o čem mluvíte? – Za mě šťastné nebyly, ale to není teď. Teď se bavím o obou těch blocích, protože Babiš nadával na to, že tady je Antibabiš, a teď jede Antifiala úplně natvrdo.

25:00 Nevím, jestli jsou na to ve Sněmovně mentálně nastavení. Protože cokoliv tam navrhne opozice, přestože to má třeba hlavu a patu, tak se nesmí stát, aby se to zařadilo na pořad jednání, aby se o tom vůbec hlasovalo.

25:30 Když jsme tam jako hejtmani předložili návrh legislativní změny ve financování krajů, ANO toho chtělo trochu využít, protože to předkládal i jeden hejtman z ANO, a chtěli to zařadit na program. Já bych byl rád, kdyby se to projednávalo, protože to byla dobrá věc, věcný návrh. Ale tam se rozjela panika, že pro to přece nemůžou hlasovat ani ti naši poslanci z našeho regionu, pro které je ten návrh výhodný.

27:00 Bylo podle vás šťastné, jakým způsobem se Petr Fiala rozešel s Ivanem Bartošem? – Mě to nebaví komentovat, protože se dostáváme do situace jak v Cimrmanech: „Zlatovlásko, já jsem s tebou hovořil. Hovořili jste spolu? Nehovořili. Hovořili. Nehovořili.“ My vlastně nevíme, jak to proběhlo. Není to ale dobrý mediální obraz ani pro jednu z těch stran. Poškozuje to tu situaci jako takovou pro vládu. Petr Fiala mohl tu komunikaci zvládnout líp, Piráti to taky mohli zvládnout líp.

30:00 Z našeho rozhovoru mám dojem, že vy jižní Moravu opustit vážně nechcete. – Já jsem řekl, že si to teď nemůžu dovolit. Bavil jsem se večer se ženou. Každý by čekal, že mi řekla: „Nechoď do Prahy, protože tě chci mít doma.“ Ale ona říkala: „Nechoď do Prahy, protože zklameš tolik lidí, kteří tě volili. Ty hned zmizíš a ti lidé už politikům nebudou věřit.“ Proto si myslím, že si to nemůžu dovolit.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované